През октомври 1938 г. журналистът, носител на награда Пулицър“, Хюбърт

...
През октомври 1938 г. журналистът, носител на награда Пулицър“, Хюбърт
Коментари Харесай

Нацията - това е един голям безмозъчен червей, преследващ съдбата ~ Карл Густав ЮНГ

През октомври 1938 година журналистът, притежател на премия „ Пулицър “, Хюбърт Никърбокър (1898 ~ 1949) прави изявление с швейцарския психолог и психиатър Карл Густав Юнг (1875-1961), в което го моли да диагностицира тримата най-големи диктатори на ХХ век – Хитлер, Сталин и Мусолини. Интервюто, взето месеци преди началото на Втората международна война е оповестено в „ Интернешънъл Космополитън “ през януари 1939 година От него споделяме финалния разбор на Юнг, отдаден на нациите.

(Karl Gustav Jung, 1910)

Чудовище – това е нацията

Никоя страна не си държи на думата. Нацията – това е един огромен безумен червей, преследващ какво? Разбира се, ориста. При нацията не може да се приказва за чест, тя не може да държи речи. По тази причина в старите времена се стараели да имат крал, притежаващ персонална чест и слово.

Вие разбирате, че 100 от най-интелигентните хора в света сформират тъпа навалица. Десет хиляди такива имат груповата просветеност на крокодила. Вие би трябвало да сте забелязали, че колкото повече са гостите по време на вечеря, толкоз по-незначителен е диалогът. В тълпата качествата на всеки се развъждат, натрупват и стават преобладаващи за нея като цяло.

Не всеки има достолепие, само че всеки е притежател на нисши скотски инстинкти, има внушаемостта на пещерния човек, подозрителността и злобата на дивака. Вследствие на това многомилионната нация е сама по себе си нещо даже нечовешко. Това е гущер, крокодил или вълк. Нравствеността на държавните деятели не надвишава равнището на нравствеността на животноподобната маса, в случай че и обособени персони на демократични страни да са в положение ненапълно да се извисят над общото ниво…

Чудовище – това е нацията. Всеки би трябвало да се опасява от нациите. Това е нещо извънредно. Как е допустимо нещо сходно да има чест или слово? Ето за какво аз съм за дребните народи. Малките народи допускат дребни произшествия. Големите допускат огромни произшествия.

Фрагмент от публикацията „ Хитлер, Сталин и Мусолини в разбор на Юнг “, Хюбърт Никърбокър, превод Рени Нешкова
Източник: 
Снимка: Karl Gustav Jung, 1910, commons.wikimedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР