През миналата година средно на ден са отхвърляни 6 тона

...
През миналата година средно на ден са отхвърляни 6 тона
Коментари Харесай

БАБХ отхвърля 22 т храни на ден на „Капитан Андреево“ заради пестициди

През предходната година приблизително дневно са отхвърляни 6 тона храни, сега Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) отхвърля поради повишено наличие на пестициди 22 тона храни дневно, което е 246 % повече, заяви на конференция в Българска телеграфна агенция заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, който показа настояща информация за резултатите от инспекциите на фитосанитарния, здравния и ветеринарния надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево ".

Резултатите от инспекцията са предоставени на ГДБОП, следва да бъдат дадени и на прокуратурата, заяви зам.-министърът.

Той даде информация за фитосанитарния надзор в интервала 13 април – 19 май 2022 година - 35 дни преди БАБХ да стартира лабораторна активност и за интервала 20 май – 25 юни – 35 дни откакто стартира активност.

Партидите със повишено наличие на пестициди преди БАБХ да стартира лабораторна активност са 0,36 %, а по-късно са 0,63 %. Общият размер, който минава надзор за предходния интервал е 32 хиляди тона, от които са отхвърлени 223 тона. В интервала, в който БАБХ стартира своята активност на пункта, са минали за надзор 21 хиляди тона храни, като са отхвърлени 806 тона, заяви Христанов. Сравнихме и същия интервал на предходната година по отношение на тази година, сподели зам.-министърът. В оня интервал на предходната година са отхвърлени поради пестициди 97 тона храни, за тази година БАБХ отхвърля 806 тона храни. Това е нарастване със 727 % на количеството отхвърлена поради пестициди храна.

От януари 2020 година до ноември 2021 година в 15 от общо 23 месеца частната лаборатория е записала повече проучвания, в сравнение с механически е способна да извърши, уточни зам.-министърът. Друг забавен резултат от инспекцията, по думите на Христанов е, че за юли 2021 година няма нито една отхвърлена партида, нито един отритнат кг стока, не е върната от границата и не е препоръчана за заличаване.

Изпълнителният шеф на БАБХ Христо Даскалов, който е с близо 40-годишен опит в сферата заяви, че всички шест обекта на граничния пункт - постройките, предоставени на БАБХ, с цел да реализира надзор върху влизащите в страната и в Европейски Съюз храни от скотски и от растителен генезис, се оказва, че са занемарени и се намират в плачевно положение. Според Даскалов за това няма по какъв начин да се упрекна БАБХ, тъй като тя през последните 10 години не е разполагала с тези здания. Страната ни ще би трябвало да вложи много средства, с цел да може те да придобият подобаващ тип, сподели шефът на организацията. Той посочи още, че фитосанитарен надзор е бил осъществяван при нечисти повърхности, изкъртени стени, висящи тавани, като организацията разполага със снимков материал, с цел да потвърди изказванията си. Необходим е главен ремонт на сградния фонд.

Даскалов заяви, че на място е установено също, че има смяна в предназначението на някои от постройките, което на процедура прави малоценен контрола с всички произлизащи от това последици. Това може да докара до прекъсването на контрола във връзка с някои артикули като да вземем за пример постройката, където би трябвало да се прави надзор на артикули за нечовешка консумация, т.е. надзор на фуражите. Предназначението на постройката е заменено и там е бил офисът на компанията и касите, където са се събирали парите от граничния надзор. Това значи, че през всички тези години не сме имали обособена постройка, където да се прави контролът на фуражите, които влизат в страната, сподели шефът на БАБХ.

Зам.-министър Христанов заяви още, че договорът, подписан с компанията, правила контрола на стоките, влизащи в страната, е подписан в нарушаване на законите, което ще би трябвало да бъде потвърдено в съда. От 2013 година до момента БАБХ не е направлявала пункта, уточни Христанов и изрази безапелационна увереност от нуждата на този надзор. Това съгласно него се попречва по всевъзможен метод, към момента някои от пространствата не са освободени, като се изчаква държавното управление да падне от власт и компанията още веднъж да възобнови своята активност на пункта " Капитан Андреево ". Зам.-министърът сподели още, че личният състав на БАБХ е заплашван и са правени опити да бъде корумпиран. „ Заплахите към низовия личен състав на организацията не престават и до през днешния ден “, означи Христанов. Той сподели, че през последните 10 години ръководството на пространствата е обвързвано с едно лице, във връзки с подземния свят. Зам.-министърът добави, че са положени всички старания да се монополизират огромните парични потоци. В продължение на 10 години най-доходоносните действия в обсега на БАБХ са били деликатно изолирани, а по-късно приватизирани. Зам.-министърът подсигурява, че поставя всички вероятни старания за сезиране на европейските институции по случая, с цел да не бъде позволено ново недобросъвестно ръководство на активността на пункта.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР