През октомври Индексът на цените на производител (PPI) в Китай

...
През октомври Индексът на цените на производител (PPI) в Китай
Коментари Харесай

Производствените цени в Китай претърпяха първи спад от декември 2020 г.

През октомври Индексът на цените на производител (PPI) в Китай е понижен за първи път от декември 2020 година, а потребителската инфлация се е забавила, заяви Reuters, базирайки се на данни на Националното статистическо бюро на Китай.   Причината е неувереното вътрешно търсене, подбудено от строгите коронавирус ограничавания, до момента в който спадът в имотния бранш и рисковете от световна криза не престават да визира китайската стопанска система.   Затрудненията за бизнеса и потребителите, както в Китай, по този начин и по света, ще натрупат дефлационен напън върху китайските цени през идните месеци, считат анализатори. Агресивните световни нараствания на лихвените проценти и войната в Украйна прибавят още провокации пред Пекин.   PPI е понижен с 1,3% на годишна база, демонстрират данните на Националното статистическо бюро, противно на записания растеж с 0,9% месец по-рано. В анкета на Reuters анализатори чакаха показателят да намалее повече - с 1,5%.

Инфлацията на потребителските цени в страната също се е забавила през октомври, като през септември тя доближи 29-месечен най-много. 
Основният ценови напън е останал много по-умерен, главната инфлация се е повишила единствено с 0,6% през октомври, запазвайки равнищата си по отношение на септември.    Междувременно потребителските цени в Китай са се повишили с 2,1% през октомври по отношение на същия месец на 2021 година Така китайската инфлацията се доближава до заложената от Пекин цел от към 3%.   " Неблагоприятни фактори като слабото вътрешно търсене и забавянето на износа ще накарат Китай да се пази от възможна дефлация, за каквато алармира умереното повишаване на показателя на главната инфлация (CPI), чиито растежи останаха под 1,5% в продължение на повече от 2 години ", споделя Брус Панг, основен икономист и началник на изследвателския отдел в Jones Lang Lasalle.   Втората по величина стопанска система в света изпитва усложнения тази година поради повторната поява на COVID-19 огнища. Това принуди управляващите да стартират да ползват строги антивирусни ограничавания, което удари индустриалната и потребителската интензивност, разяснява Reuters.   Търговията на Китай също претърпя удар, като износът и вносът се свиха през октомври, а икономистите предизвестяват за по-слаби резултати през идващите тримесечия заради вътрешния напън и рисковете от световна криза. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР