През първата половина на тази година кандидатите за убежище в

...
През първата половина на тази година кандидатите за убежище в
Коментари Харесай

Европейските страни отчетоха рязък ръст на кандидатите за убежище

През първата половина на тази година претендентите за леговище в страните от Европейски Съюз, както и в Норвегия и Швейцария, са се нараснали със 68 %, достигайки близо 406 000, заяви Агенцията на Европейския съюз в региона на убежището, представена от ДПА. 

През юни молбите са били към 73 100 - съвсем колкото по време на бежанската рецесия през 2015-2016 година, сочат предварителните данни.

Повечето претенденти за леговище са от Афганистан – 9100, Сирия – 8900, и Венецуела – 4800 души.

По данни на европейската организация през юни е имало към 1200 молби от украинци, само че те са с друг статут. 

Над 4,2 милиона души са се записали за краткотрайна протекция в Европейски Съюз от началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари до четвърти септември, като множеството от тях са украински жители.

Този статут разрешава на украинските бежанци да избегнат сложната процедура за приемане на леговище, като в същото време им обезпечава за несъмнено време достъп до учебни заведения и редица услуги в страните членки от Евросъюза.

Взети дружно, кандидатстванията за бежански статут и за краткотрайна протекция тази година са отбелязали връх.

Европейските управляващи са дали леговище или предпазен статут на 96 на 100 от претендентите от Сирия и Украйна и на 44 % от всички претенденти, като разпределението сред двата вида молби е почти поравно.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР