- През миналата седмица ДПС прие на Централния си съвет

...
- През миналата седмица ДПС прие на Централния си съвет
Коментари Харесай

От Доган се страхуват тези, които са заплаха за демокрацията



- През предходната седмица Движение за права и свободи одобри на Централния си съвет декларация, посредством която партията прикани ГЕРБ да изкара националистите от властта. Какъв е отзвукът?
-Аз мога незабавно да ви кажа какъв е отзвукът в нашите структури, защото в неделя имахме среща с представителите на младежката ни организация, на академичното сдружение, които напълно поддържат и споделят паниката си от експанзията, от езика на омразата, от всички тези феномени, които се настаниха трайно в обществено-политическия ни живот. Нещо повече, от експанзията и омразата, които са на власт в България, което е без казус в цяла модерна, съвременна Европа.

-Защо Движение за права и свободи, обаче, втвърди тона си към „ Обединените патриоти " във властта в този момент?
- Не в този момент. И в случай че някой вижда смяна в тона на Движение за права и свободи във връзка с по този начин наречените „ Обединени патриоти ", то може би не е имал опцията да наблюдава нашата поредна позиция. А
тя е една и съща и непроменяна, напълно ясно артикулирана, от зимата на предходната година.
Без изключение ние сме имали отчетлива, ясна позиция за недопускане на националистите до властта. За недопускане на радикални, крайни, ксенофобски придвижвания, обединения, персони до властта, не поради друго, а тъй като това съставлява проблем и за сигурността на страната, и проблем за европейската визия на България. Да не приказваме, че това слага под въпрос амбициозната задача за това каква роля би могла да има България и във връзка с Западните Балкани, и възможното разширение на Европейски Съюз, както и по повод ролята ни в Европа – късмет, който ни дава бъдещото европредседателство.

- Да разбирам ли, че Движение за права и свободи върви към курс за промяна на властта?
- Аз мисля, че ние бяхме пределно ясни – с всички демократични законови принадлежности, с които ние разполагаме като съпротива, в това число с всевъзможен жанр търсене на взаимоотношение с други парламентарни политически партии, като да вземем за пример идните съвещания за вота на съмнение, ние считаме че би трябвало да се стигне до преформатиране на властта, до ремонт, както казахме, на националистите от властта.

-Как обаче си представяте преформатирането на властта с излизането на „ Обединените патриоти ", ГЕРБ ще бъде в малцинство, по какъв начин ще ръководи, кой ще гласоподава държавното управление, вие ще го подкрепите ли?
- Готовността за поддръжка на държавно управление на малцинството с тяхна стратегия – ние декларирахме незабавно след парламентарните избори. Това беше изразено обществено и то неведнъж. Но отговорността за по този начин формираното държавно управление, несъмнено, е на главната партия – ГЕРБ. Как би се развил политическият сюжет за България след изваждането на националистите от власт, това е въпрос на политически договаряния, това е въпрос на опция за носене на отговорност, това е въпрос, в случай че щете, на политическа воля, на визия по тази причина какво е належащо на България. Но преди да се стигне до този стадий, би трябвало да стигнем Рубикона, демонтажа на националистите от властта.

- Вие ще подкрепите вота на съмнение на Българска социалистическа партия, по всичко наподобява?
- Предстоят диалози с сътрудниците от Българска социалистическа партия, само че нашето мнение е, че вотът на съмнение е нужният инструмент за промяна на ръководещата власт.

- Смятате ли откакто този избор мине или не мине, а той сигурно съвсем май няма да мине, вие да предизвиквате различен, от Движение за права и свободи?
- Вижте, вотът на съмнение като парламентарен инструмент има доста по-важно значение от номиналното преброяване на гласове. Въпреки че аз не бих била толкоз сигурна, когато предсказвам за това, какво би се случило. Вотът на съмнение има за цел да покаже политическата отпадналост на властимащите, да покаже положението, в което се намира обществено-политическия живот. Вотът на съмнение има за цел да даде картина на гласоподавателите, които са подкрепили една или друга политическа мощ, тъй че да могат да упражнят те пък своя надзор върху своите избраници.
Защото когато разминаването сред предизборните обещания, декларациите, заявките, уговорките, гръмките изречения, популистичните тези и действителната политика, на която стават не просто очевидци, а участници, тъй като всички ние го живеем този живот, жителите, гласоподавателите, точно посредством вота на съмнение, те добиват визия по тази причина къде се намира страната, какво се случва и по какъв начин тъкмо се осъществят политиките от страна на техните избраници, които са имали опцията да сформират държавно управление. И прочее, следя една доста забавна тактичност от страна на ГЕРБ най-много, пробват се с няколко заклинания да неглижират и резултатът от едно такова политическо деяние, какъвто е вотът на съмнение. Чувате и едни такива витиевати изречения „ Ами съпротива, какво друго да прави опозицията ". Или – „ Те нашите националисти не са толкоз страшни като другите националисти, нашите са едни такива по-приемливи националисти " и така нататък Само че има още нещо, което също тази седмица ще стане ясно, а ние прочее го казахме още когато беше формирано това държавно управление – когато едно държавно управление се сформира с неправилна формула, и работи, прави своите дейности с една единствена задача да резервира стабилността на личната си целокупност, тогава това държавно управление е безплодно, то е ялово. То не създава политики, които са потребни за хората. И точно подобен бюджет ще бъде импортиран тази седмица в Народното събрание за разискване. Бюджет без промени, без визия, без хоризонт. Бюджет, който има задача да крепи съществуващото държавно управление. Мои сътрудници финансисти го назовават бюджет на зрителната машинация. Аз бих го нарекла бюджет на личната сигурност, на личната непоклатимост на държавното управление. Така че това е ролята на един избор на съмнение и на всеки един избор на съмнение. И в този смисъл за нас е изключително значима задача да спомогнем по тази причина да се види истината такава, каквато е – за положението на политиката в България, за положението на властта в България и за положението на демокрацията в България.

- Смятате ли, че тези вотове на съмнение: този и идващ, евентуално, ще доведат до ремонт на държавното управление и до извеждането на Патриотите от властта?
- Както ви споделих, отговорността е напълно на тези, които са ги конфигурирали във властта, а точно на ГЕРБ. Ако считат, че те могат да понесат отговорността на това да доведат страната до обърканост, до положение, в което е сложена под въпрос демокрацията в страната, в действителност това е въпрос, на който те би трябвало да си отговорят.

-Има един въпрос, който остана за края на нашия диалог, това са изказвания в разнообразни медии, подбудени от разнообразни изявленията и изказвания, че вашият почетен ръководител Ахмед Доган, ще се връща в дейната политика? Как да ги разчитаме тези изказвания?
- Вижте, нашият почетен ръководител доктор Доган е основна за политиката в България фигура в последните 30 година Както сподели ръководителят Карадайъ, през предходната седмица при него се организира съвещанието на нашите регионални ръководители. Д-р Доган излезе от дейната политика и това се случи преди 4 година, в случай че не се неистина. Но това несъмнено не значи, че доктор Доган не е в час с това, което се случва в политиката в България, несъмнено.
Що се отнася до този вид говорене, обяснимо е. Обяснимо е от позиция на това, че неговата персона постоянно е представлявала интерес за анализаторите. Още повече, че предходната седмица се появиха и някакви трудове, които няма да ги квалифицирам, само че по този начин или другояче те си остават на избора за профил на личните им издатели.
Но това че доктор Доган не е в оперативната политика, не значи, че той не е доста, доста наясно с всичко това, което се случва, с политиката, която водим ние като парламентарна група, като Централно оперативно бюро, с решенията, които взимаме, с тематиките, които ни вълнуват, които прочее мощно вълнуват и нашите гласоподаватели.

-Можем ли да погледнем, госпожо Кръстева, на въпроса от различен ъгъл – кой се опасява от доктор Доган?
-Могат да се опасяват единствено тези, които съставляват опасност за демокрацията в България, тъй като тази седмица е 10 ноември – едно от нещата, които направиха вероятни смяната в България преди 28 година е проведената опозиция на българските турци и мюсюлмани против по този начин наречения Възродителен развой. Лидер на тази опозиция и уредник беше доктор Доган. Човекът, против който е издавана присъда за това, индивидът който е лежал в килия за смъртни и индивидът, който изнесе, осъществя и формулира българския етнически модел, който е неповторим. Българският етнически модел, който направи допустимо в България да не се случва нищо от това, което се случи в прилежащите ни балкански страни през тези години. Вие си отговорете на въпроса „ Кой се опасява? "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР