През последните дни се развива скандал в Народния театър. За

...
През последните дни се развива скандал в Народния театър. За
Коментари Харесай

Скандалът в Народния театър: надраскана врата, акт на вандализъм, жалба и оставка

През последните дни се развива скандал в Народния спектакъл. За него знаем от няколко фотоси на една надраскана врата в символ на митинг и изказванията на основните настоящи лица в обществените мрежи и онлайн издания.

На изборите на втори октомври почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган отиде да гласоподава, а по традиция - публицисти не бяха поканени. Тогава той беше съпроводен от Велислава Кръстева, която е ПР и зам.-директор на Народния спектакъл. В края на октомври вратата на кабинета й в театъра е надраскана, а табелата с името й - свалена. На фотоси се виждат надписи „ Движение за права и свободи ", „ ПР на Ахмед Доган " и „ Изчезвай ".

Преди да стартира работа в Народния спектакъл, Кръстева е ПР, депутат и зам.-министър на културата от Движение за права и свободи. Пред уеб страницата epicenter.bg шефът на театъра Васил Василев разяснява, че e демонстрирано „ фашистко държание ", осъществен е „ акт на вандализъм ", с който „ изрично е застрашен " чиновник на театъра. И това няма да бъде търпяно, както и лицето, което го е направило.

Велислава Кръстева изяснява пред уеб страницата „ Площад Славейков ", че не е част от ПР-екипа на Движение за права и свободи още от времето, когато е определена за депутат. Сега е деятел на Движение за права и свободи.

Ето някои от отговорите, дадени в изявлението:

- Тоест придружили сте Ахмед Доган на изборите през октомври в качеството си на деятел на Движение за права и свободи, а не на ПР?

- В качеството си на това, че той е почетен ръководител на Движение за права и свободи.

- Вие като ПР ли бяхте до него, като другар?

- Ами аз 20 години съм работила с него. Не е належащо да има в някакво качество, в случай че не се придържате към етикетите. Аз гласоподавам с господин Доган повече от 10 години.

Директорът на Народния спектакъл Васил Василев подава тъжба за рушене на постройката, която е монумент на културата против незнаен причинител, а режисьорът Александър Морфов излезе с отворено писмо. „ В Народния спектакъл се води следствие против незнаен причинител за надраскана врата и изкъртена табелка! Аз съм прочут причинител и не съм се крил... Както излиза наяве, тази жена, която следва Почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, е Велислава Кръстева - зам.-директор!!! и ПР на Народния спектакъл " Иван Вазов ".

В качеството си на такава тя съставлява не себе си, а Институцията Народен спектакъл, респективно мен, артистите и всички чиновници на Народния спектакъл. Това, което тя показва, е откровена политическа агитация! Не съм склонен с политически назначения на лица, които считат, че са недосегаеми и всичко им е разрешено! АЗ НЯМАМ ЕТНИЧЕСКА НЕТЪРПИМОСТ, АЗ ИМАМ НЕИСТОВА НЕТЪРПИМОСТ КЪМ ХОРА БЕЗ МОРАЛ!!! ", съобщи Александър Морфов.

Директорът на театъра Васил Василев разяснява самопризнанието на режисьора пред националното радио: „ Аз имам един единствен грях. Обичам театъра и хората, които работят в театъра. Това е моят отговор ".

След като причинителят - основният режисьор на театъра Александър Морфов, пое отговорност за надрасканата врата и свалената табела, служебният културен министър Велислав Минеков прикани да бъдат уволнени всички политически фигури в театъра и разпореди цялостна инспекция.

„ Не може на тази теглилка от едната страна да сложим злато, а от другата страна перушина, аз държа на наличието на режисьора Александър Морфов в Народния спектакъл и не бих желал нашият спектакъл да се трансформира в кръжок по политически ползи ", съобщи той.

Проф. Минеков беше изслушан и в парламентарната комисия по просвета и медии. Заседанието продължи час и петнайсет минути. На тематиката бяха отделени три минути. Само зам.-председателят на комисията Христо Петров имаше въпрос за абсурда в най-големия български спектакъл.

„ Това, което се случва в театъра, ме възмущава. За страдание, има един политически кръг. Не съм сигурен дали хората там са избирани заради своите качества, или заради своята политическа принадлежност. Мога да ви изброя и партиите, които съставляват. Единствено отсъства вашата партия, скърбя ", разяснява Минеков.

Той показва, че е приел преди месеци да бъде част от театъра, тъй като е вярвал, че поканата е имала само креативна и професионална мотивация.

Същия ден стана ясно, че основният драматург на театъра - писателят Захари Карабашлиев, подава оставка. Той е измежду учредителите на „ Да, България ".

„ По време на разразилия се скандал името ми беше споменавано нееднократно в подтекста на това, че една политическа фигура от управлението на дадена партия може да бъде „ уравновесена " с друга такава. Няма по какъв начин да се съглася с това. Аз партийна линия нямам. Своите позиции по разнообразни въпроси показвам обществено и ясно, тъй като са цивилен и морални. Аз съм политически самостоятелен и не бих желал да бъда въвличан в спор, който трови креативната атмосфера вътре и уронва престижа на Народен Театър „ Иван Вазов " извън ", разяснява Карабшлиев.

Главните настоящи лица отклониха поканите ни за изявление, тематиката остава отворена.

бТВ, „ Тази неделя "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР