През първото тримесечие на годината почасовите разходи за труд са

...
През първото тримесечие на годината почасовите разходи за труд са
Коментари Харесай

Разходите за труд растат

През първото тримесечие на годината почасовите разноски за труд са се нараснали с 3,7 на 100 в Европейски Съюз и с 3,2 на 100 в еврозоната в съпоставяне със същите три месеца на 2021 година Това сочат най-новите статистически данни на Евростат, оповестени на уеб страницата на организацията.

В България почасовите разноски на труд порастват с 12,8 на 100 през първото тримесечие на годината в годишно съпоставяне. Единствената страна в Европейски Съюз, отбелязала по-рязък скок на разноските за труд е Унгария (+20,1 на сто), а страната ни дели второто място с Латвия (+12,8). През посочения интервал разноските на родните работодатели за почасово възнаграждение нарастват с 12,8 на 100, до момента в който разноските, които не са са директно свързани с хонорари - с 12,6 на 100.

В годишно съпоставяне през интервала януари - март 2022 година двата съществени съставния елемент в сформирането на разноските за труд - почасовото възнаграждение и разноските, които не са са директно свързани с хонорари нарастват в Европейски Съюз надлежно с 3,3 на 100 и 5,1 на 100.

За същия интервал в еврозоната разноските за възнаграждение на отработен час са нарастнали с 2,7 на 100, а разноските, които не са директно свързани със заплата - с 4,8 на 100.



В Европейски Съюз през първото тримесечие на 2022 година по отношение на същото тримесечие на миналата година секторите, отчели най-голям напредък на почасовите разноски за труд са:
" Нефинансов бранш " (+3,1 на сто), 
" Финансов бранш " (+4,0 на сто), 
" Индустрия " (+3,3 на сто),
" Строителство " (+3,5 на сто) и 
" Услуги " (+4,4 на сто).

За същия интервал разноските за труд в еврозоната набъбнаха в секторите:
" Нефинансов бранш " (+2,6 на сто), 
" Финансов бранш " (+3,5 на сто), 
" Индустрия " (+2,6 на сто),
" Строителство " (+3,0 на сто) и 
" Услуги " (+4,0 на сто).

В Европейски Съюз през първото тримесечие на актуалната година в съпоставяне със същото тримесечие година по-рано икономическите действия, които регистрират най-голямо нарастване на разноските за почасово възнаграждение са: 

" Административни и спомагателни действия " (+ 5,1 на сто), 
" Минно дело " (+5,0 на сто), 
" Финансови и застрахователни действия " (+4,8 на сто), 
" Транспорт и депозиране " (+4,7 на сто), 
" Строителство " (+4,1 на сто) и 
" Професионални действия и научни проучвания " (+4,0 на сто). 

В бранш " изкуства, развлечения и отдих " данните демонстрират понижение на разноските за почасово възнаграждение с 1,2 на 100.

Двете стопански действия с най-голямо нарастване на съставния елемент разноски, които не са са директно свързани с хонорари са " хотелиерство и ресторантьорство " (+34,6 на сто) и " Изкуства, развлечения и отдих " (+19,0 на сто).
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР