През ноември 1953 г. започва производството на Seat 1400 в

...
През ноември 1953 г. започва производството на Seat 1400 в
Коментари Харесай

Производствените линии на Seat започват да работят преди 70 години

През ноември 1953 година стартира производството на Seat 1400 в новооткритата дребна и скромна фабрика на Seat в Барселона с пет автомобила дневно и общ екип от 925 служащи. Външният дизайн на Seat 1400, със заоблена елегантна задница и заострени задни светлини, е въодушевен от американските транспортни средства от това време. 1400 е и един от първите модели, които се отличаваха с извито предно стъкло от една част и радиатор.

Изпълнението на автомобила, който се използваше като служебно транспортно средство за разнообразни държавни органи и като такси, беше повече от задоволително. Четирицилиндров мотор с работен размер от 1395 куб.см в композиция с механична 4-степенна скоростна кутия обезпечи оптималната мощ от 44 к.с. прехвърляни към твърдата задна ос с диференциал. Това разреши да се доближава оптималната скорост от 120 км/ч. Освен това имаше порядъчен пробег с помощта на 48-литровия си контейнер и разход на гориво от 10,5 литра на 100 километра.

Въпреки че първичните индустриални цифри са ниски, до 1955 година Seat към този момент създава съвсем 3000 автомобила, съвсем 100 % направени от елементи, създадени в Испания. През 1956 година броят на създадените транспортни средства нараства до 7000, а година по-късно те към този момент са 10 000. Seat е продал 98 978 автомобила до прекъсването на производството на модела.

Настоящият Seat Leon, предлаган както като стилен модел с пет порти и като спортно комби, възприема духа на първия автомобил на марката и го връща към живота. Дизайнът е еволюирал и се приспособил към изменящите се потребности на клиентите. Докато през 50-те години всичко се върти към хром, огромни кръгли фарове, фини задни светлини, извити и елегантни линии, през днешния ден инженерите и дизайнерите се концентрират най-вече върху аеродинамиката, сигурността, динамичността на шофиране, видимостта и комфорта.

Seat Leon, който е в своето четвърто потомство на пазара, се характеризира с явен и изострен дизайн, както и с мощна full-LED технология и бяла светлина, която е приятна за очите. Просторният интериор предлага доста механически характерности, без да прави външните размери прекомерно огромни. В интериора седалките вид пейки в цяла дължина са отстъпили място на по-удобни самостоятелни седалки, които държат тялото покрай седалката, с цел да покачат сигурността и да създадат дългите пътувания приятни.

Багажникът на Seat 1400 e огромен, само че аварийното колело заемаше доста място. В днешния Seat Leon по-дълбокият под и специфичните вдлъбнатини за спешното колело (минимизирани или в автентичен размер) и макар субуфера на звуковата система има доста по-голям размер на багажника спрямо малко по-голямата каросерия.

Много неща се трансформираха и в региона на механиката през последните 70 години. Нормите за излъчванията, шума и сигурността и лекотата, с която днешните мощни коли могат да се ръководят, доведоха до ефикасния Seat Leon с plug-in хибридна технология и мощ от 204 к.с. Това, което остава същото след 70 години, е работният размер, който е 1395 cc както за Seat 1400, по този начин и за Leon e-Hybrid.

Дори в случай че тази стойност не се е трансформирала на пръв взор, към момента има доста развиване зад нея. Настоящият 1,4-литров, TSI мотор със 150 к.с. е смесен с електрически мотор със 115 к.с., който е интегриран в DSG трансмисията и разрешава на Seat Leon да измине до 64 км при чисто електрическо задвижване.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР