През последните дни след избухването на войната в Украйна основното

...
През последните дни след избухването на войната в Украйна основното
Коментари Харесай

Антоанета Цонева: Комисията за българите в чужбина е фокусирана върху справянето на инстиуциите със защитата на българите в Украйна


През последните дни след експлоадирането на войната в Украйна главното ни внимание е фокусирано върху това по какъв начин се оправят българските институции, с цел да бъде предпазено здравето и живота на българите, които се намират в Украйна, на украинците с български генезис, както и на украинските жители, които бягат от войната. Това съобщи, ръководител на парламентарната Комисия по политиките за българите отвън страната на виртуална среща с представители на българските медии по света, проведена от Българска телеграфна агенция.

Цонева заяви, че комисията за българите отвън страната е мощно ангажирана с проблемите на българите - бежанци от Украйна и от близко работи с Министерството на външните работи. Комисията се среща с самостоятелни случаи, както и с по-обширни въпроси по отношение на политиката по предоставяне на протекция, която все по-мащабно ще се ползва в България, откакто Европейският съюз (ЕС) задвижи и Директивата за краткотрайна отбрана, която украинските жители ще могат да употребяват на територията на Европейски Съюз, осведоми.

В отговор на въпрос тя сподели, че главните задания по извеждането на българите от Украйна са в пълномощията на изпълнителната власт. Цонева сподели, че във всяко едно от своите съвещания Комисията упорства да е добре осведомена и „ да изглажда едни не до там сложени условия, които в последните дни би трябвало да бъдат прилагани “.

Цонева заяви, че през уикенда се е срещнала с представители на хотели в Балчик, които са настанили бежанци от Украйна.

сподели, че е съдействала оптимално бързо предложенията на хотелиерите да бъдат „ облечени “ в ограничения. Много деликатно следим по какъв начин Директивата за краткотрайна отбрана ще бъде приложена в България, сподели още ръководителят Цонева. Тя сподели още, че през парламентарния надзор и през полемиките в Комисията ще може съответно, дейно и навременно да се работи в тази обстановка. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР