През октомври Министерството на правосъдието най-накрая ще разполага с електронни

...
През октомври Министерството на правосъдието най-накрая ще разполага с електронни
Коментари Харесай

От октомври най-накрая ще има електронни гривни за контрол

През октомври Министерството на правораздаването най-сетне ще разполага с електронни гривни за надзор, заяви " Медиапул ". Общо 200 от гривните са за GPS наблюдаване с акуратност 2.5 м, а останалите 50 целят надзор на лишени от независимост в открити пространства.
Те ще се употребяват по отношение на наказаните на пробация, арестуваните под домакински арест и пандизчиите в затворническите общежития от открит вид.
Новината е била обявена от правосъдния министър Цецка Цачева на правната комисия в сряда. Договорът е бил подписан през днешния ден, а срокът за осъществяването му е девет месеца. Финансирането е от Европейски Съюз.
Пред правната комисия в Народното събрание Цачева разяснява, че дългият период за поръчката се постанова, тъй като планът е комплициран механически. Тя отхвърли да влиза в подробни пояснения, с цел да не подвежда депутатите в област, в която не е специалист. От наличната информация обаче се схваща, че поръчаните гривни са много скъпи и няма да спрат бягството от правораздаването.
Най-големият проблем е, че гривните ще са единствено 250. От статистическите данни на прокуратурата и съдилищата се схваща, че годишно към 4000 души са осъждани на пробация и подлежат на надзор. Хората с мярка за неотклонение " домакински арест " са към 300. Затворниците в общежитията от отворен вид са над 3000 души. Една гривна се пада на близо 30 евентуални бегълци от закона.
Вторият проблем с гривните е високата цена. Поръчката е извоювана от консорциум " Суперком Абати " с цена 1.34 млн. лева с Данък добавена стойност. Тя е обжалвана от класирания на второ място " ВИП секюрити сълушънс " пред Комисията за защита на конкуренцията, която е отхвърлила жалбата. Фирмата е решила да не жали пред съда и е отворила опция за сключване на контракта. Една гривна излиза 5200 лева В тази цена влиза и петгодишна поддръжка на системата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР