През нощта над страната ще бъде предимно ясно. След полунощ

...
През нощта над страната ще бъде предимно ясно. След полунощ
Коментари Харесай

Синоптиците разкриха какво време ни очаква през почивните дни и кога идва пролетта

През нощта над страната ще бъде най-вече ясно. След среднощ над Западна България ще се появи раздрана междинна и висока облачност , а в низините и към водните басейни ще стартира да се образува ниска облачност или мъгла, оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще духа слаб вятър , най-вече от изток. Минималните температури в множеството региони ще бъдат сред 2° и 7°, в София към 6°.  Утре (28 февруари) ще доминира слънчево време с раздрана междинна и висока облачност, по-значителна над Югозападна България, само че ще остане без превалявания . Преди обяд в низините и към водните басейни ще има мъгла или ниска облачност, които по крайбрежието на морето ще се задържат и в следобедните часове. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток, по долината на Струма до сдържан от юг-югоизток. Максималните температури ще бъда т сред 14° и 19°, по Черноморието 9°-11°, в София към 15°.
  
По Черноморието ще има ниска облачност или мъгла. В следобедните часове краткотрайно облачността ще се раздра, а мъглата разсее. Ще духа слаб югоизточен вятър. Максималните температури ще са сред 9° и 11°. Температурата на морската вода е 7°-8°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. В планините ще бъде най-вече слънчево , с по-значителна облачност над масивите от Западна България. Без превалявания. Ще духа слаб до сдържан южен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 10°, на 2000 метра - към 4°.
 iStock/Getty Images
В четвъртък (29 февруари) облачността ще бъде забележителна, само че висока и междинна, вероятността за превалявания е дребна. В низините в нощните часове ще се образува и ниска облачност или мъгла, които тук-там ще се задържат до обяд. Ще духа слаб, в Източна България до сдържан вятър от юг-югоизток. Ще остане топло за интервала, с минимални температури над нулата и оптимални на обособени места до 20°. В петък (1 март) и събота (2 март) ще доминира облачно време. На места, основно в западната половина от страната, ще превали слаб дъжд, в планините над 1800-2000 m - слаб сняг. През втория ден вятърът ще отслабне и ще се завърти от изток-североизток. Дневните температури ще се намалят.

В неделя (3 март) и понеделник (4 март) ще има и по-съществени разкъсвания на облачността, само че в неделя, основно към и след обяд, в Рило-Родопската и в Старопланинската област ще има слаби превалявания. В неделя ще е съвсем безшумно, в понеделник ще се появи вятър от юг-югоизток и последователно ще се усили до сдържан. Нощните температури ще са по-ниски и ще се приближат до нулата, а оптималните ще са най-вече сред 11° и 16°. Във вторник (5 март) от югозапад ще стартират превалявания от дъжд, в планините над 1800-2000 m - от сняг. През интервала по Черноморието постоянно ще бъде с ниска облачност или мъгла и с източния вятър дневните температури там ще остават най-ниски, близки до температурата на морската вода.

Февруари е към своя край и вероятността да е един от най-топлите месеци февруари в България , както и в доста други страни в Европа, от началото на регулярните метеорологични измервания през 1890 година, или най-малко от 1930 година насам, е доста огромна . До 24 февруари нямахме нито един мразовит де н, т.е. подобен с негативни дневни температури (изключвайки планините). Метеорологичната зима е на изчерпване, в оставащите дни от нея няма изгледи за зимни прояви на времето, а  пролетта е на 3-4 дни от нас , посочват от Национален институт по метеорология и хидрология. 
 iStock/Getty Images
 
 ☀️ Кога настава метеорологичната пролет?

Началото ѝ е обвързвано с развиването на циркулационните процеси, следени от метеоролозите. Новият сезон стартира в петък (на 1 март 2024 г.) в 00:00 ч. и продължава тъкмо три месеца (както всички останали метеорологични сезони) – до 1 юни 2024 година в 00:00 ч., когато настава лятото, показват от Национален институт по метеорология и хидрология и напомнят, че предходната година два от пролетните месеци – април, май, и първият летен – юни, са били тези месеци от 2023 година, в които сме били с негативни отклонения от климатичните правила. Пролетта на 2022 година също е била релативно студена, а месец март на 2022 година е един от най-студените месеци март за последните 26 години.
 iStock/Getty Images
 ☀️ Кога настава астрономическата пролет?

" Астрономическото (календарно) начало на пролетта е известно за хората (и децата знаят и означават с празници в детската градина началото на пролетта на 22 март) и зависи от позицията на Слънцето. Тъй като Земята е наклонена към Слънцето, точката, в която слънчевите лъчи падат перпендикулярно на земната повърхнина по обед, се реалокира през годината от юг на север и назад при обиколката на Земята към Слънцето. За нас, в Северното полукълбо, това е точката на пролетното равноденствие или тази част от годината, в която денят се изравнява с нощта и по-късно продължава да нараства. Тази година това ще стане в сряда, на 20 март, в 05:06 ч. българско време ", обясниха от Националния институт по метеорология и хидрология. 



 ☀️ Защо метеорологичната и астрономическата пролет се разграничават?

Това разграничение идва от времето, преди компютрите да станат част от всекидневието ни, още от средата на XX век, защото статистическата оценка по месеци е била по-лесна. Освен това – изключително в последно време – връзката на метеорологичните сезони и климата е по-интригуваща, в сравнение с тази на климата и астрономическите сезони (тук нещата са банално ясни, най-малко на този етап), показват от НИМХ0
.
Тази година резултатът от настъпването на пролетта е предупреден и от прекомерно топлия януари, и от доста топлия, изключително в Северна България, февруари. 



 ⛅️     </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР