През новата учебна година във Врачанска област 63% от осмокласниците

...
През новата учебна година във Врачанска област 63% от осмокласниците
Коментари Харесай

Професионалното образование успя да пробие в област Враца

През новата образователна година във Врачанска област 63% от осмокласниците ще учат в професионални гимназии. Други 43% ще се образоват в гимназии с разнообразни специалности. Темата за професионалното обучение концентрира публичното внимание и неодобрение още при започване на годината, когато се формираше държавният план-прием, който предвиждаше седмокласниците да се насочват към проучването в гимназиалния курс на специалности, от които се нуждае локалният бизнес. Врачанският район е един от първите у нас, в който се работи интензивно и за одобряването на една от формите на професионалното обучение – дуалната система.      
Пробивът на професионалното обучение във Враца пристигна след дълго публично опълчване в битката за все по-намаляващия брой възпитаници. В изострен спор влязоха всички свързани с просветителната система. На двата полюса бяха гимназиите с профилираните паралелки и упоритостта единствени да приготвят високо образовани кандидат-студенти и професионалните гимназии със самочувствието, че единствено те могат да задоволят бизнеса в глада му за фрагменти.

Галина Евденова – шеф на Регионалния учебен инспекторат във Враца, разяснява: „ Независимо от компликациите при превъзмогване на предразсъдъците и наложилите се схващания, че профилираното образование е желано от завършващите 7 клас, ние успяхме да предложим ефикасен модел за одобряване на професионалното обучение в отговор на потребностите на района от фрагменти, които ще се образоват по специалности, декларирани от работодателите. Записани в постоянна форма на образование са 1350 възпитаници, от които 853 са в професионални паралелки и 497 – в профилирани паралелки. 34 са специалностите и 10 профилите, които ще бъдат изучавани от този випуск “.

Евденова регистрира, че образователната година е сполучлива и за дуалната форма на образование.

Областният шеф на Враца Малина Николова сподели: „ Истинското предизвикателство пред нас е подготовката на учениците от 11 клас, записани в дуална форма на образование, за включването им в действителния работен развой. Наложи се взаимно да трасираме пътя, по който това ще се случи и организирахме среща с представители на МОН, МТСП, ГИТ, Строителната камара за уточняване на редица въпроси, за които използването на настоящата нормативна уредба не дава цялост “.

Николова акцентира, че са предложили на МОН въвеждане на нова Национална стратегия за подкрепяне на дуалната система на образование. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР