През миналата годината компанията OceanGate, която стои зад подводницата Титан“,

...
През миналата годината компанията OceanGate, която стои зад подводницата Титан“,
Коментари Харесай

"Новатор без правила": Защо никой не обръща внимание на сигналите за нарушения срещу "Титан"?

През предходната годината компанията OceanGate, която стои зад подводницата „ Титан “, е завела 28 души до останките на „ Титаник “. Загиналите с последната експедиция петима души също трябваше да ги видят. Това обаче не се случи и е допустимо телата им вечно да останат на дъното на Атлантическия океан.

Има ли към момента тела на пасажери от кораба „ Титаник “ на дъното на океана?

Батискафът е основан пред 2018 година, а по-късно са регистрирани голям брой нарушавания, осъществявани от компанията. Те обаче не са били задоволителни, с цел да се насочи взор към сигурността на пътуването и трагичният случай да бъде предотвратен.

По-рано тази година двойка от Флорида упрекна OceanGate, че не е възстановила изплатена сума, откакто плануваната им експедиция до „ Титаник “ през 2018 година, неведнъж е отлагана.

Какво обаче е предиздвикало Льобл да опише своето пътешестване като „ самоубийствена задача “?

Някои от задачите във времето са измествани, защото е належащо възобновяване на корпуса на „ Титан “, който другояче не би могъл да се гмурне до останките на първокласния лайнер.

През 2022 година OceanGate анулира пътуването на Дейвид Поуг от CBS News поради щета в оборудването, откакто съумява да се спусне единствено на 11 метра дълбочина. „ Титаник “ се намира на 3800 метра под водата.

При по-късно гмуркане подводницата губи контакт с кораба майка и не може да откри пътя към останките. „ Бяхме изгубени за два часа и половина “, споделя различен авантюрист.

Експертите изясняват, че става дума за имплозия - развой, при който обектите се унищожават посредством стесняване

През последните години компанията е направила редица гмуркания на дъното на Атлантическия океан.

При едно от тях обаче подводницата се сблъсква с проблем с батерията и би трябвало да бъде „ ръчно прикрепена към повдигащата си платформа “, което води до „ щета във външните ѝ съставни елементи “.

OceanGate анулира идната задача – поради „ ремонт и оперативни усъвършенствания “. Изпълнителният шеф Стоктън Ръш признава, че е „ нарушил някои правила “, с цел да направи “Титан “. На туристически блогър през 2021 година той споделя, че желае да бъде прочут като „ модернист, който нарушава разпоредбите “. Сега той е измежду петимата починали пасажери на борда на подводницата.

„ Изборът на разпоредбите, които нарушавате, са тези, които ще прибавят стойност за другите и за обществото “, споделя Ръш.

През 2019 година от компанията декларират в своя обява на уеб страницата си, че „ Титан “ не е систематизиран, защото класифицирането на новаторски планове постоянно изисква дълголетен развой на утвърждение, което пречи на въвеждането на бързи нововъведения. Само по себе си класифицирането не е задоволително, с цел да подсигурява сигурността, показва от OceanGate.

Още при основаването на подводницата употребяваните строителните материали и дизайнерски решения са определяни като „ спорни “.

Корпусът под налягане на “Титан “ е изработен най-вече от въглеродни нишки, които са по-леки.

„ Ако ги имате в приложение за фюзелаж на аероплан, това е стандартно и познато приложение, само че при компресия, те са компрометирани. Това е много пробно и нетрадиционно потребление на този материал “, показват специалистите.

Корпусът под налягане обаче мина проби, при които беше е подложен на налягането, открито на дълбочината, на която се намира „ Титаник ". Въпросът обаче беше по какъв начин се амортизира във времето.

Това е противоположният развой на детонация

Най-малко двама някогашни чиновници на OceanGate също показват през годините опасения за сигурността по отношение на дебелината на корпуса на „ Титан “.

През 2021 година е показано тестово гмуркане на „ Титан “. От Discovery Channel желаят да покажат подводницата. Екипът обаче взема решение да не го прави, тъй като схваща, че предстоят още доста процеси на създаване.

„ Много от системите работеха, само че доста от тях и не работеха. Имаше проблеми с тласкачите и компютърното ръководство. В последна сметка видяхме, че това гмуркане е изпълнено с провокации “, показват от екипа.

От OceanGate настояват, че Boeing взе участие в проектирането и конструирането на „ Титан “

Boeing " не е проектирал или построил " Titan, макар изказванието на OceanGate. Американският призводител на авиационна, галактическа и военна техника отхвърля това в свое изказване.

Подобно отменяне на изказвания за партньорство вършат и от Университета във Вашингтон.

Уенди Ръш е праправнучка на комерсиалния магнат Исидор Щраус и брачната половинка му Ида

„ Лабораторията по приложна физика на образователното заведение в началото подписа съглашение за изследователско съдействие на стойност 5 милиона $ с OceanGate, само че извършихме активност за 650 000 $ и по-късно не работихме повече дружно “, показва представител на университета.

„ Това съдействие докара до транспортен съд със железен корпус, наименуван „ Циклопс 1 “, който може да пътува до 500 метра дълбочина, което е доста по-плитко от дълбочините, до които е пътувала подводницата “Титан “. Лабораторията не е взела участие в проектирането, инженеринга или тестването ѝ “, показва още той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР