През последните 100 години жените започнаха да заемат все по-важна

...
През последните 100 години жените започнаха да заемат все по-важна
Коментари Харесай

Силният пол в политиката: Кои са жените, които пишат история?

През последните 100 години дамите започнаха да заемат все по-важна роля в политиката.Поемането на основни длъжности от дами последователно се трансформира от изключение в норма, а имена като Маргарет Тачър се отпечатаха вечно в учебниците по история като най-влиятелни за времето си. Днес към 40% от депутатските места в Европейския парламент се заемат от дами, а на национално ниво ставамевсе по-често очевидци на първи дами президенти иминистър-председатели.

Политическата реализация на една жена в никакъв случай не е била по-лесна в историята, само че тя въпреки всичко си остава сложна задача във високо конкурентния свят и по-консервативните общества. Ето за какво, с изключение на най-популярните образци, сме присъединили и дами политици, които са съумели да се осъществят и в по-малки страни.

Камала Харис



Очевидно е, че няма по-добър образец за авторитетна жена в политиката от вицепрезидента на Съединени американски щати.

На 56-годишна възраст тя е същинска мощ в политиката. Тя е първата жена вицепрезидент в Съединени американски щати, което я прави и най-високопоставената дама, избирана за длъжностно лице в американската история.

Преди това тя е била основен прокурор на Калифорния, а през днешния ден разполага с цялата власт, която произтича от поста на заместител на президента на най-влиятелната страна в света.

Александрия Оказио-Кортес



Едва ли има човек, който да не е чувал за Кортес през последните години. Тя е едно от " остриетата " на Демократите в Съединени американски щати и най-изявен бранител на всичко ляво. Популярността си набира след голям брой пламенни речи и борби с членове на Републиканската партия.

Кортес подкрепяобщественото опазване на здравето, безплатното образование в държавните колежи, премахването на имиграционната и митническата работа на Съединени американски щати и анулирането на студентските задължения, наред с доста други неолиберални политики. Тя категорично поддържа всички права на LGBTQ+ общността, в това число правата на транссексуалните хора.

Урсула фон дер Лайен



Ако предходните дведами представляваха твърдо левия набор на политическия компас, то Урсула фон дер Лайен несъмнено е една от мощните дами на дясното. Фон дер Лайен членува в немската партия Християндемократически съюз (ХДС), която на собствен ред е член на Европейската национална партия (ЕНП). Тя е първата жена министър на защитата на Германия, а през 2019 година става първата дама, която заема поста ръководител на Европейската комисия.

Историческият интервал, в който тя встъпва в служба, безмилостно й постанова да се трансформира в една от най-силните и авторитетни дами в политиката. Пандемията от Ковид и войната в Украйна слагат трудности пред нея,Европейския съюз и света, против които доста мъже биха се страхували да се изправят.

Джасинда Ардерн



Министър-председателят на Нова Зеландия е най-младата жена, избирана в миналото за началник на държавно управление. Също по този начин е едвам вторият началник на държавно управление, който ражда, до момента в който е на поста си.

Втората половина на мандата й съответствува с световните разтърсвания, на които всички станахме очевидци. Ардерн се популяризира в целия свят с отличната си реакция против пандемията Ковид-19, която реакция е една от най-успешните в света.

Джорджа Мелони



Още една мощна дама от десния набор на политическото поле. ДжорджаМелони е първата жена, заемаща длъжността министър-председател на Италия. Нейните консервативни възгледи и изразителност я изкарват измежду водещите политически фигури в Италия.

Категоричните й позиции, свързани с имунизациите, абортите и еднополовите браковея трансформират в една от най-популярните фигури измежду консервативните и извънредно десните среди в Италия. Позицията й на началник на една от огромните и авторитетни Средиземноморски страни без подозрение я слага в челните позиции по влиятелност в света.

Сахле-Ворк Зеуде



Настоящият президент на Етиопия е първата жена, определена на този пост. Преди това тя е била дипломат на Етиопия в Сенегал, Джибути и Франция.

Работила е и като представител на Етиопия в Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета. Продължава да се бори за тъждество сред половете в Етиопия, както и за запазване на околната среда.

Кристин Лагард



Неизменното наличие на Лагард в топ 10 на Форбс за най-влиятелни дами през последните 12 години единствено потвърждава качествата й да бъде същински водач.

Тя е френски политик от дясно-центристкия набор и все още стои отпред на Европейската централна банка. Историческите събития от последните две години, които непреклонно задвижиха света към световна криза и възходяща инфлация несъмнено придават все по-голяма значителност на Лагард в ролята й на ръководител на ЕЦБ.

Зузана Чапутова



Словашкият президент Чапутова е най-младият президент, избиран в миналото в Словакия. Тя е огромен бранител на правата на ЛГБТ+ обществото, в това число осиновяването и еднополовите партньорства.

Тя също по този начин се концентрира върху битката с изменението на климата и възнамерява последователно да прекрати добива на въглища в Словакия през идващите три години. През 2016 година, преди да бъде определена за президент, тя даже получи премията " Голдман " за запазване на околната среда.

Тя се бори за начинания, които да създадат правосъдната система по-справедлива, и желае някои от правосъдните институции в Словакия да станат обществено ръководени.

Снимки: Wikipedia

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР