През последните 24 години имах късмета да нарека Япония мой

...
През последните 24 години имах късмета да нарека Япония мой
Коментари Харесай

Пет неочаквани японски урока по производителност

През последните 24 години имах шанса да нарека Япония мой дом. През това време научих, че тук всичко е друго. Работих с ръководители от мултинационални корпорации като Panasonic, Komatsu и Takeda и открих, че техният метод към бизнеса наподобява противопоставен на този, който употребяват фирмите отвън Япония. Това се отнася освен за метода на правене на бизнес.

По отношение на продуктивността хората са осведомени с разнообразни подходи като метода Pomodoro или закона на Паркинсон, с книги като „ Как да се оправят нещата ” на Дейвид Алън, само че мен Япония ме научи да преглеждам всеки проблем на по-дълбоко равнище.

Ето няколко потребни съвета за продуктивност, които научих, до момента в който живях и работех с японците. Те ми помогнаха да трансформира метода, по който пребивавам и метода, по който управлявам бизнеса си.

Вникнете в същността на японския кайдзен

Японският кайдзен значи „ непрестанно усъвършенстване “. Ето за какво японските автомобилни производители преобладават в промишлеността в продължение на доста години. Кайдзен е комплициран резултат в деяние. Подобрението от 1% може да не наподобява толкоз огромно, само че с времето може да стане решаващо.

Тази философия прониква тук във всички сфери на живота. „ Правя едно и също нещо още веднъж и още веднъж, като последователно се усъвършенствам. Винаги желая за реализиране на повече. Ще продължа да се издигам, пробвайки се да стигна до върха, само че никой не знае къде е ”, споделя Джиро Оно, готвач на суши.

Обърнете повече внимание на детайлите

Когато пътувате в Япония, е мъчно да не забележите какъв брой доста се грижат японците за детайлите. Изискана опаковка, акуратност, организация, храна - всичко е на друго равнище. А това внимание най-добре може да се опише с думата „ грижи ”. Японците се грижат за дребните неща. Цялата спомагателна работа може да отнеме доста време, само че положителната известност се изплаща с времето. Японците в никакъв случай няма да кажат за някоя част от бизнеса си: „ Това не е толкоз значимо ”. Защото за тях всичко има значение.

Отнасяйте се към храната като към източник на сила

Вечерята в Япония не се сервира, а се излага на показ. Гостите, посещаващи японските домове, постоянно се изненадват, когато откриват пет или шест ястия пред тях за вечеря. Мисо чорба и ориз са наложителни, а в допълнение може да има две или три разнообразни зеленчукови ястия, както и риба и месо.

Въпреки такова многообразие от ястия, рядко ставате от трапезата с възприятие на задоволеност. Ето за какво в Страната на изгряващото слънце има сентенция: „ На този, чийто корем е утолен единствено на 80%, доктор не е необходим ”. Въпросът е не да ядете задоволително, а да задоволите глада си.

Освен това, като ограничим приема на калории, можем да удължим живота си. Японската диета оказа надълбоко въздействие върху здравето ми. През последните 24 години рядко имах простуда и в тялото си чувствам повече сила, в сравнение с когато бях на 20 години.

Вземете си вана, с цел да се насладите пълноценно на съня

Когато обсъждате успеваемостта, в никакъв случай не би трябвало да изпускате от взор здравето. Както сподели наставникът ми Джим Рон, „ някои хора се усещат зле, тъй като не се усещат добре ”. Подобно на множеството хора в Съединени американски щати, аз си взимах душ преди да отида на работа, само че тук в Япония съвсем всички се къпят преди лягане.

Дълги години се съпротивлявах на този модел, само че най-после се отхвърлих и в този момент нямам желание да се върна към предишните ми привички. По-рано прекарвах по 5 минути под душа, с цел да се събудя, а в този момент къпането се трансформира в мой всекидневен обред. Първо измивам, а по-късно се напарвам във ваната при авансово програмирана температура в продължение на най-малко 15 минути и стресът просто изчезва. Имайки поради какъв брой интензивно работи тялото ни, релаксирането в приятна топла вана е идеалният метод да приключим деня.

Според Националния институт по неврологични разстройства и инсулт хроничното недоспиване или неприятният сън усилват риска от болести като високо кръвно налягане, сърдечно-съдови болести, диабет, меланхолия и затлъстяване. Откакто привикнах да си взимам вана, дремя като ангел.

Научете се да почистване пространството си в офиса

В Токио и Осака хората постоянно имат жилища от 20 квадратни метра и даже по-малки. Пространството е лимитирано, по този начин постоянно би трябвало деликатно да обмисляте покупките си. Не е учудващо е, че Мари Кондо се е трансформирала в културен феномен с бестселъра си „ Магическо разчистване ”.

И това важи освен на самостоятелно равнище - фирмите постоянно съхраняват доста ненужни неща. Остарели образователни материали, потребителски каузи през годините се натрупват в доста офиси. Прилагайки философията на Кондо, заставям клиентите да изхвърлят или да цифровизират материалите, с цел да почистят работното си пространство.

След като изчистите място в офиса, вие давате независимост на себе си и по-късно доста усилва продуктивността.

Адриан Шепърд/Business Insider

Редактор: Нели Тодорова

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР