През първата половина на 2024 г. обременените с дългове компании

...
През първата половина на 2024 г. обременените с дългове компании
Коментари Харесай

„Зомби предприятия“ падат из Европа заради високите лихвени проценти

През първата половина на 2024 година обременените с задължения компании в Европа, Близкия изток и Африка са изправени пред битка за рефинансиране на стойност 500 милиарда $ - предизвикателство, което може да унищожи доста „ зомби предприятия “, макар че предстоящият пик на лихвите може да донесе известно облекчение, показва в собствен разбор Reuters и прибавя:

„ Компаниите, които са изправени пред възходящи разноски по дълга след години на ниски лихви, ще би трябвало да се конкурират, с цел да си обезпечат задоволително парични средства в най-големия ентусиазъм към корпоративно рефинансиране, следен от години насам, тъкмо когато банките лимитират риска в очакване на по-строги финансови правила “.

Анализ на консултантската компания за преструктуриране Alvarez & Marsal (A&M), възложен на осведомителната организация, демонстрира, че цената на корпоративните заеми и облигации с падеж през шестмесечието е по-висока от всеки различен равностоен интервал от в този момент до края на 2025 година

Според специалисти от финансовата промишленост се обрисува рецесия, защото доста по-слаби и по-малки предприятия търсят нови частни заеми и покупко-продажби с обществен дълг, тъкмо когато разноските за държавни заеми - които въздействат върху лихвите по заемите, се повишават в международен мащаб.

Ако не съумеят да си обезпечат нужните парични средства при лихви, които могат да си разрешат, това може да докара до банкрути и съкращения.

" Повишаването на лихвените проценти става все по-голям проблем за фирмите, изключително за тези „ зомби предприятия “, които са се задържали с нескончаем интервал на ниски лихвени проценти, само че едвам съумяват да обслужват задълженията си сега ", споделя Джули Палмър, сътрудник в английската компания за преструктуриране Begbies Traynor. " Мисля, че в този момент най-сетне започваме да следим рухването на някои от зомбитата ".

Терминът " зомби " се употребява необятно в бизнес подтекст за обозначаване на компании, които разчитат на поддръжка от държавни управления, кредитори и вложители, с цел да останат на повърхността.

Признаците на усложнения към този момент се демонстрират. По последни публични данни на английската Национална статистическа работа през август корпоративните несъстоятелности в Англия и Уелс са 2 308, което е с 19% повече спрямо миналата година.

В тримесечния отчет на Begbies Traynor за корпоративните усложнения, обхващащ интервала април-юни, се показва, че 438 702 предприятия в Обединеното кралство са в " обилни " усложнения, което е с 8,5% повече спрямо миналата година.

Британският търговец на дребно с отстъпки Wilko да вземем за пример изпада в административно ръководство това лято, което води до редуциране на хиляди работни места. Шестият по величина френски търговец на дребно Casino пък преди малко приключи преструктуриране на дълга, с цел да избегне банкрут, дава образец Reuters.

" Централните банки си вземат глътка въздух, само че не са подготвени да кажат, че повишението на лихвите е завършило ", декларира пред осведомителната организация Никола Маринели, доцент по финанси в Regent's University. " Банките и частните капиталови къщи изчакваха да видят дали вълната се обръща, само че по-високите лихвени проценти към този момент не разрешават да се крият ".

Сценарий за несъблюдение

Английската централна банка предизвестява кредиторите да не подценяват риска от несъблюдение на корпоративни заеми и да заобикалят да разчитат на модели, които мерят риска в цели браншове, а не в обособени кредитополучатели, откакто през второто тримесечие в Англия и Уелс е регистриран най-големият брой банкрути на компании от 2009 година насам.

Според Пол Къркбрайт, ръководещ шеф в практиката за преструктуриране на A&M, една от огромните банки насочва към своя екип за преструктуриране по 100 дребни предприятия месечно, което е десетократно повече спрямо преди 18 месеца.

Високопоставен банкер пък разяснява пред Reuters, че банката му възнамерява да пренасочи стотици чиновници в поддръжка на затруднените бизнес клиенти, в случай че високите разноски за финансиране и намаляването на потребителското търсене доведат още компании до ръба на пропастта.

Досега обаче бизнес кредитополучателите са посочили малко основни признаци на стрес. Тази резистентност частично се дължи на ликвидността, вкарана в стопанската система по време на пандемията, само че основно значение ще имат прегледите на качеството на активите на банките в края на годината, които мерят главната мощ на заемите, споделя Киркбрайт.

Данни на Английската централна банка демонстрират, че брутното кредитиране през първата половина на 2023 година е с 12% по-ниско от предходния шестмесечен интервал. Търговската организация UK Finance дефинира търсенето на заеми измежду по-малките компании като " приглушено " в своя обзор на бизнес финансирането за второто тримесечие на 13 септември.

Но рефинансирането не може да се отсрочва за неопределен срок. " Нашите сътрудници по неплатежоспособност към този момент са заети в по-малкия сегмент на пазара, а постоянно се стартира от там ", споделя Къркбрайт, като прибавя, че екипът за преструктуриране на A&M в Съединени американски щати също е отбелязал забележителен приток, което е водещ знак за Европа.

На целия този декор, се чака по-строгите финансови правила за банките, влизащи в действие от 2025 година, да лимитират апетита за поддръжка на фирмите, които се нуждаят от ново финансиране, настояват специалисти от бранша.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР