През октомври 1941 г. петгодишният Иля Галперин става свидетел на

...
През октомври 1941 г. петгодишният Иля Галперин става свидетел на
Коментари Харесай

Как еврейското момче Иля Халперин стана син на СС полк и „най-младият нацист от Райха“

През октомври 1941 година петгодишният Иля Галперин става очевидец на изтезанието на фамилията – майка му, сестра му и брат му. Нацистите ги екзекутирали дружно със стотици други евреи в дребния белоруски град Дзержинск, Минска област. Самият той по знамение се е избавил от репресиите, криейки се в гората, само че за еврейско дете, попаднало в дълбоката немска окупация, това значи единствено закъснение на гибелта. За благополучие, ориста решила друго и Иля трябвало да изживее дълъг и невероятен живот.

Останал самичък, Иля Галперин се скитал из студените есенни гори, ядял плодове и спял по дърветата, с цел да не стане жертва на вълци или диви кучета. Нощите били студени, само че детето съумяло да се достави с малко топли облекла, които свалил от труповете, открити по пътя.

Когато на пътя на момчето се появявала плантация или  село, той чукал на портите, от време на време получавал храна и квартира, само че по-често го гонели. Хората се страхували да пуснат дете в дома си, предполагайки, че може да е евреин. Помагайки на момчето, можели да изгубят живота си, тъй като даването на заслон и храна на евреи било неразрешено, а наказването за нарушителите било гибел.

Иля не си спомнял какъв брой траяли скитанията му – в съзнанието на изтощеното и гладно дете всички дни се сливали в едно обезверено бягство от гибелта, в което нямало часове, дни или седмици. Може би момчето щяло да загине като хилядите други сираци, замръзнало в гората, полето или на верандата на състрадателни фермери, в случай че не било избавено … от врага.

В едно от селата, един от селяните разпознал в него еврейското момче и, желаейки да се подмаже на нацистите, завел Иля в щаба на батальона, ситуиран в постройката на учебното заведение. По пътя негодникът нанесъл тежки удари на детето и му лишил тези няколко топли неща, които го избавили от студа. Дивизията, в чийто щаб попаднало момчето, се наричала 18-ти латвийски батальон „ Курзем “. Това било полицейско звено, състоящо се от латвийци, чиято задача била наказателни интервенции против цивилни, заличаване на евреи и битка против партизански отряди. Като цяло за Иля запознанството с латвийските нацисти не предвещавало нищо положително.

Но тогава ориста била на негова страна. Злият селяндур го предал в ръцете на ефрейтор Екабс Кулис, в който към момента имало нещо човешко. Латвиецът схванал, че Иля е чужденец, по тази причина отвел момчето встрани и строго му забранил да споделя на който и да било за еврейския си генезис. За всички Иля станал Алексей – съветското момче, което изгубило родителите си във войната и даже не помнело семейството си. Батальонът му дал името Алекс Курзем, в чест на Курзем, западната провинция на Латвия, където е бил нает екипът на батальона Курзем. Алекс Курзем даже получил нови документи, в които рождената му дата е 18 октомври. На този ден, през 1918 година, Латвия за първи път получава самостоятелност и тази дата е от изключително значение за латвийските националисти. В батальона Алекс не просто ядял войнишки самун наготово, а работел, колкото му разрешавали силите. Той помагал на готвачите в кухнята, чистел войнишките ботуши и катарами, палел печки и носел вода.

След известно време те почнали да смятат момчето Алекс Курзем за свое – той научил добре латвийския език и даже пеел тъжни песни за родината и морето с бойците. Направили му същинска униформа и му дали оръжие – пушка с дребен приклад и дребен дамски револвер. Така еврейското момче Иля Халперин станал наследник на полка и жив амулет на латвийските нацисти от батальона Курзем.

Алекс Курзем обиколил цяла Беларус с латвийците и видял доста опожарени села, бесилки и изтезания. По-късно, като възрастен човек, той оправдава непрякото си присъединяване в тези събития по следния метод:

„ Просто трябваше да следя какво се случва. Не можех да спра войната. Взеха ме хората, направили всички тези убийства. Не можех да направя нищо, нищо. Знаех, че е неприятно. Плаках … Понякога съжалявах, че не съм бил убит с майка ми. “

Разбира се, детето не взе участие в всеобщи изтезания, само че все пак Алекс Курзем не можел да не се изцапа, до момента в който служи в батальона. Момчето постоянно било пращано на пероните на железопътните гари, където евреите били товарени във влакове, с цел да бъдат изпращани в лагерите на гибелта. Неговата задача била да раздава сладки и шоколадови бонбони на нещастниците – нацистите вярвали, че това има успокоителен резултат върху обречените хора и ги карало да се откажат от съпротивата и бягството.

На 1 юни 1943 година 18-и полицейски батальон „ Курзем “ е награден за специфични триумфи в осъществяването на наказателни интервенции, като е включен в латвийския доброволчески легион на Секретен сътрудник. Заедно с бойците от неговия батальон Алекс Курзем получава униформа на Секретен сътрудник.

Симпатичното момче скоро привлякло вниманието на нацистките публицисти, а немските издания били  пълни с портрети на „ най-младия нацист от Райха “ и неговата история, колоритно нарисувана от пропагандистите на Гьобелс. Дамите в Берлин и Хамбург се умилявали от патриотичното хлапе и му изпращали пратки на фронта, до момента в който учениците пишели помпозни писма, цялостни с идеологически нелепости до Алекс. Но в Секретен сътрудник еврейското момче Иля Галперин не служил дълго – скоро нацистите обърнали шанса си и настанали тежки времена за неговия батальон. Германците се оттегляли, замитайки следите си по фронта с батальони, вербувани от латвийски, съветски и украински сътрудници. Батальонът почнал да търпи тежки загуби и младият Алекс Курзем е изпратен надълбоко в тила.

Така Иля се озовал в Рига, където бил осиновен от фамилията на Екабс Дженис, шеф на сладкарска фабрика. Осиновителят симпатизирал на нацистите, затова, когато руските войски се доближили до Рига, Дженис води фамилията си в Германия. Тук Алекс Курземе среща колапса на Райха и усеща всички компликации на победените – апетит, мраз и оскърбление. През 1949 година приемното семейство на момчето отпътува за Австралия, където най-после Алекс стартира спокоен живот.

Алекс Курзем цялостен живот пази тайната на детството си. Дори жена му и децата му не знаели, че той е служил в Секретен сътрудник. Той споделил на всички, че е изгубил фамилията си и е осиновен от латвийци. През 1997 година мъжът решил и да разкрие своята грозна загадка. Малко по-късно той написва книгата „ Талисманът “, която трансформира естествения му живот на австралийски пенсионер.

Алекс изгубил доста другари, а еврейската общественост в Мелбърн го обвинила, че е помагал на нацистите. Повечето съперници били ядосани от обстоятелството, че Курзем не изпитвал ненавист към някогашните си бойни приятели и постоянно говорел и пишел за тях като фронтови приятели, които били излъгани и единствено заради тази причина правели чудовищни ​​неща.

„ Омразата няма да ми помогне. Аз съм това, което съм … Роден съм евреин, отгледан от нацистите и латвийците и женен като католик. “

Вече в преклонна възраст Алекс Курзем схваща, че в действителност семейството му е Халперин. За задачата той трябвало да отпътува с най-големия си наследник Марк и да посети родното си село, ситуирано близо до белоруския Дзержинск. Алекс Курзем-Халперин към момента живее в Мелбърн и отглежда внуци и правнуци. Той приказва за предишното си без позор и не схваща за какво е анатемосан и именуван остарял нацист.

Автор: Десислава Михалева

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР