През последните 5 години медийно върви мълвата, че била направена

...
През последните 5 години медийно върви мълвата, че била направена
Коментари Харесай

Защо тортата Гараш е софийска, не русенска и оригинална ли е или менте на виенски сладкиш?

През последните 5 години медийно върви мълвата, че била направена в Русе. Истината е друга. Нейният основател е работил в Русе, както сочат архивите, само че тя е направена от него в София 5 години по-късно, където той е сладкар при чеха Панах в едноименния му гранд хотел на бул. Дондуков.

Защитниците на русенската доктрина е добре да прочетат какво написа 2 години преди стартирането й в приложимост, засилено и от невзискателните и непроверяващи кореспонденти на Нова телевизия, а по-късно и на Българска национална телевизия, и намерила място даже в цялостната с всевъзможни фейкове Уикипедия, считаният за първоизточник и също русенски вестник Утро.

„ Най-прочутата българска шоколадова торта е направена в чешки хотел на пъпа на София и носи унгарско име”, както категорично написа вестникът на 20 март 2015 година, преди подправената версия да тръгне същинската се базира на спомените на Георги Каназирски – Верин, очевидец на тези времена, само че същото може да бъде прочетено и в записките на доста министри, писатели и професори от онази ера.

След банкрута на Панах, Гараш поема хотела, ресторанта и сладкарницата му. А заслугата след окончателното затваряне на заведението, сриването на постройката му и построяването на нейно място преди 95 година на зданието на застрахователно сдружение Феникс, което в този момент е общественото министерство на България, е на бащата на Райна Кабаиванска – първия шеф на соцтуристиеския колос Балкантурист.

Той взема тортата Гараш и я трансформира в народен кулинарен знак, както измислената от него шопска салата. Въпросът, който задават ценителите на сладкишите обаче е дали, също като шопската салата, която съставлява разновидност на гръцката салата, и торатата Гараш не е имитация на известната виенска Империал, носеща повече от век популярност на едноименния хотел на Кертнер Ринг? Тя в действителност е световноизвестна, за разлика от направената в София, за голямо страдание.

На този въпрос с дегустация на единия и другия сладкиш ще бъде отговорено на събитието в сладкарница Орсети, на Дондуков 19 - на метри от тогавашния Панах, което е част от плана на Програма Европа: Софийското меню – вкусните знаци на столицата: синергия на европейската просвета и националния темперамент, разтворени в цифрова среда. Това дават обещание уредниците от Екопрограма, които към този момент са поръчали за съпоставяне десерта от Империал във Виена.

Мария Пенчева
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР