През първите девет месеца на 2023 г. tbi bank запази

...
През първите девет месеца на 2023 г. tbi bank запази
Коментари Харесай

Коя банка отчете 50% ръст на активите към края на септември 2023 г.

През първите девет месеца на 2023 година tbi bank резервира постоянните си позиции във връзка с ликвидността и капитала, като не стопира да влага в бъдещото си развиване, а в това време доближи и значима кота в депозитния си портфейл. Водещата challenger банка в района на Югоизточна Европа продължава да регистрира забележителни финансови резултати.

Консолидираният неодитиран финансов доклад на tbi за деветмесечието на 2023 година демонстрира чиста облага в размер на 27,2 млн. евро . През регистрирания интервал tbi подписа редица нови партньорства, в това число с търговци от нови браншове и към този момент участва в над 22,200 търговски обекта на главните си пазари – България, Румъния и Гърция. Този впечатляващ обсег способства за това банката да се подреди измежду водачите във връзка с предлаганите платежни артикули в трите страни.

Към края на септември 2023 година tbi bank е обслужила 1,7 млн. заявки за финансиране в България, Румъния и Гърция, което е двойно повече в съпоставяне със същия интервал на 2022 година Наред с това, 70% от заявките за финансиране на крайни клиенти са подадени през цифровите канали за самообслужване (в съпоставяне с 48% през деветмесечието на 2022 г.) и способстват доста за отличните резултати. До края на септември банката е одобрила близо 500 хиляди заема на обща стойност 672 млн. евро (с 28% повече в съпоставяне със същия интервал на 2022 г.).

tbi регистрира впечатляващ растеж на активите от 50% към края на септември 2023 година , достигайки 1,35 милиарда евро (при 910 млн. евро в края на деветмесечието на 2022 г.). Кредитният портфейл нараства до 979 млн. евро в края на септември 2023 година (36% растеж по отношение на деветмесечието на 2022 г.).

Благодарение на тези положителни резултати, приходите на tbi bank нарастват с 30% до 150 млн. евро , основно с помощта на нарастването на чистия лихвен приход с 30% и на чистите доходи от такси и комисиони с 26%. Така оперативната облага за първите девет месеца на 2023 година доближава 104 млн. евро.

Наред с това, депозитното портфолио на tbi bank доближи кота 1 милиарда евро в края на септември 2023 година – растеж от 54% по отношение на септември 2022 година, който доста изпреварва пазара. Този резултат се дължи основно на срочните депозити в сегмент крайни клиенти, където нарастването е даже по-голямо – 66% по отношение на септември 2022 година

Увеличението на общите разноски на банката с 28% до 72 млн. евро се дължи основно на ускорения растеж на кредитния портфейл и вложенията в нови бизнес линии (развитието на безплатната дебитна карта neon и мобилното приложение) и пазари (разрастването в Гърция).

В края на регистрирания интервал банката стои устойчиво и несъмнено във връзка с ликвидността и капитала. На консолидирана база коефициентът на ликвидно покритие (LCR) е на равнище 604% (много над регулаторния най-малко от 100% и междинната стойност за банковия бранш от 242%), а коефициентът на финансова адекватност (CAR) – 21,1%. Дейностите на tbi bank за интервала се отличават с усъвършенствана успеваемост в ръководството на разноските (съотношението оперативни разноски към оперативни доходи доближава 48,5%), като в това време възвръщаемостта на заемите е на равнище от 21,6%, което разрешава възвръщаемостта на капитала (ROE) да доближи 20%.

„ tbi е тук, с цел да взема решение всекидневно проблемите на клиентите. Това се отразява на мощните ни финансови резултати, като в същото време рационално управляваме риска “ , споделя Питър Барон, CEO на tbi Financial Services. „ През третото тримесечие на 2023 година всеотдайният ни екип продължи да дава най-хубавите решения за клиентите в България, Румъния и Гърция. Продължаваме непрестанно да подобряваме продуктите и да разширяваме партньорската си мрежа, което ни дава убеденост и за идната година. “
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР