През последните дни руската армия прехвърли десетки свои батальонно-тактически групи

...
През последните дни руската армия прехвърли десетки свои батальонно-тактически групи
Коментари Харесай

Битката за юга на Украйна

През последните дни съветската войска трансферира десетки свои батальонно-тактически групи от Донбас в Южна Украйна - хиляди бойци и стотици единици съоръжение.

Подобно предислоциране може да значи, че желанието на руснаците е да защитят Херсон и покрайнините му, завзети още през февруари от оповестената контраатака от страна на украинската войска,пише News.bg.

Но в случай че не беше броят и съставът на тази нова южна формация - тя е прекомерно огромна и включва подобен брой въздушнодесантни елементи, че не е доста рационално да се употребяват в защита и вместо нормалната моторизирана пехота.

Затова и доста анализатори на театъра на бойните дейности в Украйна показват, че това може и да е знак, че Русия трансферира фокуса си от Донбас към Южна Украйна и двата бряга на река Днепър в долното й течение.

Активните боеве в тази посока могат да стартират през идващите няколко дни и да окажат съществено въздействие върху цялата война, предизвести през вчерашния ден английското разузнаване, което, нарушавайки десетилетни обичаи, всекидневно излиза с информация за войната в Украйна.

В същото време сраженията в Донбас не са прекъснати и украинската пехота продължава да е подложена на масиран съветски артилерийски обстрел.

Един от първите, които още на 28 юли пишат за преместването на съветските войски от региона на Харков и Донбас на юг, е Константин Машовец, боен наблюдаващ и координатор на групата "Информационна опозиция ".Според него в края на юли руснаците са трансферирали елементи на Източния боен окръг в Херсонска и Запорожка област.

По-специално става дума за частите на 35-а комбинирана войска, която при започване на войната пробива към Киев: точно нейната 64-та мотострелкова бригада окупира Буча през март и е упрекната в присъединяване във военни закононарушения.

По-късно същата 35-а войска се бори край Изюм в Харковска област.

За Машовец потреблението на 35-а войска от Източния боен окръг на съветските въоръжени сили е самобитен маркер - знак за това къде тъкмо е концентрирано вниманието на съветския общоприет щаб.

Освен бригадите "Далечен изток " руснаците концентрират в украинския юг и по-голямата част от въздушнодесантните си елементи с сбор към 10 000 бойци.

Присъствието на група съветски десантчици на десния бряг на река Днепър в Херсонска област беше доказано на 1 август и от Олексий Арестович, консултант на ръководителя на украинската президентска канцелария, по канала Feygin Live.

Според Машовец е явно, че командването на противниковите сили разпростира в южната оперативна зона, т.е. в направленията Николаев, Криворожск и Запорожие, оперативна настъпателна формация от войски, в основата на която ще бъдат включени войските на Източния боен окръг и главните сили на въздушнодесантните войски на Въоръжените сили на Русия.

В края на краищата някои изводи за проектите на руснаците могат да се създадат и въз основа на оборудването, което те придвижват на юг.

На 30 юли в интернет се появи видеозапис на ешелон, който евентуално се насочва от Крим към континентална Украйна, с означение "V " - принадлежност към Източния боен окръг на Русия. В ешалона се означават TMM-3 (тежки механизирани мостове, употребявани в армията за превъзмогване на трудности с широчина до 40 метра) и BAT-2 (военен булдозер на шаси на артилерийски влекач), IMR-2 (инженерна машина за разрушаване) - уреди, които се употребяват за обезпечаване на напредването на колоните през блокади и трудности като дребни реки.

Десантчици и Вагнеровци

"Трябва да разберем, че врагът изпитва дефицит на добре подготвени сили, а въздушнодесантните елементи са измежду най-подготвените за пердах. И даже обезкървените имат задоволително военен капацитет, с цел да извършват както отбранителни, по този начин и настъпателни задания в най-важните региони ", споделя Павел Лакийчук, началник на плановете за сигурност в Центъра за глобализация "Стратегия XXI ", за концентрацията на съветски десантчици в диалог с BBC News Ukraine.

Заключението, че руснаците приготвят нахлуване, а не се пазят от нахлуване на ВСУ към Херсон, се поддържа и от украински офицер, с който беседва украинската редакция на BBC и който също счита, че на юг ще има класическа интервенция с комбинирани оръжия.

Според него към агресивността на дейностите на съветските военни може да се прибави и съревнованието им с "вагнеровците " - чиновниците на частните военни компании "Вагнер " и "Лига ", които се борят на страната на руснаците и работят като щурмова пехота от началото на нашествието.

Смята се, че точно вагнеровците са изиграли основна роля в сполучливото съветско нахлуване на Попасна през май, а наскоро и в завладяването на Углегорската топлоелектроцентрала. Според украинския офицер вагнеровците показват успеваемост, за която са възнаградени и най-вероятно съветските военни също желаят да покажат триумфи пред Кремъл. А може да има битка за пари.

Потенциални направления на нахлуване

Възможно е нахлуване в три направления: Запорожие, Николаев и Кривой Рих и Никопол. Създаването на ударна формация в посока Кривой Рог за първи път е публично оповестено от оперативното командване "Юг " на украинците на 3 юли.

"Руснаците имат следния проект: да отидат в Кривой Рог и да се насочат към Николаев, като го обезпечат от север и се опитат да пробият от Снегиревка до Вознесенск край Николаев. Те към този момент вършат това ", сподели по-рано Алексей Арестович.

Константин Машовец счита, че прегрупирането на руснаците заплашва Запорожие в дълготраен проект.

"Лично съгласно мен врагът ще настъпи по двата бряга на Днепър на север. Тоест към Никопол-Запорожие (по десния бряг) и съвсем по едно и също време от другата страна (по левия бряг) също към Запорожие. Но не незабавно и даже не на следващия ден, а едвам след "решаването на незабавни проблематични въпроси " в южната оперативна зона ", написа Константин Машовец.

Друг боен наблюдаващ, някогашният офицер от Главното оперативно ръководство на Генералния щаб на ВСУ Олег Жданов, допуска, че главните старания на руснаците ще бъдат съсредоточени в посока Вознесенск, северно от Николаев.

"Вознесенск е тяхна политическа цел от началото на войната. Те настъпваха към Херсон - Николаев - Вознесенск, а по-късно се опитваха да преминат към Одеса и Приднестровието. Затова в този момент те желаят да покажат, че са способни да създадат нещо в подтекста на политическите задания на тази война ", сподели Олег Жданов.

"Коридорът " към Приднестровието беше разгласен от съветската войска напролет като една от задачите на "специална военна интервенция ".

"Що се отнася до пробива в Приднестровието - това не трябва да се изключва изцяло. Но следователно тази интервенция би трябвало да има по-широк темперамент. Тогава с изключение на офанзива против Николаев и по-нататък по украинското крайбрежие към Одеса е вероятен морски десант, както и тактически удари от самото Приднестровие ", отбелязва Павел Лакийчук.

"ВСУ се приготвя за десантна интервенция и провокации по приднестровското направление и е малко евентуално да успее ", прибавя той.

Готови и готови

Алексей Арестович пресмята, че Русия разполага с общо към 30 батальонни и тактически групи, съсредоточени в южната част на театъра на военните дейности. Това са повече от 20 000 бойци, въпреки че съгласно Арестович тези батальонни групи са претърпели обилни загуби и не могат да се похвалят с цялостен личен състав. Той е песимистичен към степента на бойна подготвеност.

Съветникът на ръководителя на президентската канцелария Марк Фейгин приказва за морално-психологическото положение на тези войски като доста пожелателно.

Тази група обаче е задоволително мощна и за нападателни дейности, освен за отбранителни. Особено като се има поради забележителното съветско преимущество в артилерията и боеприпасите, което не е изчезнало.

С сходен брой батальонни групи руснаците сполучливо нападат Изюм. По-късно същите сили вземат участие в борбата за Луганска област, въпреки че особено там батальонно-тактическите групи наброяват 50. "Артилерията идва към нас лека-полека, само че огневото преимущество към момента е на страната на руснаците ", признава офицер от южното направление.

В същото време, без значение от главната посока на съветското нахлуване (или нахлуване и на трите), украинската войска, която през последните месеци съсредоточаваше силите си тук за контранастъпление, има с какво да отговори на съветските военни.

"Готовността на руснаците за нахлуване е 6-8 август. Това не значи, че ще отидат още същия ден или на идващия ден. Може да се отсрочи с няколко дни, само че може и да не се отсрочи. Ние сме подготвени и се приготвяме. Така че ще се срещнем с тях ", разгласи Алексей Арестович.

 Снимка 583383

Подготовката на ВСУ се показва в артилерийски удари по съветската логистика.

През последните дни украинската войска сполучливо обстрелва железопътния мост "Антонов ", съветските хранилища край Олешек, Чернобайвка, Нова Каховка, Берислав и даже Скадовск, ситуиран на повече от 80 км от фронтовата линия.Но най-значимо е унищожаването на 40-вагонен съветски трен с личен състав и муниции в Бриловка, на 40 км от Херсон.

Русия не е коментирала публично обстрела, нито е направила изказвания по него. В същото време съветските военни медии разгласиха видеоклипове на поданици на тези райони с фрагменти на пожари и звуци от детонации.

Освен това украинската войска продължава да държи дребен плацдарм южно от Давидов Брод на левия бряг на река Инхулец.

Другите фронтове

Успоредно с прегрупирането на руснаците на юг, боевете не престават и в други елементи на фронта - край Харков и в Донбас.

Най-горещите точки при започване на август бяха и не престават да бъдат няколко селата южно от Бахмут, както и Пески - именит защитителен пункт на украинската войска от 2014 година покрай летището в Донецк.

Украинското медийно пространство беше разтърсено от обява на Сергей Гнездилов от 21-ви независим моторизиран пехотен батальон "Сармат " (56-та бригада) за тежкото състояние на бранителите на Пески без артилерийска поддръжка. "Дори не можете да си визиите броя и % на жертвите. Това е... месомелачка, в която батальонът просто задържа нашествието със личните си тела ", написа той.

По-късно стана ясно, че са пристигнали подкрепления и врагът е съумял да напредне единствено няколкостотин метра.

В същото време украинската войска продължава да нанася провали на съперника и в Донбас - край Верхнеторецке, покрай Горловка, при артилерийски удар на украинската войска е погубен командирът на самопровъзгласилата се ракетно-артилерийска дивизия на ДНР Олга Качура, по-известна с прякора си "Корса ". Преди войната тя работи в Донецката полиция и доближава до чин подполковник, само че от 2014 година се причислява към проруските сепаратисти и става "единствената жена пълководец на РСЗ " в по този начин наречената "република ". Руската агитация я трансформира в медиен воин.

Като цяло военните наблюдаващи предвиждат, че фронтът в Харковска област и Донбас няма да се успокои даже с прехвърлянето на главните бойни дейности на юг - руснаците ще продължат да оказват напън върху позициите на въоръжените сили на Украйна, с цел да не може украинската войска да трансферира запасите си на главния спектакъл на бойните дейности в южните елементи.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР