През последните дни се появиха нови хипотези за развоя на

...
През последните дни се появиха нови хипотези за развоя на
Коментари Харесай

Специалните пратеници на bTV в Молдова: Бесарабските българи се тревожат от нова административна реформа


През последните дни се появиха нови хипотези за развоя на войната в Украйна. Едно от съмненията е, че Русия ще се опита да отвори нов фронт, този път от територията на Молдова.

В столицата Кишинев популацията е прозападно насочено и гледа самоуверено към Европа. Въпреки това доста хора симпатизират на Русия и са срещу Молдова да бъде част Евросъюза.

Знаците z, v и георгиевската панделка са неразрешени. Парламентът гласоподава солени санкции за всеки, който носи тези знаци на 9 май. Санкциите са от 9000 до 18 000 молдовски леи, което е сред 800 и 1800 лв..

Лидерът на опозицията обаче, съобщи пред „ Ройтерс “, че не е склонен и ще се закичи с оранжево-черна лента.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Призовахме хората всеки самичък да си реши. Аз персонално ще си сложа лентата, както съм правил предходните години и както ще върша през идващите “, споделя водачът на Социалистическата партия Влад Батринча.

В Молдова живеят към 65 000 души с българско съзнание. Според Федор Сабий, който оглавява организацията на българската общественост в страната, доста от тях се притесняват от идни административни промени

„ Пак се планува административна, териториална промяна и ние имаме опасения, че регионът може да не бъде съхранен “, споделя Сабий.

По думите му публично управляващите настояват, че повода е желанието да съкратят администрацията и държавните чиновници, защото са прекомерно доста.

„ Сега е моментът държавното управление на Молдова да чуе позицията на България. Нека им изясняват, че България ще даде единодушие Молдова да влезе в Европейски Съюз, когато решите проблемите на бесарабските българи в Молдова, и съответно в Тараклийския регион “, споделя Сабий.
Снимка: btvnovinite.bg

Потомците на българските изселници се притесняват, че ще изгубят историята, традициите и езика си.

„ Българите, живеещи в Приднестровския район, там живеят към 20 000,от тях 10 000 живеят в най-голямото българско село Паркани. Имаме и други български села “, споделя Сабий.

Ако административната промяна влезе в действие, локалните хора с българско съзнание се притесняват от асимилация по прилика с банатските българи.

А сънародниците ни в село Паркани в Приднестровието оповестяват, че към този момент при тях обстановката е спокойна.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР