През последната година броят на публикациите на изследователите от СУ

...
През последната година броят на публикациите на изследователите от СУ
Коментари Харесай

СУ „Св. Климент Охридски“ започва проект, финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост

През последната година броят на изявленията на откривателите от СУ „ Св. Климент Охридски “ в региона на естествените науки се е нараснал с 20%, а в региона на обществените и филантропичните науки – с 40 на 100. Това сподели ректорът на образователното заведение проф. Анастас Герджиков по време на откриващото събитие за осъществяването на дейностите по план SUMMIT - СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ – МАРКЕР ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР.

Проектът е ориентиран към основаване на мрежа от проучвателен висши учебни заведения, а по него са привлечени български учени, одобрени в международен мащаб от Съединени американски щати, Франция, Германия, Англия. Всеки университет може да е проучвателен, стига да реализира съществени научни резултати, безапелационен е ректорът.

До тези резултати се е стигнало откакто в последните 6-7 години са отпуснати много средства, с които са построени лаборатории и е закупена нужната инсталация, добави проф. Герджиков, а през последните 2-3 години посредством Центровете за върхови достижения финансирането е достигнало още по-сериозни равнища от порядъка на 150-200 млн. лева единствено за СУ.

Няколко са основните действия по този план – научни и научноприложни проучвания, за които са образувани 17 научни групи в разнообразни посоки, свързани със зелената сила и запазване на околната среда, изкуствения разсъдък, с климата и естествените бедствия, както и тематики, свързани с европейските полезности и обществени провокации, разясни проф. Елиза Стефанова, зам.- ректор на СУ

В състезанието за проучвателен университети СУ е класиран първи, само че с изключение на него има още 8, които също ще получат финансиране, добави проф. Герджиков.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР