През последните 10 месеца в Агенцията по вписванията няма сигнали

...
През последните 10 месеца в Агенцията по вписванията няма сигнали
Коментари Харесай

През последните 10 месеца не е имало кражби на фирми

През последните 10 месеца в Агенцията по вписванията няма сигнали за кражба на компании, заяви изпълнителният ѝ шеф Зорница Даскалова по време на българо-немска кръгла маса. Това съобщи news.lex.bg.

" Има обособени единични случаи на опити за кражба на компании, само че не се е стигало до регистриране. Нямаме пуснати тъжби, което е извънредно добра вест ", сподели тя.

" Темата с т.нар кражба на компании беше извънредно мъчителна за обществото преди към две години. С направените промени в Търговския закон, с които се вкара нотариалната легализация на автограф и наличие на дружествени документи, това закононарушение беше възпрепятствано. Важно е да се подчертае какви са отговорностите на нотариусите и по какъв начин те могат да работят по-добре с осведомителните системи ", съобщи от своя страна ръководителят на Нотариалната камара Димитър Танев.

Форумът се организира в София и беше проведен точно от камарата, а на него участваха и ръководителят на Нотариалната камара на Германия доктор Йенс Борман, зам.-министърът на правораздаването Десислава Ахладова, съдията от Върховния касационен съд Красимир Влахов и студенти по право.

Йенс Борман съобщи, че в Германия броят на кражбите на компании е нула . И разяснява ситуацията в България - " Аз мисля, че в действителност е налице огромен прогрес. Особено в дружественото право, тъй като към този момент се изисква безусловно наложително нотариална легализация, която не се разгръща единствено върху легализация на подписа, само че и върху наличието. По този метод в действителност е сложена основата за благонадежден и сигурен указател. Механизмът със есемес известяването е добър, само че непълен. Защото би трябвало в действителност да има една надеждна инспекция на самоличността на лицата, които правят дейностите. Също по този начин би трябвало да се изработка една правна инспекция на всички предишни дейности. Тук не става дума единствено да се отбрани обществото от това да бъде открадната еднаквост, а става въпрос и за сигурност на лицата, които вземат участие в обещано сдружение, за чиновниците, а и за бъдещите му сътрудници. Те би трябвало да са наясно, че всяка договорка, подписана с това сдружение, ще бъде годна. Ролята на нотариуса е да подсигурява тази сигурност ".

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР