През по-голямата част от последното десетилетие суперниските лихвени проценти изглеждаха

...
През по-голямата част от последното десетилетие суперниските лихвени проценти изглеждаха
Коментари Харесай

Европейската икономика се бори с остър енергиен шок

През по-голямата част от последното десетилетие суперниските лихвени проценти изглеждаха като житейска истина в еврозоната - както и ниската инфлация. Сега потребителските цени се повишават с годишен ритъм над 8%, доста над задачата на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%. Членовете на управителния съвет на банката започнаха да алармират за желанието си скоро да покачат лихвите - обръщение, което беше препотвърдено на срещата за установяване на паричната политика на 9 юни. Но ЕЦБ се оказва в сложна позиция: да се бори освен с растящите цени, които може да са съображение за бързо повишаване на лихвите, само че и с по-мрачните вероятности за напредък, които пък може да изискват самообладание.

Основната причина и за двата сюжета е острият потрес на енергийните цени. Тези на петрола и природния газ към този момент вървяха нагоре преди нахлуването на Русия в Украйна; войната накара цените да скочат още по-високо. Поскъпването на суровините изигра доста по-голяма роля за ускоряването на потребителската инфлация в Европа, в сравнение с в Съединени американски щати, където великодушните тласъци също имаха мощен принос. Според банката Goldman Sachs цените на силата в еврозоната, които набъбнаха с невероятните 39% на годишна база през май, способстват с към 4 процентни пункта за общата инфлация, спрямо 2 пункта в Съединени американски щати.

Ефектите стартират да се популяризират и върху други потребителски цени. " Базовата " инфлация в еврозоната, която изключва храните и силата, през май набъбна по-бързо, в сравнение с икономистите чакаха. Цените на производителите в Германия се покачиха с рекордните 33.5% през април спрямо година по-рано, движени освен от силата, само че и от енергоемките междинни артикули като метали, бетон и химикали. Всичко това води до сериозен удар върху разноските на бизнеса и покупателната дарба на семействата. Колко огромна е заплахата пред стопанската система на еврозоната?
Реклама Доходите изостават, потреблението понижава
Едно от следствията от енергийния потрес са по-ниските приходи на семействата в действително изражение. Заплатите порастват умерено в цялата еврозона, само че въпреки всичко изостават от инфлацията. Някои работодатели са създали еднократни заплащания на служащите, с цел да ги компенсират за възходящите цени, без да покачват периодическите разноски за заплати. Дори тогава обаче годишният растеж на заплащането в Нидерландия да вземем за пример е едвам 2.8% през май, макар позитивните настройки на бизнеса и стегнатия пазар на труда. В прочут смисъл новината е добра за ЕЦБ, тъй като понижава риска заплатите и цените да влязат в серпантина. Но това може да докара до по-ниско ползване, което от своя страна да отслаби останалата част от стопанската система.

Потискане на търсенето единствено усилва проблемите на индустриалния бранш, където доверието към този момент е в внезапен спад. Новите спирания на доставките вследствие на скорошните локдауни в Китай и високите цени на силата вредят на бизнеса, като Германия и Източна Европа наподобяват най-уязвими към закъснение на индустрията. Новите поръчки за производителите в зоната през май паднаха за първи път от юни 2020 година, което е знак за по-слабо търсене. Поръчките за експорт са намалели с най-бързия си ритъм от две години.
Стабилност при компаниите
Ето за какво икономистите предвиждат по-бавен напредък през останалата част от годината. Но малко на брой са тези, които към този момент чакат същинска криза. Това е по този начин, тъй като някои елементи от стопанската система се изправят против енергийния потрес от мощна позиция. Много компании за услуги към момента жънат плодовете от повторното отваряне след локдауните поради омикрон. Южните страни печелят най-вече, като се има поради, че разчитат на туризма. В Испания пристигналите северняци, търсещи слънце, през април съвсем доближиха равнищата отпреди пандемията. Като цяло бизнес настроенията в услугите остават мощни, като доста компании регистрират възходящо закъснение в работата.
Заплатите порастват умерено в цялата еврозона, само че въпреки всичко изостават от инфлацията. Реклама
Работните места също са в обилие. През първото тримесечие на 2022 година в целия блок на всеки 100 работни места е имало 3 отворени позиции, което е исторически високо равнище. Очакванията на бизнеса за наемане остават солидни, въпреки и малко по-слаби след началото на войната в Украйна. Над четвърт от предприятията в Европа споделят, че неналичието на личен състав им пречи да създават повече.
Забавяне макар буферите
Запасите от спестявания, насъбрани по време на локдауните, също би трябвало да обезпечат на потребителите известна възглавница против енергийния потрес. Според изчисленията на The Economist тези спомагателни спестявания във Франция и Германия възлизат на към една десета от разполагаемите приходи на семействата през първото тримесечие на 2022 година

Буферите ще смекчат въздействието на енергийния потрес, само че няма изцяло да го поемат. За начало, спомагателните спестявания не са отмерено разпределени. На по-бедните хора в богатите страни и на множеството семейства в по-бедните страни дребното, което им остава, им е скъпо. В Словакия да вземем за пример процентът на спестяванията по този начин и не набъбна изключително по време на пандемията и в този момент е много под дълготрайната си междинна стойност. " Слабото ползване ще пристигна от семействата с по-ниски приходи ", споделя Йенс Айзеншмид от банката Morgan Stanley. Всъщност продажбите на дребно в действително изражение от месеци отстъпват.

Много държавни управления стартираха обилни разходни стратегии, с цел да предпазят семействата от високите цени на силата. Според тинк-танка Bruegel Германия, Франция, Италия и други харчат сред 1% и 2% от Брутният вътрешен продукт. Не всички средства обаче са добре ориентирани. Голяма част от тях отиват за поддръжка на по-заможни семейства, които не се нуждаят от това; други ограничения включват интервенция в цените, като част от изгодите отиват за доставчиците на сила.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Транспорт 2 Политика 3 Свят 1 Транспорт 2 Политика 3 Свят 1 Транспорт 2 Инфраструктура 3 Инфраструктура Реклама
Дори в случай че еврозоната бъде пощадена от криза, енергийният потрес ще бъде спънка за растежа. ЕЦБ е изправена пред нежелана алтернатива. С всяко повишение на инфлацията, теглено от цените на храните и силата, европейската стопанска система става все по-слаба.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Русия ремонтира " Турски поток " в миг, в който пазарът е към този момент с пикови цени 18 юни 2022, 17:24 Германия дава 10 милиарда евро избавителен заем на Gazprom Germania 15 юни 2022, 15:45 Заради високите цени износът пораства с една трета и към април 13 юни 2022, 15:57 Как ще наподобява идната криза в Съединени американски щати 10 юни 2022, 06:35 ЕЦБ поставя завършек на евтините пари и стартира битка с инфлацията 9 юни 2022, 18:05 МВФ намали прогнозата си за растеж на международната стопанска система до 4.4% през 2022 година 25 януари 2022, 16:15 МВФ: Страните от еврозоната би трябвало да усилят разноските, с цел да компенсират пандемията 15 април 2021, 16:10 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР