През последните 20 години геймингът се промени тотално. Видеоигрите еволюираха

...
Коментари Харесай

Повече игри с по-малко пари

През последните 20 години геймингът се промени тотално. Видеоигрите еволюираха от елементарни аркадни игри вид Super Mario във превъзходни 3D графични завършения. Индустрията, в която се трансформира видеогеймингът през годините, към този момент включва освен потребителите на гейминг конзолите и PC геймърите. Мобилният пазар се разраства фрапантно, както и е-спортовете, които включват и поточно предаване на видео онлайн. Доклад на Morgan Stanley за световния пазар на видеоигри за 2021 година пресмята, че сега има към 2.6 милиарда геймъри по целия свят, което е почти двойно нарастване спрямо пет години по-рано. Като се прибавят и още стотици милиони души, които гледат видеоигри или шампионати, свързани с електронните спортове, излиза, че почти един на всеки трима души по света признава, че играе или гледа видеоигри.
Няма по-голям от гейминга
С 135 млрд $ годишни доходи през 2019 година и към 190 милиарда през 2020 година, видеоигрите като промишленост към този момент са по-големи от музикалната и филмовата промишленост, взети дружно. И с доста по-бърз напредък. Според изследване на Morgan Stanely повече хора са играли видеоигри през 2019 и 2020 година, в сравнение с са практикували какъвто и да е спорт като се изключи футбола. Естествено възходът на игрите е симптом за структурна смяна в развлекателната промишленост, която получи спомагателен подтик от ограничаващите ограничения по време на пандемията.

Докато промишлеността несъмнено се облагодетелства от софтуерния прогрес, триумфът на видеоигрите зависи и от творчеството на основателите. По този метод промишлеността съставлява много неповторима пресечна точка на нововъведенията в софтуерните промишлености (разработка на програмен продукт, изчислителни системи, усъвършенствани графични системи и т.н.) и развиването на изобретателните изкуства като сторителинга и кинематографията (в традициите на литературата, театъра, комикси, филми и телевизия).

Видеоигрите се появиха като промишлеността, която употребява най-хубавото от двата свята, с цел да сътвори нова форма на образно изкуство и развлечение и нова платформа за опити и нововъведения в развиването на технологиите. Резултатът е извънреден напредък в бранша, който в този момент има отпечатък по целия свят, основава работни места с високи заплати и поддържа предприемаческата просвета.
Преливане в други промишлености
Иновативният, софтуерен темперамент на промишлеността за видеоигри спомага за развиването и на други браншове на стопанската система. Нарастващата трудност в игрите стимулира нововъведенията в необятен набор от области като възстановяване на скоростта на компютърните калкулации, развиването на графичния дизайн, дизайн на мобилни системи, софтуерно инженерство и други. Откритията, един път внедрени в промишлеността на видеоигрите, намират приложение в доста други области на стопанската система - да вземем за пример в роботиката, медицината, образованието, виртуалната действителност и изкуствения разсъдък

По същия метод креативното наличие, генерирано от основателите на видеоигри, минава и в други форми на развлечение, стимулирайки развиването на кино франчайзи, играчки, даже спортни лиги и други типове събития. Отделно от всичко това видеоигрите играят основна роля в развиване " геймификацията ", или когато техниките и технологиите в бранша на софтуера за развлечение се употребяват в образованието, образованието, опазването на здравето, научните проучвания, градското обмисляне, публичната сигурност и други браншове, където като " на игра " се осведомят или образоват консуматори по другояче съществени тематики.
Капитал - брой 31 Как скъпото занимание да стане налично
Игрите обаче са скъпо занимание - с изключение на разноски за по-мощни и бързи машини те изискват и разноски за покупка на самите игри. С възникването на клауд гейминга обаче от ден на ден хора ще могат да си разрешат да играят паметни заглавия с по-малко пари. Единственото условие за клауд гейминг е добра интернет връзка. Дори и най-старите компютри ще могат да подкарват най-новите заглавия с помощта на новаторския метод. От друга страна бизнес моделът на клауд гейминга е сходен на стрийминг фирмите. На цената на един месечен абонамент потребителите получават достъп до всички налични заглавия в облака. Например услугата на Microsoft Xbox Game Pass разрешава достъп до над 100 заглавия на цена от 15 $ на месец.
Най-продаваните игри от началото на 2021 година Автор: Капитал Източник: NPD
Естествено има и други компании, които имат или възнамеряват да разгласят сходна услуга. Nvidia да вземем за пример предлага близо 1000 игри посредством GeForce Now за 10 евро на месец. Гугъл също има своят вид, Stadia, с над 100 игри, който коства към 10 $ на месец. Интересното е, че Stadia разрешава да играете игри, даже да нямате компютър, непосредствено посредством тв приемника, стига той да е смарт.

Платформи като Steam, GOG,и Itch.io дават опция да се купят заглавия с дискаунт, като той е толкоз по-голям, колкото по-стара е играта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР