През последните 10 години чешкият президент Милош Земан бе източник

...
През последните 10 години чешкият президент Милош Земан бе източник
Коментари Харесай

Милош Земан напуска президентския пост, опонентите му в Чехия празнуват

През последните 10 години чешкият президент Милош Земан бе източник на несъгласия, като настояването за референдум дали страната му би трябвало да напусне Европейски Съюз, вземането на прицел на мигрантите и шегата за " ликвидирането " на публицисти, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Агенцията отбелязва, че доста чешки жители приветстват напускането на отиващия си през днешния ден държавен глава на Чехия, като една от организациите на деятели има намерение да изгори плашило на Земан и да разпръсне пепелта в преминаващата през Прага река Вълтава.

Земан ще бъде заменен на най-вече представителния президентски пост от новоизбрания държавен глава на Чехия и някогашен армейски военачалник Петър Павел. На тазгодишните президентски избори той победи на балотаж предприемача милиардер Андрей Бабиш. Утре Павел публично встъпва в служба.

През своите два поредни мандата като президент 78-годишният Земан поляризира публичното мнение. Разделената нация, за която той способства, ще бъде най-забележимото завещание от неговото ръководство, защото по-голямата част от политическата му стратегия вкъщи и в чужбина се провали.

Неговите прародители Вацлав Хавел и Вацлав Клаус бяха определени от Народното събрание. През 2013 година някогашният министър председател Земан зае президентския пост откакто беше определен директно от чешките жители. Същата година неговият съдружник Андрей Бабиш, който през януари загуби на президентските избори от Павел, стана министър на финансите, преди по-късно да заеме поста министър-председател.

Земан бе считан за повече проевропейски надъхан, в сравнение с скептично настроения към Европа негов предходник Клаус, само че последователно стартира да употребява всяка опция, с цел да нападна Европейски Съюз, в това число проектите на блока по отношение на климатичните промени.

След като Англия реши да напусне Европейски Съюз, Земан предложи референдум за участието на Чехия в блока, като сподели, че самият той би дал своя вот за нейното оставане.

Земан се стремеше също към по-тесни връзки с Китай и се трансформира във водещ проруски бранител в политиката на Европейски Съюз. Неговите съперници го нарекоха " прислужник на Кремъл ", откакто застана на страната на Русия и се усъмни в разкритията на службите за сигурност и разузнаването на личната си страна за хипотетичното присъединяване на съветски шпиони в избухналата през 2014 година огромна детонация на муниции в Чехия.

След като Русия нахлу в Украйна предходната година, Земан осъди " непровокирания акт на експанзия ", само че през 2014 година се беше противопоставил на първичните наказания на Европейски Съюз против Русия след анексирането на Крим.

Наред с други спорни дейности, Земан свърза също нападенията на ислямски екстремисти в Европа с имиграцията, която дефинира като " проведена инвазия ".

Медиите бяха друга цел. В първия си ден на президентския пост Земан сподели, че някои публицисти " промиват мозъци " и " манипулират публичното мнение ".

По време на среща в Китай Земан сподели на съветския президент Владимир Путин, че имало прекалено много публицисти и някои трябвало да бъдат " премахнати ".

Земан е буен пушач и има уязвимост към алкохола, само че сподели, че е трансформирал навиците си по лекарско наставление. Той страда от диабет и мъчно се придвижва, по тази причина употребява инвалидна количка.

Земан сподели, че ще се реалокира да живее в новия си дом недалече от президентския палат в Лани, западно от Прага. Той възнамерява да си открие офис наоколо до Пражкия палат (Пражкия храд - бел. ред.), публична резиденция на президента на Чехия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР