През периода януари - април износът на България за трети

...
През периода януари - април износът на България за трети
Коментари Харесай

Износът спада с 15% в края на април

През интервала януари - април износът на България за трети страни понижава с 15.6% в съпоставяне със същия интервал на 2017 година и е на стойност 4.8 милиарда лева Основни търговски сътрудници на България са Турция, Китай, Сърбия, Македония, Русия и Съединени американски щати, които образуват 55% от износа за трети страни.

Само през април износът понижава с 9.7% по отношение на същия месец на миналата година, демонстрират данните на Националния статистически институт.

Най-голям спад към края на април има в секторите " Минерални горива, масла и сходни артикули " (65.3%) и " Безалкохолни и алкохолни питиета и тютюн " (49%).

Най-голям растеж в съпоставяне със същия интервал на 2017 година е маркиран в секторите " Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис " (22.8%) и " Химични субстанции и артикули " (10.9%).

Вносът в края на април понижава по-малко - с 2.3% спрямо година по-рано и е на стойност 6.7 милиарда лева Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Русия, Турция, Китай и Сърбия. Само през април вносът на България от трети страни се усилва с 3% по отношение на миналата година и е за 1.7 милиарда лeвa.

Най-голямо процентно нарастване е регистрирано в секторите " Безалкохолни и алкохолни питиета и тютюн " (46%) и " Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис " (35.7%).. Спад се следи единствено в бранш " Минерални горива, масла и сходни артикули " (28.3%).

Външнотърговското салдо на България с трети страни за четирите месеца е негативно и е в размер на 1.9 милиарда лева

Общо за Европейски Съюз и трети страни през първите четири месеца на годината са изнесени артикули за 16.6 милиарда лева, което е растеж от 3.5% по отношение на година по-рано.

Общото външнотърговско салдо също е негативно и е за малко над 3 милиарда лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР