През последните дни руският президент Владимир Путин получи няколко лоши

...
През последните дни руският президент Владимир Путин получи няколко лоши
Коментари Харесай

Преди “фалшивите” избори: Путин претърпя унижение, равностойно на опит за преврат

П рез последните дни съветският президент Владимир Путин получи няколко неприятни вести, в това число изказванията на прокиевските сепаратистки бойци от вторник, че са завзели село в Южна Русия. 

Новината за селото, както и други произшествия, свързани с войната, идват единствено дни преди съветските жители да отидат до урните, с цел да гласоподават на президентските избори. 

Очаква се Путин да завоюва изборите, които ще се проведат от петък до неделя, с огромна преднина. Проучванията на публичното мнение демонстрират, че Путин се радва на огромна поддръжка от страна на жителите на страната, само че западните анализатори от дълго време упрекват Русия, че фалшифицира изборите си. 

Проучванията на публичното мнение обаче демонстрират също, че поддръжката за войната, която Путин стартира в Украйна, е намаляла, а неотдавнашните отрицателни вести биха могли да обезпокоят Кремъл, оповестява Newsweek. 

" Обществената поддръжка за Путин се гради върху облика му на стожер на стабилността в контрастност с дивите дни на 90-те години на предишния век. Нахлуването в Южна Русия е проява, че способността на Путин да резервира контрола си върху Русия е надалеч по-малко сигурна от това, което Путин би желал да имаме вяра ", споделя Джейсън Джей Смарт, специалист по интернационална политика.  

Легионът " Свобода на Русия " и Руският доброволчески корпус - военни групи, формирани от руснаци, които се борят в интерес на Украйна - оповестиха във вторник, че " нападат " на територията на Русия. 

Украински и съветски източници настояват, че групите са навлезли в Белгородската и Курската област на Русия с бронирани транспортни средства. Каналът War Gonzo в Telegram заяви, че бойците са били подкрепени от минометен и артилерийски огън. 

По-късно денем легионът " Свобода на Русия " съобщи, че е поел напълно контрола над село Тьоткино в Курска област, макар че по-рано съветското министерство на защитата твърдеше, че е " осуетило " нападенията в регионите на " украински терористични групи ". 

Новината за военните дейности, подхванати от сепаратистките бойци, идва след голям брой нощни офанзиви с дронове на територията на Русия. Според известия на московските управляващи украинските дронове са се насочили към обекти в девет съветски района в границите на считаната за най-мащабна офанзива на Киев против Русия с дронове от началото на войната. 

Една от задачите на нападенията с дронове съгласно известията е била държавна постройка в Белгород. По-късно кметът на града заяви, че при удара са починали четирима души. 

Putin suffers blow in Ukraine war days before election
— Newsweek (@Newsweek)
В събота мозъчният концерн Институт за проучване на войната (ИИВ) написа, че съгласно сведенията украинските сили са направили набези с дронове предната вечер в съветската Ростовска област, които може да са поразили самолетостроителен цех, ремонтиращ самолети за далечно радиолокационно разкриване А-50. Съобщава се, че вследствие на офанзивата са били унищожени два самолета А-50. 

Професорът от Школата за политика и ръководство към Университета " Джордж Мейсън " Марк Н. Кац счита, че " резултатът от президентските избори в Русия не е под въпрос, само че тези офанзиви на съветска територия сигурно би трябвало да са смущаващи за Москва ". 

" Не е ясно дали те въздействат на изборната интензивност, само че не се колебая, че в случай че това стане, Москва ще манипулира данните. Може би повече от всичко друго тези офанзиви на съветска територия имат за цел да издигнат духа на украинците, които в този момент виждат, че съветските сили набират мощ в Украйна, до момента в който жизненоважната военна помощ на Съединени американски щати е спряна в Камарата на представителите ", споделя Кац.  

Професорът по политически науки от Северозападния университет Уилям Рено счита, че последните военни дейности, подхванати на територията на Русия от прокиевските сили, дружно с други постоянни саботажни дейности, " са задоволително въздействащи и задоволително сложни за игнориране, че известията, които се появяват в съветските медии, имат за цел да основат възприятие на неустановеност и паника. "  

" Може би доста съветски жители изпитват подозрения по отношение на тази война. Нежеланието на Путин да призове за цялостна готовност и непропорционалното набиране на етнически малцинства и обезверени хора за присъединяване в бойните дейности демонстрира, че Путин има вяра, че значими сегменти от популацията на Русия - градските, етническите руснаци - хранят такива подозрения. Общественото мнение има значение даже в властническите страни ", безапелационен е Рено.  

Смарт също по този начин съобщи, че тези произшествия могат да допринесат за ерозията на поддръжката за войната измежду съветската общност. 

" Самите руснаци безспорно признават, че войната им против Украйна е направила днешните им дейности оправдани, и би трябвало да са разтревожени, че личните им съветски бойци не могат да ги защитят, тъй като са заети с противозаконната окупация на Украйна ", споделя той. 

" Само няколко дни преди подправените " избори " в Русия Путин претърпя още едно оскърбление, равностойно на опита за прелом на водача на Групата " Вагнер " Евгений Пригожин и на последния опит на Украйна да изпрати войски в Русия ”, безапелационен е Смарт. 

“Русия е нестабилна ", счита той.  

* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР