През първата си сесия 49-ото Народно събрание излъчи редовно правителство,

...
През първата си сесия 49-ото Народно събрание излъчи редовно правителство,
Коментари Харесай

След първата сесия на 49-ия парламент

През първата си сесия 49-ото Народно заседание излъчи постоянно държавно управление, стартира правосъдната и конституционната промяна, поддържа участието на Украйна в НАТО след възобновяване на мира на нейната територия, стартира промяната на ръководителите на регулаторите с изминал мандат, одобри бюджета за 2023 година

Редовно държавно управление

49-ото Народно заседание се събра на първо съвещание на 12 април. Средната възраст на народните представители, съгласно информация на Централаната изборна комисия, е 46 години. Както в 48-ия парламент, по този начин и в новоизбрания, депутатите не съумяха да излъчат ръководител на първото си съвещание. 

На 19 април Росен Желязков от ГЕРБ-СДС беше определен за ротационен ръководител. С ротацията на министър председателите той ще бъде заменен от Никола Минчев от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ).

На същия принцип е определен и ръководителят на правната комисия Стою Стоев, той е от Политическа партия.

След близо 10 месеца ръководство на служебни кабинети, новият парламент излъчи постоянно държавно управление. Трудно „ родилият “ се, с цената на доста взаимни отстъпки, кабинет е с мандата на втората политическа мощ - обединението ПП-ДБ, и е подсилен от ГЕРБ-СДС.

Това стана допустимо, откакто номинираната за министър-председател от обединението, спечелила предварителния парламентарен избор, Мария Габриел върна несбъднат първия изследователски мандат на президента Румен Радев.

Преди това Габриел, която напусна поста си на български еврокомисар, организира диалози в Народното събрание поотделно с всички парламентарно показани политически сили в търсене на поддръжка. 

Първоначално от ПП-ДБ отказваха взаимно ръководство с ГЕРБ-СДС или подкрепено от тях.  

На срещите с ДПС, „ Българска социалистическа партия за България “ и „ ИТН “ Мария Габриел потърси поддръжка за експертно държавно управление на трите " а " - упоритост, престиж, ангажимент. 
Впоследствие Българска социалистическа партия се отдръпнаха от диалозите, а ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се върнаха на масата на договарянията. 

На 22 май Мария Габриел върна несбъднат първия изследователски мандат за съставяна на кабинет.  

Преди това, в същия ден, номинираният за министър председател от ПП-ДБ Николай Денков и Габриел излязоха със взаимна декларация. В нея те обявиха, че вторият мандат ще бъде народен и ще се употребява за лъчение на устойчиво държавно управление, към което да бъде образувано конституционно болшинство. Формулата е кабинет с небосвод от 18 месеца с ротационен министър председател – министър-председател за първия интервал от девет месеца ще бъде Денков, а Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, за втория интервал от девет месеца министър председател ще е Габриел, а Денков – вицепремиер.  

В миг, когато изглеждаше, че взаимно ръководство сред първите две обединения е допустимо, тогавашният народен представител от Политическа партия Радостин Василев разпространи запис от съвещание на Националния съвет на ПП-ДБ. Отговорът на ГЕРБ-СДС беше да замразят диалозите си с ПП-ДБ.

На 6 юни новото постоянно държавно управление постави клетва пред Народното събрание. 

Споровете сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по механизма за ръководство и взимане на решения продължиха и по-късно.

На 23 юни парламентарната група (ПГ) на ПП-ДБ реши да удостовери декларацията „ Денков–Габриел “ и поиска от ГЕРБ-СДС седем гаранции за нейното осъществяване. Те включват: общ ръб за предопределение на регулатори; съблюдаване на към този момент утвърдената обща законодателна програма; пътна карта за правосъдната и конституционната реформа; промяна в службите; координиран закон за антикорупционната комисия; преправка на Изборния кодекс и обща позиция за законността на референдума на „ Възраждане “. 

Съдебна промяна и Конституция

Още при оповестяването на кандидатурата си за министър председател Мария Габриел съобщи, че, в случай че бъде определена, първата задача на правосъдния министър в държавното управление ѝ ще е да внесе искане до Висшия правосъден съвет (ВСС) за отстраняването на тогавашния основен прокурор Иван Гешев.

В края на май Народното събрание одобри на второ четене измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се създава механизъм за следствие на основния прокурор.
Предвижда се в случаите, когато е налице легален мотив да стартира следствие против обвинител номер едно или негов заместител, материалите да се изпращат на ръководителя на наказателната гилдия на Върховния касационен съд (ВКС). След постъпването им, формираната кореспонденция ще се разпределя неотложно на арбитър, избран на инцидентен принцип, който краткотрайно ще бъде назначен на служба прокурор във Върховен касационен съд, с цел да се отговори на конституционното условие наказателното гонене да се организира от прокурор.

Предвидено е да се назначава и прокурор, осъществяващ надзор върху дейностите на прокурора, водещ следствието на основния прокурор. Той също ще е излъчен всред съдиите от наказателната гилдия на Върховен касационен съд на инцидентен принцип и ще бъде назначен за заместител на основния прокурор. 

През промените в Наказателно-процесуален кодекс депутатите одобриха и съответни промени в Закона за правосъдната власт. Решенията на пленума на Висш съдебен съвет по повод назначение и освобождение на основния прокурор се одобряват с болшинство не по-малко от 13 гласа, а решенията за назначение и освобождение на избирателен член на Висш съдебен съвет, на ръководителя на Върховен касационен съд и ръководителя на Върховния административен съд се одобряват с болшинство не по-малко от 17 гласа. 

След гласуването на измененията Иван Гешев беше освободен като основен прокурор. 

В последния ден на първата сесия на 49-ото Народно събрание ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи внесоха общ законопроект за промени в Конституцията в деловодството на Народното събрание. Под него има 166 подписа - на трите парламентарни сили. В основата е планът на ПП-ДБ.

Висш съдебен съвет се разделя на два съвета – съдийски и прокурорски, в пропорции, осигуряващи съблюдаване на интернационалните стандарти за самостоятелност на съда – болшинство на съдиите, определени от съдии, само че и опазване на парламентарната квота и прокурорския съвет, където превес има парламентарната квота. Мандатът на изборните длъжности във Висш съдебен съвет е четири години, заемалите ги не могат да бъдат преизбирани незабавно. В доста висока степен се понижават пълномощията на основния прокурор. Въвежда се самостоятелната конституционна тъжба и се ускоряват функционалностите на Инспектората.

ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи се опълчиха на концепцията на ПП-ДБ да се лимитират мандатите на изборните длъжности в локалната власт и в крайния вид на законопроекта подобен текст няма. Такова е било и единственото условия на Движение за права и свободи за поддръжка.

24 май – Ден на българското слово, култура и просвета, и на кирилицата да бъде и народен празник

Това предложение провокира доста „ за “ и „ срещу “, както в обществото, по този начин и измежду политическите сили. По думите на съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков за ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи датата е консенсусна. С избора на 24 май за народен празник се слага акцент върху духа на знанието, на просветата, на писмеността, посочи Петков пред медиите.
„ Българска социалистическа партия за България “, „ ИТН “ и „ Възраждане “ се оповестиха срещу концепцията да бъде заменена датата на националния празник от 3 март на 24 май.

Украйна

В деня на визитата на президента на Украйна Володимир Зеленски у нас депутатите гласува декларация в поддръжка участието на Киев в НАТО след възобновяване на мира там, осъдиха съветската експанзия и приканиха да спре „ нуклеарният шантаж “ на Москва. Зеленски не направи послание от трибуната на Народното събрание, само че се срещна с ръководителя Росен Желязков и представители на политическите сили в парламента без „ Българска социалистическа партия за България “ и „ Възраждане “. 

Депутатите разпоредиха също на министъра на енергетиката да организира договаряния с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител за продажба на оборудването, предопределено за плана Атомната електроцентрала „ Белене “.  Със свое решение и по предложение на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи Народното събрание гласоподава да бъде предоставена в допълнение на Украйна военнотехническа подкрепа - бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и аварийни елементи за обслужването ѝ, с отпаднала нужда за потребностите на Министерство на вътрешните работи.

Регулатори

Депутатите преизбраха за управител на Българската национална банка Димитър Радев, който беше номинация на ГЕРБ-СДС. Негови заместници са Андрей Гюров от ПП-ДБ и Петър Чобанов от Движение за права и свободи.

Сметната палата също има титуляр - за ръководител в последната си работна седмица Народното събрание избра Димитър Главчев, препоръчан от ГЕРБ-СДС.

Станимир Михайлов, кандидатура на ПП-ДБ, беше утвърден от болшинството за шеф на Националната здравноосигурителна каса.

Бюджет

Един удължителен и един редовен бюджет за 2023 година прие през пленарната сесия Народното събрание.

Дебатите по второто четене на план-сметката на страната продължиха съвсем 21 часа. След гласуването финансовият министър Асен Василев разяснява, че бюджетът е в в началото заложените параметри - 3% недостиг, сериозна финансова стратегия с преразпределение на част от финансовите разноски към в допълнение възнаграждение в размер на към 300 млн. лева

Заложеният растеж на брутния вътрешен артикул 1,8%. Не се понижават обществени разноски и не се покачват налозите, плануванаъа средногодишна инфлация е 8,7%. Минималната работна заплата остава 780 лева

За увеличение с 10 на 100 на главните заплати на личния състав в системата на Министерство на вътрешните работи от 1 август 2023 година, както и за в допълнение нарастване със 100 лева на главните хонорари за някои длъжности, в това число за други заплащания за личния състав, бяха отпуснати 150 млн. лева. 

За нарастване на възнагражденията на личния състав в системата на Министерството на здравеопазването - за Центровете за незабавна здравна помощ и Регионалните здравни инспекции (РЗИ), считано от 1 август т.г., и дължимите средства за социално-битово и културно обслужване за личния състав бяха гласувани 30 млн. лв..

Заделят се 1,7 млн. лева за нарастване на месечната помощ за деца от центрове за настаняване от фамилен вид.  За действия по асистирана репродукция са заложени два млн. лева С 30 млн. лв. са повече парите за заплати в незабавната помощ и РЗИ.

Трудовите хонорари в предприятия в България с над 100 души ще се изплащат единствено по банков път. Депутатите одобриха да не се заплащат такси за обслужване и изтегляне от базова сметка, в която постъпват трудови хонорари.

В бюджета се заделят 7,8 млн. лв. в допълнение за погашение на еднократна помощ от 300 лв. за родителите на възпитаници в пети клас.

Енергийните сдружения ще продължат с вноските във фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ до края на тази година. Увеличават се акцизите на електронни цигари, съдържащи или несъдържащи никотин.

Още значими закони

Сред другите по-важни закони и решения могат да бъдат маркирани измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение, с които се създава национален указател на записаните за педофилия у нас и в чужбина.

В последните работни дни от сесията си депутатите гласоподаваха да бъде преустановена концесията за пристанищния терминал „ Росенец “, както и министърът на енергетиката да стартира диалози по изискванията и реда, при които Българският енергиен холдинг да придобие до 20 % в консорциума-титуляр на Договора за търсене и изследване на петрол и природен газ в повърхност „ Блок I-21 „ Хан Аспарух “. 

В началото на юни болшинството в парламента отхвърли предлагането на Инициативен комитет, подсилен от „ Възраждане “, за производство на народен референдум с въпрос „ Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година “.  От политическата мощ обявиха, че ще сезират Конституционния съд.
В последния си работен ден и след повече от осем часа диспути на второ четене бяха приети промени в Наказателния кодекс (НК), част от които плануват по-тежки санкции за причиняване на гибел на пътя. Така, когато по несъобразителност е породена гибел при ръководство на транспортно средство, наказването е отнемане от независимост от три до осем години, а в изключително тежки случаи - от пет до 12 години. Досега наказването по член 343 от Наказателен кодекс, алинея 1, писмен знак " в ", беше от две до шест години, а в изключително тежки случаи - от три до 10 години затвор.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР