През последните десет години остров Лимнос се превръща в една

...
През последните десет години остров Лимнос се превръща в една
Коментари Харесай

Остров Лимнос - световната сърф дестинация, създадена от българи

През последните 10 години остров Лимнос се трансформира в една от най-популярните сърф дестинации на Балканите, а главната заслугата за това е на българи.

Siroko Wind Club е българското сърф учебно заведение на острова, което се появява през 2009 година, когато Лимнос към момента е непопулярна дестинация. Училището е осъществената фантазия на Стефан Раев - яхтсмен (носител на купата Кор Кароли за 2018), професионален сърф инструктор и бизнесмен.

Опитът на Стефан като професионален инструктор и човек, който умее да създава сърф спотове на разнообразни места по света (Холандия, Египет, Гърция, Кабо Верде...), му оказват помощ да забележи нешлифования елмаз, който съставлява острова към този миг.
Въпреки, че първите пет години са извънредно сложни поради рецесията в Гърция и проблемите към региона, който попада в Натура 2000, Стефан не се отхвърля да сбъдне дългогодишната си фантазия и през днешния ден Лимнос е една блестящо светеща точка на международната сърф карта.

Причината за триумфа се крие в основаването на вярната атмосфера и внимание към дребни елементи, значими за цялостното прекарване на сърфистите. Добре направения микс бързо се разпространявa от уста на уста и води до включване на о. Лимнос в влиятелни сърф ранглисти, следват филми за острова и материали на медии от разнообразни страни.

Животът на острова тече напълно в духа на сърф културата и хората, които го посещават идват главно поради спорта и основаните условия. Посетителите са от разнообразни страни, които в последните години образуват самобитно сърф общество на острова. Всичко се случва в огромни самоорганизирани групи от другари и съвсем всяка вечер някъде има сърфистко празненство. Тази атмосфера на реципрочност спомага за превръщането на Лимнос в подобаваща за фамилна отмора дестинация и от май до септември по плажа постоянно могат да се видят тълпи от деца и младежи, които се забавляват дружно.
След популяризирането на острова, в последните години изникват още няколко сърф бази, само че българската остава център на събитията.

Siroko Wind Club е сърф спот на интернационално равнище, разполагащ с 28 индивида личен състав, като всеки един е експерт в региона си, и постоянно най-актуалната уинд и кайт екипировка.

А занимания има задоволително за всички - и дребни, и огромни. Освен сърф, учебното заведение предлага, SUP и колела чартърен, масажорна и релаксиращи йога занимания. Така че никой да не скучае, даже в случай че не кара сърф.

Кой е Стефан Раев?

Стефан Раев е роден в Бургас и от дребен стартира да се занимава с ветроходство. Някъде през 80-те години на предишния век, в бургаския яхт клуб става и първата му среща със сърфа. Среща, която трансформира живота му.
През 90-те години, към този момент като студент в Германия, Стефан си намира лятна работа в едно холандско сърф учебно заведение. Там схваща, че сърфът е неговата огромна пристрастеност и цел в живота. Напуска университета и се отдава напълно на кариерата на сърф инструктор. Още през първите години като подобен взема решение, че един ден ще има свое сърф учебно заведение, само че до момента в който фантазията му се трансформира в действителност минават дълги години по разнообразни точки на земното кълбо, където Стефан преподава и развива сърф спотове.

През това време не не помни и ветроходството, освен това - става притежател на премията “Кор Кароли” за 2018 година, поради дръзкото си корабоплаване с катамаран от Танзания до Лимнос, през води, следени напълно от морски пирати.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР