През последните 10 дни има завишено търсене на йодни продукти

...
През последните 10 дни има завишено търсене на йодни продукти
Коментари Харесай

Търсенето на йодни таблетки се е увеличило

През последните 10 дни има повишено търсене на йодни артикули и в частност в таблетна форма.

Това сподели в ефира на bTV Radio магистър-фармацевтът Йордан Павлов. Причината са страховете на хората от радиационна злополука поради войната в Украйна.

„ Голяма част от хората не знаят под какви форми се предлага йодът и това е притеснително, защото неправилната му приложимост може да докара до съществени последствия за човешкото здраве ", изясни Павлов.

Злоупотребата с тези артикули може да докара до отравяне и погрешно действие на щитовидната жлеза. При перорален банкет страничните резултати са гадене, диария, повръщане, зачервяване на кожата и даже сърцетуптене.

По думите на фармацевта таблетната форма на йод не се популяризира в аптечната мрежа.

„ Отговорността за обезпечаването, съхраняването и раздаването на таблетките калиев йодид при радиационна повреда е предоставена на Министерство на вътрешните работи “, изясни Йордан Павлов.

Според него обаче хората се пробват да го заменят с други йодни артикули, което е погрешно.

„ Те не могат да бъдат сменени. Във въпросните таблетки има несъмнено количество йод, което се ползва 24 часа преди появяването на радиационен облак и до два часа след появяването му “, добави той и прикани да не се стига до непотребна суматоха.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР