През миналата седмица, 23-27 март в Бюрото по труда във

...
През миналата седмица, 23-27 март в Бюрото по труда във
Коментари Харесай

622 новорегистрирани безработни за седмица във Варна

През предходната седмица, 23-27 март в Бюрото по труда във Варна са се записали 622 безработни, заяви за Moreto.net Рени Радева, Директор на Дирекция „ Регионална работа по заетостта ”.

Част от броя регистрирани през последната седмица са и хората, които са се завърнали от чужбина, прецизираха от Регионалната работа по заетостта във Варна.

Най-голям дял от записаните през миналата седмица безработни са били заети в областта на Хотелиерство и ресторантьорство – 41,2%, Търговия - 13,8%, Преработваща индустрия – 2%.

Общият брой на записаните в бюрото по труда в град Варна безработни към 27 март е бил 6020 души. Броят им е с 673 или с 11,2% повече в съпоставяне 27 февруари, когато той е бил 5347.

От началото на март в Бюрото по труда са оповестени общо 845 свободни работни места, а през миналата седмица работа на първичния пазар са почнали 97 безработни.

Moreto.net напомня, че през март месец предходната година, записаните безработни лица са били 4496, което обрисува тази година месец март да завърши с 35% повече регистрирани безработни във Варна.

Агенция по заетостта започва нова Национална стратегия „ Предоставяне на грижа в домашна среда ”. По програмата се обезпечава претовареност на безработни лица като домашни помощници за даване на лична грижа в домашна среда на хора с от 80 до 89,99 на 100 степен на трайно понижена продуктивност или тип и степен на увреждане с избрана непозната помощ, и хора над 65 година възраст в неспособност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на здравната експертиза в Република България.

Актуални схеми и планове по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ” и през 2020 година

Продължава набирането на поръчки по скица „ Младежка претовареност ”

Работодателите могат да подават поръчки за откриване на свободни работни места за стажуване или образование на младежи до 29 години с регистрация в Дирекции „ Бюро по труда ” на територията на цялата страна в сходство с условията до привършване на финансовия запас.

Продължава набирането на заявки за образования с ваучери за заети лица

Право да подават заявки имат заети лица на трудов контракт в предприятия отвън държавната администрация, които са:

- С добита междинна или по-ниска степен на обучение (без ограничавания във възрастта);

- Над 54 год. (навършили 55 год.) с висше обучение.

Желаещите да вземат участие в плана ще имат опция да преминат профионално образование и/или образование за спечелване на основна подготвеност с ваучери. Обучение по основна подготвеност може да бъде другарство на непознати езици – КК 2 или цифрова подготвеност – КК 4.

Продължава приема на заявки от родители за обезпечаване на детегледачи по план „ Родители в претовареност ”

Приема на заявки по план „ Родители в претовареност ” е до привършване на финансовия запас. Проектът е съфинансиран от Европейския обществен фонд на Европейския съюз посредством Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ” 2014-2020 и подкрепя родителите за по-доброто съвместяване на професионалния с персоналния живот. Същевременно той дава опция за претовареност на безработни лица за полагане на грижи за развъждане на деца.

Агенцията по заетостта още веднъж приканва своите бъдещи и сегашни клиенти да си останат у дома и да се насочат към електронните ѝ услуги, като ги твърди, че отдалечено ще получат цялото належащо подпомагане. На тези, които все пак имат желание да посетят бюрата по труда, обръщаме внимание, че e целесъобразно да носят защитна маска, когато се намират в закрити или открити публични места. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР