През последните два дни се наблюдават нарастващи признаци, че Украйна

...
През последните два дни се наблюдават нарастващи признаци, че Украйна
Коментари Харесай

Politico: Започна ли контранастъплението на Украйна?

" През последните два дни се следят възходящи признаци, че Украйна удвоява напъните си да прогони силите на Владимир Путин “, написа европейската редакция на Politico.

Руското министерство на защитата разгласи, че е отблъснало огромна офанзива в региона на Донецк, като твърди, че в процесаса починали стотици украински бойци, унищожени са 28 танка и повече от 100 бронирани машини.

" След като претърпя тежки загуби предходния ден, киевският режим реорганизира останките от 23-та и 31-ва механизирани бригади в обособени консолидирани елементи, които продължиха настъпателни интервенции “, се споделя в канала му в Telegram.

Украйна отхвърли изказванията на Русия. Но часове откакто негови чиновници обявиха, че се организират някои нападателни интервенции, президентът Володимир Зеленски във вечерното си телевизионно послание в понеделник приветства напредъка, който съгласно него украинските войски реализират, в това число към източноукраинския град Бахмут, където боевете са интензивни от месеци. " Благодарен съм на всеки боец, на всички наши бранители, мъже и дами, които през днешния ден ни дадоха новините, които чакахме “, съобщи Зеленски.

Но украинският водач не разгласи, че дълго чаканата контраатака - в началото предстояща напролет - е почнала. Вместо това държавните чиновници в Киев внимаваха да опишат множеството офанзиви, докладвани по фронтовата линия, като " локални дейности “.

" Продължаваме защитата, която стартира на 24 февруари 2022 година Отбранителната интервенция включва всичко, в това число и контранастъпателни дейности. Затова в някои области прекосяваме към настъпателни дейности “, изясни заместник-министърът на защитата на Украйна Анна Малиар в обява в Telegram. " Боевете от локално значение не престават “, добави тя.

Ясно е, че през последните 48 часа има доста нарастване на интервенциите на украинците. Малцина военни наблюдаващи оспорват, че войната в този момент навлиза в нова фаза. И по този начин, стартира ли най-сетне дълго чаканата акция?

Отговорът наподобява е и да, и не.

Последните офанзиви до момента наподобява съставляват въведения към пълномащабно деяние, което занапред ще стартира. Досега не са показани безапелационни доказателства, които да подсказват, че десетте бригади, подготвени и оборудвани от НАТО за контранастъпление, са били употребявани в тези скорошни офанзиви или са били ситуирани всеобщо на бойното поле. 23-та и 31-ва механизирани бригади, упоменати от съветското министерство на защитата, не са част от новата войска, която се образова за пълномащабно нахлуване.

Някои от офанзивите по пет обособени посоки в югоизточен Донецк наподобява са били проучвателни нападения, тестващи съветските реакции и качества и търсещи пропуски. Въпреки това украинците настояват, че към този момент са постигнали прочут триумф.

Командващият сухопътните сили на Украйна военачалник Александър Сирски съобщи във вторник, че съветските сили към Бахмут не са могли да устоят на офанзивата на украинските военни и са отстъпили до 2 километра.

Сергей Череватий, представител на Източното командване на украинските въоръжени сили, твърди по украинската телевизия " макар ожесточената опозиция на врага, нашите десантно-десантни и механизирани елементи съумяха да напреднат “ сред 300 метра и 1 километър " в разнообразни елементи на фронтовата линия... “

И освен украинците споделят, че е имало поредност от пробиви в съветската защита. Няколко ултранационалистически съветски военни блогъри се оплакват в обществените медии от напредъка на украинските сили към Бахмут, в северен Донецк и в село Новодонецке.

Сред тях е Игор Гиркин, някогашен офицер от съветското разузнаване и паравоенен пълководец, който изигра основна роля в анексирането на Крим от Русия през 2014 година и войната в Донбас. Той съобщи в обява в обществените медии, че " врагът съумя да пробие нашата позиция “. Според Гиркин няма подозрение, че контранастъплението най-сетне е почнало.

Преводът е на " Фокус "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР