През по-голямата част от XXI век икономиката на Германия е

...
През по-голямата част от XXI век икономиката на Германия е
Коментари Харесай

Защо икономиката на Германия е в криза

През по-голямата част от XXI век стопанската система на Германия е в забележително положение. Благодарение на стабилната промишлена база Германия е четвъртата най-голяма стопанска система в света, третият максимален експортьор в световен мащаб и има най-високият БВП на глава от популацията по отношение на останалите огромни европейски страни. В последно време обаче икономическите вероятности доста се утежниха. Какво се обърка и какви са прогнозите?

Германското икономическо знамение постоянно е било обект на респект от страна на задграничните политици. През 2020 година да вземем за пример във Англия бестселър стана книгата „ Защо германците го вършат по-добре “ с подзаглавие „ бележки от една пораснала страна “. През май обаче управляващите признаха, че Германия е изпаднала в криза, а опциите за стабилно възобновяване са дребни. Така беше пресечен постоянният стопански напредък, траял последните съвсем две десетилетия, който трансформира страната в най-голямата стопанска система в Европа. Но това не стана внезапно. Още преди пандемията от ковид растежът се забавяше. Влошаването обаче се изостри през последните 12 месеца. Официално стопанската система е в застой, инфлацията в страната е една от най-високите в Европейския съюз и немската ще е една от най-зле работещите стопански системи от Г7 за тази година. , че не чака в скоро време стабилно възобновяване.

Как се стигна дотук?

Основните аргументи са четири.

Първата от тях е, че конкурентоспособността на немската промишленост, насочена към експорт, разчиташе на евтиния съветски природен газ от газопроводите „ Северен поток “ , което явно към този момент не е вид. Това удостоверява и изтъкнатият немски икономист проф. Ханс-Вернер Зин, който е и почетен ръководител на един от най-големите и влиятелни стопански мозъчни тръстове в Германия институтът „ Ифо “:

„ Европейската стопанска система се оправя по-добре от немската. В момента Германия е „ остарелият болен човек на Европа “. Има спад на промишленото произвеждане. Това обаче не е кратковременен феномен, а наклонност още от 2018 година Тя е обвързвана с автомобилната промишленост, която е сърцето на немската промишленост и доста неща зависят от нея. Случи се и войната и Путин спря газа, а Германия непринудено изключи нуклеарните си централи. И стартира чуденето от кое място ще пристигна силата, от която се нуждае една стопанска система, учредена на индустриалното произвеждане. Инвеститорите имат подозрения.

На второ място – международната стопанска система се забавя, което значи едва търсене, равняващо се на по-нисък експорт . Това важи с цялостна мощ за, само че към момента има компликации в икономическото възобновяване след пандемията. Миналата седмица немският канцлер Олаф Шолц, министърът на стопанската система Роберт Хабек и министърът на финансите Кристиан Линднер показаха проект от 10 точки, който да подтиква растежа и който планува понижаване на корпоративния налог със 7 милиарда евро :

„ Ще помогнем с данъчни ограничения, с цел да сме сигурни, че вложения ще бъдат направени в този момент, а няма да бъдат отлагани. “

„ Ситуацията с икономическата политика несъмнено е тежка. Не е допустимо да разделим стопанската система от политиката и по тази причина сме създали най-важните ограничения от нашата позиция. “

„ Трябва да дадем подтик, с цел да бъдат употребявани силите, които безспорно участват в стопанската система. “

Трета спънка пред немската, а и пред европейската стопанска система като цяло, е вълната на промишлен протекционизъм, заляла развития свят, изключително Съединени американски щати . Американският протекционизъм пречи на немските компании да продават повече в Съединени американски щати. Икономиката на Европейски Съюз мъчно се конкурира със супер великодушните американски дотации, планувани от Закона за понижаване на инфлацията. Освен в Германия, методът на данъчните облекчения намира поддръжка и във Франция , където министърът на финансите Бруно льо Мер прикани за смяна на европейските отраслови стандарти, с цел да може Европейски Съюз да се конкурира наедно с Китай и Съединени американски щати :

„ Бих предпочел да можем да кажем, че европейските бонуси са непокътнати за промишлени артикули с европейски съставни елементи. Това прави Китай. Това вършат Съединени американски щати. Но това към момента не мога да направя аз в Европа поради европейските стандарти. Нека да променим европейските правила, с цел да насърчим европейското произвеждане, европейските планове, европейските технологии и европейските работни места. “

А ръководителят на най-голямата федерация на работодателите във Франция Патрик Мартин разяснява:

„ Искаме да се движим напред. Искаме да влагаме. Искаме да наемаме. Искаме да обезвъглеродим стопанската система. Но на някакъв стадий това планува да имаме нужните средства, с цел да изпълним тези неща. А някои настояват, че фирмите получават всичко на готово. Това не е правилно, би трябвало да съпоставяме нещата – изискват се вложения, наемане на служащи и понижаване на излъчванията. “

Не са за занемаряване и вътрешните аргументи за утежняването на немската стопанска система , а точно – демографската картина със застаряващото общество, дефицита както на евтина работна ръка, по този начин и на висококвалифицирани фрагменти, свръхрегулациите, пречещи на развиването и използването на нововъведения, както и политическата неустойчивост поради неразбирателството в ръководещата коалиция, което пречи на постигането на бързо единодушие по ефикасни решения на икономическите усложнения. С облекчение на разпоредбите за придобиване на поданство , което може да влезе в действие още идния януари, немското държавно управление възнамерява да улесни достъпа на експерти имигранти до немския пазар на труда, както и тяхната интеграция в немското общество. За поданство ще може да се кандидатства след пет години престояване в Германия или три в случаи на „ специфични достижения в интеграцията “, вместо актуалните надлежно осем или шест години. Родените в Германия деца автоматизирано ще стават жители, в случай че единият от родителите е бил законно пребиваващ пет години, вместо сегашните осем. Ще паднат и рестриктивните мерки за двойно поданство. В момента хора от страни отвън Европейски Съюз и Швейцария би трябвало да се откажат от предходната си народност, с цел да придобият немско поданство, макар че има някои изключения. Кандидатите за немско поданство обаче ще би трябвало в множеството случаи да потвърдят, че могат да устоят себе си и фамилията си без да получават държавни помощи . Министърът на вътрешните работи Нанси Фезер:

Намираме се посред международно съревнование за най-хубавите хора в доста сфери и незабавно се нуждаем от квалифицирани служащи. Ще приемем единствено най-хубавите хора в света, в случай че те могат изцяло да станат част от нашето общество в обозримо бъдеще с всички демократични права. Защото единствено тези, които имат вероятността да станат германци и да намерят своя дом тук, дружно със фамилията си, ще изберат Германия. Не би трябвало да забравяме, че промяната идва след години диспути, които, за жалост, постоянно бяха белязани от изключване, злоба и евтина агитация на гърба на хората, които са живели и работили в Германия доста години и по този начин са съдействали за нашия разцвет. Който желае да стане немец ще би трябвало да заявява, че ще живее в нашето демократично и разнородно общество.

В последно време в Германия е известен вицът, в който се споделя по какъв начин канцлерът държи тирада, в която се хвали с милионите нови работни места, на което инцидентен минувач дава отговор: „ Да, знам, работя на две места “. Дали немската стопанска система ще се възвърне и по кое време зависи както от геополитиката, по този начин и от решенията във вътрешен проект. Въпреки всичко обаче, политици и жители на доста страни по света, в това число и в България, с наслада биха разменили стопанските системи си за немската, пък даже била и тя в рецесия.

Силвия Петрова,

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР