"През последните 3 месеца починалите са се увеличили с 12

...
"През последните 3 месеца починалите са се увеличили с 12
Коментари Харесай

Д-р Димитър Петров: С 12 000 са се увеличили смъртните случаи за 3 месеца

"През последните 3 месеца умрелите са се нараснали с 12 000 по отношение на предходната година. Починали са освен хора с ковид, само че и такива, които не са отишли в точния момент на обзор. Пролетта изплашиха хората и те отхвърлиха да вървят на доктор ", съобщи пред Lupa.bg някогашният подуправител на Здравната каса доктор Димитър Петров.
През октомври, ноември и декември предходната година на седмица са умирали 1200-1300 души. По време на първата вълна на ковид 3 000 онкоболни бяха диагностицирани на месец, добави медикът.
По думите му лекуването на ковид би трябвало да става напълно от бюджета.
„ Става въпрос освен за клинични пътеки и лекуване в лечебни заведения, а за всевъзможни проучвания, следващи имунизации и не на последно място амбулаторното лекуване, което в действителност никой не финансира и хората, които се лекуват у дома си заплащат сами медикаментите. Финансирането по Клинични пътеки сътвори проблеми, тъй като лечебните заведения не отговаряха на условията за подписване на контракт по КП, които са залегнали в Националния рамков контракт. Точно това решение докара до хаоса, който стана изключително забележим първоначално и пика на втората вълна. Ако финансирането ставаше през бюджета, страната, с актове на министъра, в условия на изключителна епидемиологична конюнктура, можеше да дефинира лечебни заведения или структури за лекуване на Коронавирус -19 при разнообразни условия и критерии от тези, които са заложени в медицинските стандарти “, изясни някогашният подуправител на НЗОК.
Той прикани в този момент да се стартира всеобщото имунизиране на хората против ковид, а не през юли.
„ Аз персонално се имунизирах. Ако има непряк резултат, той ще се усети след години. Никой не може да каже какъв ще е. Потенциалните опасности при слагането на имунизацията са доста по-малки, в сравнение с да се заразиш с ковид. Трябва за няколко месеца да завърши имунизацията. Няма изгода да продължава до декември “, сподели още медикът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР