През последните 20 години българската икономика се движи на две

...
През последните 20 години българската икономика се движи на две
Коментари Харесай

През последните 20 години: Икономика на две скорости

През последните 20 години българската стопанска система се движи на две скорости – София с 6 % растеж на Брутният вътрешен продукт годишно, до момента в който останалата част от страната е с растеж 3 % на Брутният вътрешен продукт годишно, сподели пред публицисти в Министерския съвет Пламен Ненов, основен секретар на Съвета за стопански разбори към Министерски съвет и създател на първата публикация на Съвета.

България има потребност от всеобхватна икономическа политика, която да си слага чисто икономическа цел и да не се прави като битка със обществените неравенства в страната. Това може да стане с районни политики, ориентирани към развиване на човешкия капитал, към услуги за дребните и междинни компании, развиване на имотния пазар или пазара на индустриални площи. Помощ за локалната стопанска система може да се оказва и с понижаване на административната тежест и градеж на инфраструктура, сподели Пламен Ненов.

По тази линия в новия програмен интервал на Европейски Съюз вниманието е ориентирано отвън София и по това имаме единодушие с Европейската комисия, сподели служебният вицепремиер Атанас Пеканов при представянето на отчета. Парите от европрограмите ще дойдат, откакто се създадат нужните промени и се одобряват измененията в нужните закони, добави вицепремиерът.

София е главен бенефициент на парите от еврофондовете, уточни Ненов. В прехвърлянията от централния бюджет се следи ускорение към по-малките градове, само че то не е значително и не преодолява раздалечаващите се стопански фундаменти. Причината е, че в дребните общини популацията понижава по-бързо, сподели Пламен Ненов.

България има доста професори в областта на стопанската система, които разгласяват на високо равнище, а основаването на този Съвет беше включено в Националния проект за възобновяване и резистентност, напомни Пеканов. Икономиката не е лесна просвета, тя не дава отговорите на всеки въпрос, само че ни оказва помощ да мислим за изменящите се условия в света. Трябват ни емпирични обстоятелства и теории, които да изясняват тези обстоятелства и да ни споделят за какво нещата се развиват. Всички стопански модели са неверни, само че някои от тях са потребни да си разбираем света към нас, по какъв начин да реализираме задачите и да се ориентираме в един нелесен свят, уточни Пеканов.

Картата на метрото да вземем за пример не ни дава всяка една улица в града, само че ни оказва помощ да стигнем там, където желаеме, сподели Пеканов.
Заплащането на хората в страната не се разграничава по райони кой знае какъв брой до 2000 година, само че към края на 2019 година към този момент виждаме, че възнагражденията в София и покрайнините са два пъти по-големи от тези в останалата част на страната, сподели Пламен Ненов.

Въз основа на обстоятелствата, показани в разбора, могат да се създадат следните систематизирания. На първо място, през 21-ви век се следи съществено икономическо раздалечаване сред София и покрайнината и останалата част на България, което трансформира българската стопанска система в стопанска система на две скорости.

Второ, в България се следят трайни районни разлики в локалната икономическата интензивност, измерена посредством отношението сред заетостта и популацията в трудоспособна възраст, като един значителен дял от районните стопански системи на страната e със съществено потисната икономическа интензивност. Трето, след рецесията от 2009-а година заетостта отвън София и покрайнината се намира в дълготраен застой, като отношението заетост-население отвън София се възвръща единствено отчасти, а главен фактор за " възобновяване " е демографският (миграция), написа в отчета.

Четвърто, отвън София и покрайнината се следи разминаване сред растежа на локалния БВП (БВП) и растежа на трудовото заплащане.

По отношение на икономическата политика на страната, анализът демонстрира, че прехвърлянията от Европейски Съюз са ориентирани главно към София или по-малки общини с ниска безработица, в сравнение с към локални пазари на труда с потисната икономическа интензивност. Освен това фискалните прехвърляния от централния бюджет реагират едва на задълбочаващите се районни стопански неравенства, като се следи релативно ниско равнище на шерване на рисковете сред районите.

Силно разнородният районен профил на българската стопанска система прави неотложно регионализирането на икономическата политика в България посредством използването на характерни и таргетирани районни стопански политики, написа в отчета, показан от Пламен Ненов.

Съветът за стопански разбор беше основан с разпореждане на Министерския съвет при започване на тази година, следвайки най-хубавите практики от други страни. Неговата цел е да изготвя самостоятелни разбори и мнения по обособени въпроси по отношение на положението на българската стопанска система, провокациите и рисковете пред нея, както и вероятни политики и рекомендации за решаването им, напомни Атанас Пеканов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР