През последните 30 години не са правени никакви инвестиции в

...
През последните 30 години не са правени никакви инвестиции в
Коментари Харесай

Събев: 30 години не е инвестирано в железниците и в момента 45% от подвижният състав на БДЖ е извън експлоатация

През последните 30 години не са правени никакви вложения в железниците и превозвачът съзнателно е воден към банкрут. Това съобщи министърът на превоза и известията Николай Събев по време на кръгла маса на тематика „ Преструктурирането на железопътния превоз и осъществяването на европейската стратегия за възобновяване и развиване – нова вероятност на железниците “. Той добави, че 45% от преносимият състав на БДЖ е отвън употреба и не е включен в ремонтната стратегия на компанията, а в същото време са отказвани половината поръчки, поради неспособност да бъдат изпълнени.

„ В резултат на тези дейности се появяват редица частни товарни превозвачи, а в същото време държавната железница е във в действителност банкрут и се поддържа само от дотацията “, уточни Николай Събев. „ БДЖ няма система за ръководство на преносимия състав и материалната база, както и никакъв механизъм, който да подсигурява качеството на услугата. В новата управническа конструкция ще влагаме в цифровизация, непорочност и фрагменти, като нашата цел е да развиваме марката Наказателен кодекс БДЖ “, посочи министър Събев.

По думите му програмата за промени на БДЖ планува през 2023 година компанията да излезе на облага, а успеваемостта на прилаганите ограничения ще бъде измервана на всеки 3 месеца. „ Предвиждаме да използваме механизмите на публично-частното партньорство, в това число и посредством концесиониране на жп гари, като задачата е те да се трансфорат в съвременни градски възли, които да комбинират няколко типа превоз “, изясни още Събев.

По отношение на положението на железопътния товарен превоз у нас министър Събев даде образец, че през миналата година от 254 хиляди тона въглища, превозени от Варна до Русе, 250 хиляди тона са превозени с товарни коли, което е над 98%.

Участие в полемиката взеха необятен кръг представители на железопътните организации, синдикатите и бизнеса, които показаха своята поддръжка за плануваните промени в БДЖ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР