През последната година се наблюдава спад в производството на много

...
През последната година се наблюдава спад в производството на много
Коментари Харесай

Новият сорт зеле Елдорет отговаря на пазарните предизвикателства

През последната година се следи спад в производството на доста различнизеленчукови култури, само че зелето не е измежду тях. То си остава един от най-важните артикули забългарските производители. По данни на Министерство на земеделието и храните площите със зелеса намалели с 4,5%, само че пък междинният рандеман се е нараснал с 3,9% през 2021 година Това демонстрира, че общотопроизводство се резервира и се създават от ден на ден нови сортове за по-ефективна грижа и плодородна годишна продукция.
В тази връзка новият вид зеле на Синджента – Елдорет, е създаден особено, с цел да се бори с провокациите в България. Най-трудно е съобразяването с климатичните промени. Променливото време, съчетано с дълготрайно горещо време до късна есен, водят до обилни проблеми с вегетацията на зелето. В композиция с неналичието на въздушна влага, това води до удължение на вегетацията и по-късна годишна продукция. Затова модерните сортове зеле наложително би трябвало да са устойчиви на стресови условия. Те се развиват в посока на по-висока устойчивост към изменящите се климатични условия и приемливост на стрес. От изключително значение при новите сортове зеле е и издръжливостта им на пукане.
Друг главен проблем при производството на зеле е оправянето с редица заболявания и неприятели. Все повече се популяризират почвените патогени, както и нападенията от вредители, също доста подкрепени от климатичните промени. Това води до съществено понижаване на добива, както и в качеството на продукцията. Затова е изключително значимо земеделците да избират сортове зеле с висока резистентност на гъбични болести като фузариум.
Важен подробност за всеки производител са условията за предпазване и превоз. Поради измененията и съмненията в търсенето, производителите е належащо да произведат стока, която може да запази дълго време качествата си. Освен това, постоянно веригите на доставка са по-дълги и продукцията би трябвало да е издръжлива на превоз. Не на последно място, потребителите изискват от сортовете зеле да дават отговор на локалната кулинария. В тази посока главен аспект в развиването на селекцията е усетът на зелето, както и рехавата консистенция, тъй че да е уместно за кисело зеле.
Един от най-актуалните способи за справяне с част от тези провокации е потреблението на така наречен CMS технология. Тази технология се назовава цитоплазмена мъжка яловост (Cytoplasmic male sterility) и значи неспособност на растението да създава мъжки цветове. Благодарение на нея се реализира цялостна непорочност в семената и надлежно най-важното преимущество на тази технология – обезпечаване на годишна продукция с идентични по мярка зелки, което води и до по-висок рандеман.
Синджента от години ползва CMS технологията при селекцията на новите си сортове зеле, като в последните години се натъртва извънредно доста и на качеството на продукцията. Затова през 2022 година на пазара се появи новият вид зеле на компанията – Елдорет. Само за един сезон, той се трансформира във любимец на локалните производители, както и мечтан артикул от търговци и консуматори за кисело зеле. Костадин Гатев от с. Трилистник, област Пловдив, е един от производителите, който е останал доста удовлетворен от реколтата си с Елдорет през предходната година, като през 2023 година ще разшири производството си от сорта. „ Вътре листата са по-рехави, не са сбити и става идеално за кисело зеле. Вътрешността е светла, с бели листа. Имахме и други сортове на полето, само че за у дома използвахме този вид за кисело зеле “, споделя производителят. „ Хем етежко, хем е рехаво вътре. И за производителя е добре, и за консуматора също “, добави Гатев. Ангел Георгиев от гр. Мизия е още един от производителите, които дават висока оценка на Елдорет. „ Миналата година се съветвах с техническия представител на компания Синджента, доверих се на съвета за Елдорет и не сгреших. Зелето се отличава с положителните си вкусови качества “.
Новият вид на Синджента е една сполучлива композиция от приложението на модерните технологии в селекцията, съчетана с търсените вкусови качества, тъй че да се отговори до оптималната степен на условията на пазара. Обратната връзка още от първия му сезон е повече от позитивна и през 2023 година търсенето му ще се усили сигурно. Можете да поръчате семена Елдорет в дистрибуторската мрежа за зеленчукови семена на Синджента. Повече информация за Елдорет можете да намерите на:

ЗА СИНДЖЕНТА В БЪЛГАРИЯ

В сегашната си форма Синджента е относително нова компания, само че историята ѝ датира от съвсем 250 години. Като правоприемник на Циба Гайги, Циба, ICI, Зенека и Новартис, Синджента, със своето трайно наличие, дава важен принос в развиването на земеделието в България от втората половина на XX век до през днешния ден. През 2008 година компанията основава своя лично посланичество в България – Синджента България ЕООД. Днес Синджента е неразделна част от формулата за сполучливо и стабилно земеделие в България с непрекъснато разрастващо се портфолио и набор от новаторски артикули. Екипът на Синджента в България и по света непрекъснато е в помощ на производителите както с качествени артикули, по този начин и с експертни препоръки и техническа помощ. За повече информация и връзка със Синджента България:

 Визуализация на изображенията
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР