През нощта на 3 срещу 4 юни 1989 г. подразделения

...
През нощта на 3 срещу 4 юни 1989 г. подразделения
Коментари Харесай

В нощта на 3 срещу 4 юни 1989 г. военни с танкове разгромяват протестиращите на площад Тянанмън в Китай

През нощта на 3 против 4 юни 1989 година подразделения на Китайската народноосвободителна войска разгромяват на площад „ Тянанмън “ траялите 50 дни студентски митинги. При кървавите конфликти сред студентите и армията са убити сред 1500 и 3000 души и към 10 000 са ранени.

Протестите стартират през април 1989 година по време на траура, разгласен за Ху Яобан, член на Политбюро на Централния комитет на Китайската комунистическа партия и някогашен общоприет секретар на партията, умрял на 15 април 1989 година Той е отхвърлен от поста на 16 януари 1987 година поради апелите му за бързи промени в страната. След погребението му над 50 000 студенти провеждат шествие до площад " Тянанмън ".

На 26 април 1989 година в уводна публикация на националния ежедневник   " Женмин жибао " ( " Народен вестник " ) студентите непосредствено са упрекнати в обмисляне на безредици. На 29 април 1989 година хиляди студенти излизат по улиците на Пекин и издигат палаткови лагери на площад „ Тянанмън “ с претенции за демократични промени в страната. Един от най-големите митинги е на 17 май 1989 година пред Мавзолея на Мао и Паметника на националните герои, последван от многочислени митинги на 2 и 3 юни 1989 година След броени часове стачкуващите са разпръснати.

На 6 юни 1989 година десетки танкове и бронирана техника изпълват площад " Тянанмън ", а бойци и танкове са ситуирани, с цел да пазят входа от " Тянанмън " към Забранения град.

Вижте как отразява в детайли събитията в Пекин през този интервал. На 18 април 1989 година в бюлетина на Българска телеграфна агенция „ Международна информация “ е оповестена информация за митинга на 17 април 1989 година, на който младежи се събират на площад „ Тянанмън “, с цел да почетат паметта на умрелия на 15 април 1989 година Ху Яобън:

Почит към паметта на Ху Яобан

Пекин, 18 април 1989 година /БТА/ Хиляди млади китайци се събраха през вчерашния ден на централния площад в Пекин, с цел да почетат паметта на члена на Политбюро на Централен комитет на Китайската комунистическа партия /ККП/ и някогашен общоприет секретар на Централен комитет на Китайската комунистическа партия Ху Яобан, който умря на 15 април от инфаркт.

До късно през нощта младежите останаха на площада. Групи младежи носеха лозунги в поддръжка на развиването на демокрацията в страната.

Вестник „ Женмин Жибао “ разгласява известие на Централен комитет на ККП за организирането на погребението на Ху Яобан и за траурната стратегия във връзка неговата кончина. 

***

Обръщение на националното държавно управление на Пекин

Пекин, 19 април 1989 година /БТА/ В китайската столица не престават младежките прояви, почнали в понеделник във връзка със гибелта на члена на Политбюро на Централен комитет на ККП и някогашен общоприет секретар на Централен комитет на ККП Ху Яобан. Както заяви организация „ Синхуа “, предходната нощ към 1000 души са се събрали пред входа на резиденцията на китайското управление „ Чжунанхай “. Част от тях се пробвали да влязат в резиденцията, само че били спрени от защитата.

Някои лица, преследвайки свои цели, се пробваха да провокират случай, като употребяват това, че хората излязоха да почитат паметта на Ху Яобан, се споделя в послание на националното държавно управление на Пекин. В него управляващите приканиха събралите се към зоркост и окачествиха като неприемливи и незаконни опитите за навлизане в партийни и държавни институции. Обръщението оказа своето влияние и скоро пред входа на „ Чжунанхай “ се откри ред.

На 22 април 1989 година е траурната гала пред тленните остатъци на Ху Яобън и митинга на площад  „ Тянанмън “ с близо един милион души, за което кореспондентът на Българска телеграфна агенция в Пекин Евгений Дончев предава:

Прощаване с Ху Яобан

Пекин, 22 април 1989 година /Кор. на Българска телеграфна агенция Евгений Дончев/ Днес в Големия национален замък в Пекин 4000 души, измежду които и китайските ръководители Дън Сяопин, Чжао Цзъян, Ян Шанкун, Ли Пън и други участваха в погребален протест и поклонение пред тленните остатъци на някогашния общоприет секретар на Централен комитет на ККП Ху Яобан.

Чжао Цзъян прочете възпоменателно слово за живота и делото на един от най-големите ръководители на ККП след третия пленум на нейния Централен комитет от 1979 година Ху Яобан се посвети на съчетаването на главните правила на марксизма с практиката на китайската рационализация и даде значим принос за продължението на новоприетата политическа линия на партията на промените в страната, уточни Чжао Цзъян. Той посочи заслугите на починалия за възобновяване и развиване на връзките сред ККП и комунистическите и работническите партии в други страни, за подсилване на разбирателството сред китайския народ и народите в света, както и за преорганизация на китайската външна политика в новия исторически интервал.

Около един милион души се бяха събрали през днешния ден в Пекин на площад „ Тянанмън “ и по пътя към гробището „ Бабаошан “, където бе кремирано тялото на Ху Яобън израз на неподправена дълбока тъга бяха сълзите в очите на служащи, чиновници, студенти и възрастни хора, изпратили тленните остатъци на починалия, обичан и почитан началник на Китайската комунистическа партия и китайския народ.
 Вчера, на построени контролно-пропусквателен пункт към площад " Тянанмън " органите на реда съзнателно записваха персоналните данни на всички, които желаят да преминат. Снимка АП/БТА

Многохилядните митинги не престават съвсем всекидневно, като един от най-големите митинги е на 17 май 1989 година пред Мавзолея на Мао и Паметника на националните герои, последван от многочислени митинги на 2 и 3 юни 1989 година След броени часове стачкуващите са разпръснати. Българска телеграфна агенция в детайли отразява събитията на площад „ Тянанмън “, когато митингите са потушени от управляващите благодарение на армията.

Срочни ограничения на управляващите в Пекин

Пекин, 3 юни 1989 година /БТА/ Телевизията и радиото в Китай предадоха оперативни известия на градското национално държавно управление и на командването на частите, съсредоточени в някои региони на столицата по отношение на оповестеното военно състояние. В документите се споделя, че подразделения на Китайската народноосвободителна войска са влезнали в града за защита на държавни обекти. Провокационно настроени детайли са основали компликации за напредването на военните елементи по входните градски автомагистрали, само че войската показала оптимално въздържаност.

Пекинското национално държавно управление и военно командване акцентират, че военните подразделения влизат в града, с цел да се постави завършек на безредиците и да се възстановят публичният ред и успокоение, което дава отговор на ползите на жителите. 

***

Събитията в Пекин

Пекин, 4 юни 1989 година /БТА/ Централната китайска телевизия заяви през днешния ден, че е приключено прочистването на площада „ Тянанмън “ от събралите се там стачкуващи. Операцията са направили подразделенията на Китайската народноосвободителна войска (КНОА) и елементи на силите на реда с поддръжката на танкове и бронетранспортьори. Употребени били огнестрелно оръжие и сълзотворен газ.

Във вечерната осведомителна емисия на малкия екран бяха прочетени няколко известия на Щаба на военното състояние в Пекин, в които се споделя, че задачата на изпратените в града военни елементи е да подсигуряват реда и естествената активност в столицата и те имат поддръжката на популацията и на студентите. Щабът известява, че бил осъществен „ сериозен контрареволюционен протест от хулигани, които нападнали армията, за да смъкват държавното управление на Народна република Китай и социализма “. В известията се показва, че „ от доста дни армията демонстрира умереност, а в този момент би трябвало да се опълчи уверено на протеста. Всички тези, които отхвърлят да се вслушат в разсъдъка, би трябвало да поемат отговорността за дейностите си “.

По малкия екран бе представена публицистична публикация на армейския вестник „ Цзефанцюн бао “, в която се показва, че „ шепа хулигани спираха военните коли и повредиха повече от 100. Те грабеха оръжие и боеприпаси, нахлуха в двора на Министерството на радиото и малкия екран и счупиха порти и прозорци на Двореца на народа /парламента/ “. В публикацията се изяснява, че армията е била принудена да вземе строги ограничения и да прочисти централния площад, с цел да отбрани ползите на народа, живота и собствеността на жителите и да реализира наредбите на военното състояние. „ Всички ограничения на Китайската народноосвободителна войска са законни “, се показва в публицистичната публикация. 

В новините по малкия екран бе казано, че хиляди бойци и служители на реда били ранени и незнаен брой били убити. Имало убити и ранени и измежду жителите при конфликтите със силите на реда.

Днес градския превоз и метрото не работят, а множеството магазини са затворени. 

***

Обръщение към китайския народ

Пекин, 5 юни 1989 година  /БТА/ Централен комитет на ККП и Държавният съвет на КНР разпространиха послание към членовете на ККП и жителите на КНР.

Дейността на подстрекателите, се отбелязва в обръщението, предадено по централното радио на КНР, провокира вълнения в обществото. Те пречеха на влизането на войски в града и на очистването на площада „ Тянанмън “, повредиха над 100 военни коли, издигаха барикади, биеха партийни и държавни кадрови служащи, военнослужещи и полицаи, нееднократно атакуваха резиденцията на китайското управление – Чжунанхай, постройката на Общокитайското заседание на народните представители и други значими обекти. Тези хора убиха няколко десетки военнослужещи, издевателстваха над труповете им. Безредиците целяха да бъде свалено партийното управление, да бъде погубен социалистическия спри. Подстрекателите им приканиха да бъде унищожена Китайската комунистическа партия.

Организаторите и вдъхновителите на тези вълнения са основно хора, влезнали в сговор с враждебни на Китай сили зад граница, с незаконни организации, хора, които им предават най-важни секрети на партията и страната, се отбелязва в обръщението.
Това са политически гангстери, оживели последователи на „ Бандата на четиримата “, т. е. това са всички тези, които хранят злоба към ККП и социалистическия строй. Правителството на КНР през цялото време демонстрираше въздържаност по отношение на подстрекателите на вълнения, се показва в обръщението. Но контрареволюционерите възприеха това като израз на уязвимост и продължиха активността си.

Въоръжените сили с всички сили се стремяха да избегнат кръвопролитието. Но немногобройни групи подстрекатели нанесоха удари по войската. Имаше убити и ранени. Ако не бяхме взели ограничения, безредиците нямаше да спрат, щеше да има още по-сериозно клане, щяха да бъдат унищожени резултатите от социалистическото строителство за десетте години на промяната в страната щеше да се възцари бял гнет, това удостоверява, че пред подхванатите дейности са били верни.
Направихме първата стъпка за укротяване на метежа, се акцентира в обръщението. Но би трябвало да признаем почтено, че безредиците не са прекъснати изцяло. Контрареволюционерите не желаят да признаят провалянето си. Като се управляват от политическите си ползи, те кроят по-нататъшни проекти. Ако те не престават активността си, ние ще водим с тях решителна битка до дъно.

Ние имаме поддръжката на милионната войска на комунистите, преданите на партията и на Китайската народноосвободителна войска бойци, на служащите, селяните, интелигенцията, представителите на демократическите партии и на патриотично настроените сили. Имаме силите и цялостната убеденост, нужни, с цел да спрем изцяло безредиците, се акцентира в обръщението.

Централен комитет на контролно-пропусквателен пункт и Държавният съвет на КНР приканват всички комунисти, необятните маси, патриотично настроените сили да се сплотяват в битката против немногобройната група подстрекатели на безредиците. 

В последната емисия на китайската телевизия нощес бе предадено няколко пъти значимо послание на ръководителя на Пекинското национално държавно управление Чън Ситун (кмета на Пекин) прочетено от представител. В обръщението се показва, че на 3 юни нарушители са предизвикали контрареволюционен бунт в Пекин, за чието потушаване, за опазване на социалистическия публичен строй и националната власт са били взети решителни ограничения. Обобщавайки събитията от изтеклата нощ, той акцентира, че „ прочистването на пл. „ Тянанмън “ е съвсем завършено, само че метежът не е напълно сподавен “.

Чън Ситун заяви, че при станалите сблъсквания са били убити и ранени над 1000 военнослужещи - резултат на плануван от доста години скрит план, чиято цел е да бъде унищожена Комунистическата партия, да бъде съборено определеното от Общокитайското заседание на народните представители /ОСНП/ /парламента/ национално държавно управление. Посочва се, че освен това състояние не е имало различен избор с изключение на решителни ограничения за потушаване на метежа. Отправено бе и предизвестие, че ще бъдат приложени всички средства за секване на нови сходни опити.

Тази заран Централното радио съобщи и послание на Генералния щаб, основното политическо ръководство и основното ръководство на тила на Китайската народноосвободителна войска (КНОА) към войските за използване на наредбите на военното състояние в Пекин.

Посочва се, че дейностите на войските са провокирани от изостряне на ситуацията в града заради дейностите на незаконни детайли. Въоръжените сили са защитавали партията и социалистическия строй, съдействали са за премахване на аргументите и на причинителите на безредиците, пресичали са опити за контрареволюционни дейности.

В обръщението се показва вяра, че въоръжените сили ще вникнат изцяло в същността на значимите изявления на Ли Пън и на Ян Шанкун, в заповедите на Държавния съвет на КНР за въвеждане на военното състояние, ще схванат характера и задачите на сегашната битка и ще изпълнят до дъно задачата да подсигуряват публичния ред и да пресекат контрареволюционния бунт. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР