През последните четири години наблюдаваме увеличение в броя на кръводарителите

...
През последните четири години наблюдаваме увеличение в броя на кръводарителите
Коментари Харесай

Увеличава се броят на кръводарителите в Бургас

През последните четири години следим нарастване в броя на кръводарителите в Бургас. През 2023 година кръводарителите са общо 8400, със 152 по-малко по отношение на миналата година - 8248. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция доктор Людмила Желязкова, шеф на Отделението по трансфузионна хематология в Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване (УМБАЛ) в Бургас. За интервала януари – юли 2024 година броят на кръводаряванията в Бургас е 4599. По думите ѝ, в случай че се резервира тази наклонност, в края на тази година ще има повече кръводарители спрямо предходната година.

В Отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ-Бургас се вършат повече кръводарявания спрямо Кръвния център в Стара Загора, акцентира експертът. За 2023 година в крайморския град кръводаряванията са с 1000 повече от тези в Стара Загора, а за 2022 година – с 1800.

Няма друга болница в страната на равнище поделение, което да има повече кръводарявания от Кръвния център в Бургас, съобщи доктор Желязкова. Кръвното поделение в Бургас взима два пъти повече кръв, в сравнение с приблизително вземат всичките отделения в страната, добави тя. В Сливен имат сред 3000-4000 кръводарявания, в Ямбол – малко над 3000, а в Бургас те са над 8000. По думите ѝ причина за това са многочисленото население на област Бургас и обслужването на 19 лечебни заведения в Бургаско, 10 от които са с интензивна оперативна активност.

Според доктор Желязкова Бургас е желано място от пациентите за кардиохирургични интервенции. За тези операции са нужни огромни количества кръв, които се набират точно от нашето поделение, посочи тя. Много пациенти от Петрич, Разград и Силистра търсят лекуване в бургаските лечебни заведения, в това число и от Варна, който е град с кръвен център, добави експертът.

Редовни кръводарители

Имаме азбучник с постоянни кръводарители, сподели доктор Желязкова. По думите ѝ при нужда те биват потърсени и огромна част от тях се отзовават.

За 2023 година броят на постоянните кръводарители е 72, а от януари доникъде на юли т.г. те са 64, уточни доктор Желязкова, като добави, че се чака повишаване в броя на тазгодишните постоянни доброволци. През миналата година 2924 души са дарили кръв за първи път в живота си, а доникъде на юли 2024 година новите кръводарители са 1408.

Кой може да подарява кръв

Кръводарител може да стане всяко крепко лице на възраст сред 18 – 65 години, което тежи повече от 50 кг., няма хронични болести и не е приемал лекарства най-малко 48 часа, уточни доктор Желязкова. Кръводаряването лишава към седем минути.

По думите ѝ няма разнообразни условия за мъжете и дамите, само че има разлика в позволението какъв брой пъти в годината може да бъде дарена кръв. Първото предписание гласи, че би трябвало да има най-малко 60 календарни дни от едното до другото кръводаряване. Ако се съблюдава непосредствено това предписание, значи, че човек може в годината да подари до шест пъти. Но законът лимитира мъжете да подаряват кръв до пет пъти годишно, а дамите – до четири пъти, акцентира експертът. Според доктор Желязкова разликата се дължи на обстоятелството, че дамите годишно губят огромно количество кръв по време на менструация и техният хемоглобин е по-нисък.

Как се съхранява кръвта

След вземането на кръвта, тя се слага в охладени на температура 17-18 градуса плата, след което се съхраняват в специфичен ледник, където престояват в границите на три часа на температура 22 градуса. Това е за фагоцитите (клетки, които унищожават част или цялостен микроорганизъм) да запазят своята настояща функционалност при процеса на кръвовземане и през тези три часа да протече фагоцитозата, изясни началникът на отделението. След това сакчетата с кръв се слагат в друго хладилно поделение с температура 4-6 градуса, където престояват до извозването им до Районния център по трансфузионна хематология (РЦТХ) в Стара Загора. Д-р Желязкова посочи, че при извозването по маршрут Бургас – Стара Загора и назад сакчетата се поставят в хладилни чанти на същата температура.

Кръвта има приблизително период на валидност от 35 дни, само че има и вариации, сподели експертът. Ако се вземе по-малко от 380 до 450 мл. кръв, срокът е 21 дни. Има настройка сакове с вградени филтри и прибавен хранителен разтвор за еритроцитите, която разрешава кръвта да бъде годна до 42 дни, уточни тя.

Кръвното поделение в УМБАЛ – Бургас е пункт за взимане на кръв, само че не я обработва

Отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ – Бургас е пункт за взимане на кръв, само че не я обработва, уточни началникът на отделението. По думите ѝ взетата кръв се изпраща в Кръвния център в Стара Загора, където се вършат проучвания и се обработват кръвните артикули. Когато продуктът е подготвен, се изпраща назад при нас, посочи тя.

Много по-лесно е да вземем подготвен биопродукт от кръвен център из страната, в сравнение с да събираме кръв от доброволци и тя да бъде изпратена за обработка в различен център, посочи доктор Желязкова. По думите ѝ превозването и обработката на кръвния материал лишава дни, до момента в който набирането на подготвен артикул от различен център лишава часове.

Кръвните центрове не разчитат на ресурси, до момента в който отделенията са директно подвластни от запасите, съобщи експертът. Тя изясни, че процесът по взимане, проучване и преправяне на кръвта може да протече по едно и също време единствено в кръвен център. В отделенията само кръвта се взема, приготвя се за превозване до съответния кръвен център и се чака преработката на биопродукта, през това време отделенията разчитат на кръвни ресурси, посочи доктор Желязкова.

Процесът за приемане на обработен кръвен материал по линия поделение – център – поделение " лишава към четири дни, уточни началникът на отделението.

Изграждане на Център по трансфузионна хематология в Бургас

През декември 2023 година дойде утвърждението за построяването на Център по трансфузионна хематология в Бургас, напомни доктор Желязкова. Тя изясни, че достижението се е случило с помощта на взаимните старания и гледище на всички лечебни заведения в района и структурите на Община Бургас. Процедурата е на стадий разписване на утвърждение за смяна на разпореждане, което заявява кои са кръвните центрове в страната, посочи експертът. Докато Бургас не бъде вписан като идващия град с кръвен център, не може да се стартира работата по построяването на звеното, акцентира тя. По думите ѝ планът по създаване на центъра, който съставлява реституция на постройка към болничното заведение, е финансирана от кмета на Община Бургас Димитър Николов.

Според доктор Желязкова решение за справяне с провокациите, пред които са изправени екипите на трансфузионната система, е построяването на сходен център на територията на Бургас. Дори и да са по-малко биопродуктите, ние няма да подвластен от други центрове. Тогава можем да разчитаме на спонтанни акции и на самостоятелно приканване на прицелни кръвни групи, акцентира тя. Ако сме център, ще можем да изследваме и обработваме кръвта за шест часа, като на процедура ще разполагаме и с най-рядко срещаните кръвни групи, добави експертът.

Община Бургас предизвиква кръводарители с доброволчески начинания и ваучери за посещаване на туристически обекти 

Община Бургас интензивно работи в посока поощряване на кръводаряването с голям брой доброволчески начинания и безвъзмездни ваучери за посещаване на туристически обекти, което оказва позитивен резултат, сподели доктор Желязкова. Идеята на Община Бургас започва на 1 юли, като до 10 юли са направени над 30 доброволни кръводарявания, посочи тя.  Голяма част от доброволците идват по групи да дарят кръв и да се възползват от ваучерите, с цел да си провеждат екскурзия. Това е за положителното на града, на Кръвния център, на болничното заведение и най-много на пациентите, уточни експертът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР