През последните 10 години много треньори минаха транзитно през “Левски.

...
През последните 10 години много треньори минаха транзитно през “Левски.
Коментари Харесай

Славиша Йоканович – Абониран за успеха

През последните 10 години доста треньори минаха директно през “Левски ”. Голяма част от тях не бяха подготвени за сходна крачка в кариерата си, оказала се решаваща за бъдещето им. Но като доста други случаи имаше и изключения. Едно от тях бе Славиша Йоканович. Сърбинът пристигна в отбора през 2013 година, а зад неговото привличане стоеше Наско Сираков. Но някогашният национал на Югославия се задържа едвам два месеца в София преди да бъде уволнен. В следствие 49-годишният експерт вкара “Уотфорд ” във Висшата лига, класира “Макаби ” (Тел Авив) в групите на Шампионската лига, а през тази акция върна и “Фулъм ” измежду най-хубавите в Англия…

Славиша Йоканович е част от може би най-талантливата футболна генерация на Югославия. През 1992 година националният тим се класира за Евро ’92, само че заради политически аргументи по този начин и не играе на огромния конгрес в Швеция. Тяхното място на финалите е обещано на отбора на Дания, станал след това сензационно първенец.

А по това време в тима на “плавите ” се подвизават имена като Давор Шукер, Звонимир Бобан, Роберт Ярни, Предраг Миятович, Синиша Михайлович, Дарко Панчев, Роберт Просичечки, Драган Стойчкович. Сред тях е и Йоканович.

“Ние бяхме международни първенци до 20 години в Чили – изяснява актуалният управител на “Фулъм ”. – Ако бяхме останали единни и без този политически проблем, имам вяра, че имахме всички качества да спечелим Евро ’92. Това решение тогава ни пречупи. ”

А като състезател кариерата на отбранителния полузащитник потегля от родния “Нови Сад ”, с цел да стигне чак до “Челси ”. През по-голямата част обаче се подвизава в Испания, където играе за “Тенерифе ”, “Овиедо ” и “Депортиво ”. Може да се похвали с хеттрик във вратата на “Барселона ” на Христо Стоичков.

Далеч по-големи триумфи обаче записва като треньор, каквато роля извършва от 2007 година насам.

Първите му крачки са повече от безапелационни – дубъл с “Партизан ” в Сърбия в два следващи сезона. Следва неочакван ход, включващ еднопосочен самолетен билет към Тайланд. В Азия води локалния “Муангтонг ”. Договорът му е за една година, а за този интервал съумява да донесе трета купа в историята на клуба. Така се стига до 2013 година, когато Йоканович идва на “Герена ”, с цел да подпише с “Левски ”. Сърбинът би трябвало да върне блясъка на “сините ” след звучния неуспех на неговия предходник Николай Митов. С българския експерт 26-кратните първенци изпускат купата в прословутия мач със “Славия ” (1:1), губят и финала за купата на България с “Берое ” след дузпи, а за похлупак през лятото отпадат от “Иртиш ” в Лига Европа.

Но в София Йоканович не получава нужната поддръжка от управлението и е уволнен след… телефонно позвъняване от Тодор Батков.

“Разбира се, че бях отчаян – призна след време Йоканович по адрес на престоя му в “Левски ”, включващ 11 мача за състезание. – Имахме различен проект. И надали щях да дойда, в случай че знаех, че ще остана по-малко от три месеца. Сам нямаше да си потегли от клуба, само че това за жалост не зависеше от мен ”.

Но макар несполучливия престой в България, кариерата на Йока продължава да върви нагоре. Води за малко “Еркулес ” в Испания преди да се озове в Англия. През 2015 година получава оферта от “Уотфорд ” с предложение за кратковременен контракт. Само за няколко месеца Йоканович трансформира тима от средняк в кандидат за Висшата лига. В края на акцията “стършелите ” приключват втори, печелейки непосредствено класиране за елита на Англия. Успехът обезпечава най-малко 100 млн. доход на обичания тим на Елтън Джон. Но изненадващо Йока не остава на “Викъридж Роуд ”. Ексцентричният притежател на клуба Джино Поцо не предлага нужните условия на сърбина и той си потегля. Следващата стъпка на към този момент някогашния ментор на “Левски ” е в посока Израел. През лятото амбициозният експерт е показан в “Макаби ” (Тел Авив). Само два месеца по-късно отборът влиза в групите на Шампионската лига за пръв път от 11 години. В края на календарната година новият притежател на “Фулъм ”, пакинстанският милардер Шахид Кан изпраща неустоимо предложение на Йоканович. Той не мисли доста преди да поеме някогашния тим на Димитър Бербатов и Николай Бодуров, който по това време е на 18-та позиция в Чемпиъншип. За две години трансформира радикално образа на “котиджърс ”, а за задачата убеждава боса на клуба да направи солидни инвестиции в базата. Йока персонално се заема със промяната на хранителния режим на играчите, с цел да усъвършенства формата им. Така в последна сметка през този сезон Йоканович реализира следващия си огромен триумф, връщайки “Фулъм ” във Висшата лига. Успех на стойност 170 млн. паунда. Не е зле за треньор, разгласен за неспособен у нас…

Влезе в историята на Англия


С триумфа си отпред на “Фулъм ”, наставникът Славиша Йоканович влезе в историята на футбола в Англия. Сърбинът се трансформира в първия управител, който не е от Англия или Ирландия, класирал два разнообразни тима за Висшата лига. Освен това под негово управление “котиджърс ” завоюва за пръв път в историята си плейофите в Чемпиъншип. Това стана след елеминиране на “Дарби ” след 0:1 и 2:0 и триумф с 1:0 над “Астън Вила ” на финала на “Уембли ”. Голът за милиони бе дело на Том Кеърни.

За него


Нестандартен е


Йоканович е огромно футболно име. Известна персона е в Сърбия още като футболист. Малко е ексцентричен. През 2009-а помня, че си потегли афектиран от “Партизан ”. Сбогува се прочувствено посредством доста хубаво писмо – с почитателите, управлението, футболистите. Благодари им, пожела им триумфи, беше впечатляващо, културно. Но го направи със жанр.

Драголюб Симонович, някогашен треньор на “Литекс ”


„ Фулъм “ би трябвало да го задържи


Не е елементарно да играеш по метода, по който желае Славиша Йоканович, тъй като Чемпиъншип е доста тежко състезание. Но през последните две години “Фулъм ” изповядва най-хубавия футбол в шампионата. Това е с помощта на мениджъра. Надявам се, че ще остане отпред на тима, тъй като прави превъзходна работа. Това би трябвало да продължи и през идната акция.

Александър Митрович, нападател на “Нюкасъл ”, играл чартърен във “Фулъм ”


С него отборът е самоуверен


Йоканович направи фантастични неща в подобряването на играта на тези млади момчета (б.а от “Фулъм ”), както и в построяването на жанр на тима. В доста моменти отборът е самоуверен. По този метод “Фулъм ” потвърди, че не е правилно изказванието, че даден тим би трябвало да играе по избран метод в Чемпиъншип, с цел да реализира задачите си. Поздравления още един път за Йоканович.

Рой Ходжсън, някогашен селекционер на Англия, работил и във “Фулъм ”


Не се опасява да си споделя мнението


Йоканович не се опасява да каже мнението си по всички въпроси. Наясно от какво има потребност първия тим, с цел да усъвършенства играта си. Коментираме с него какви играчи би трябвало да бъдат привличани. Понякога с него имаме разлики, само че това не ни пречи на връзките. Пътят към триумфа и в бизнеса, и в триумфа не постоянно е равен, само че в този момент имаме управител в лицето на Йоканович, който може да го реализира.

Шахид Хан, притежател на “Фулъм ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР