През последните 100 години Русия на няколко пъти е изпадала

...
През последните 100 години Русия на няколко пъти е изпадала
Коментари Харесай

Русия - държавен фалит още в края на юни?


През последните 100 години Русия на няколко пъти е изпадала във финансови усложнения, само че постоянно е успявала някак да избегне неплатежоспособността. Този път обаче може и да не успее. Още в края на юни я грози банкрут.

Когато през 1918 година непознатите кредитори на Русия се оплакват, че болшевиките не признават отговорностите на Царска Русия, революционерът Лео Троцки им споделя: „ Господа, бяхте предизвестени “. И след това им припомня, че това е било едно от главните претенции още по времето на въстанията от 1905 година.

Малко повече от век по-късно обстановката е радикално друга: през 2022 година нямаше никакво предизвестие. Едва ли някой е очаквал, че Западът ще наложи толкоз – наказания, които на процедура отрязаха Русия от системата за интернационалните разплащания.

На ръба на пропастта

Неплатените наказателни лихви за забавени заплащания по един доларов заем изправят Русия пред заплахата от банкрут – за първи път от Октомврийската гражданска война насам. Една от аргументите за това са глобите на Европейски Съюз, които засегнаха и компанията за разплащания, която Москва беше определила да обслужва заплащанията по еврооблигациите на страната.

През последните 100 години Русия на няколко пъти е изпадала във финансови усложнения, само че тя постоянно е успявала някак да избегне неплатежоспособността. Този път обаче може и да не успее.

Пари има задоволително

Необичайното е това, че Русия не е застрашена от банкрут поради неналичието на средства. Страната разполага с големи валутни запаси, а всеки месец получава милиарди от продажбите на нефт и газ. Така че оставащият дълг от близо 40 милиарда щатски $ и близо двата милиарда $, които са на падеж до края на тази година, не би трябвало въобще да я затруднят.
Редакцията предлага
Междувременно размерът на съветския държавен фонд, в който постъпват средства от продажбите на нефт и газ, набъбна доста до 197,7 милиарда щатски $. Само месец преди този момент в него имаше 155,2 милиарда $, само че през май в него бяха преведени постъпленията от търговията със първични материали през 2021 година.

В същото време страната е значително откъсната от системата на интернационалните разплащания – разследване от наложените ѝ наказания поради войната в Украйна. Освен това една част от съветските валутни запаси е замразена. А неотдавна изтече действието на уговорка, която по изключение позволяваше на американски притежатели на съветски държавни облигации да получават рентата си. Това тика Русия към държавен фалит, защото е блокиран пътят за тези заплащания и средствата по тях не могат да бъдат превеждани по сметките на кредиторите.

Решение не се обрисува

Русия предложи излаз от обстановката, като прикани кредиторите да се съгласят да получават вземанията си в съветска конвертируема рубла или в други валути, разнообразни от щатския $, тъй че да бъде избегната западната система за интернационалните разплащания. Финансовият министър Антон Силуанов предложи и за съветските държавни облигации да важи същата скица, както за европейските купувачи на съветски газ – разплащания с конвертируема рубла. Казано другояче: непознатите кредитори да си открият сметки в някоя съветска банка, а заплащанията да се правят в друга валута от щатския $.

Този проект обаче също нямаше да помогне на Русия да избегне неплатежоспособността, тъй като американските вложители нямаше да могат да вземат участие в него. А предишния петък Европейски Съюз включи към глобените лица и организации и Националния депозитар по сетълмента, който трябваше да обслужва съветските отговорности в евро.

Кога ще настъпи несъстоятелност?

Русия може публично да бъде оповестена за неплатежоспособна още в края на месец юни. Не е ясно единствено дали лихвите по облигации, които Русия твърди, че е превела още на 27 май, ще дойдат при кредиторите предвид на настоящите наказания.

Много съветски банки, включително и Сбербанк, са наранени от глобите

По-конкретно става въпрос за заплащания по лихви в размер на 71,25 милиона в щатски долари и 26,65 милиона в евро. За да не бъде оповестена Русия за неплатежоспособна, тези суми би трябвало да са постъпили по сметките на кредиторите най-късно 30 дни след падежа. Такъв беше и казусът с падеж при започване на април, който Русия съумя да съблюдава малко преди да изтече гратисния период на 2 май.

Какво би означавал един държавен фалит на Русия?

Русия към този момент е изключена от световните финансови пазари. Но с изключение на загубата на известност възможната несъстоятелност носи и други негативи за страната. Така да вземем за пример кредиторите ще могат да завеждат правосъдни каузи, а съдът да постанова конфискация на съветски активи в чужбина.

Освен това ще стартира дълъг и скъпо струващ развой по преоформяне на дължимите задължения, в случай че един ден Русия и Западът още веднъж се сближат. По предписание държавният фалит оскъпява дълготрайно цената на заемите, което ще бъде в допълнение финансово задължение за Русия в продължение на дълги години.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР