През миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп няколко пъти

...
През миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп няколко пъти
Коментари Харесай

Доналд Тръмп смятал да подари на Владимир Путин излизане на САЩ от НАТО?

През предходната година президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп няколко пъти е казвал, че желае да изтегли страната от НАТО. В дните към бурната среща на Северноатлантическия контракт предходната година през лятото в Брюксел Тръмп е изразил пред високопоставени американски представители в региона на сигурността мнението си, че военният съюз е неправилен и обременяващ за страната, написа вестник "Ню Йорк таймс ".

Възможно е президентът на Съединени американски щати да се върне още веднъж към тези проекти, тъй като военните разноски на съюзническите страни към момента не доближават избраните от него цели, притесняват се настоящи и някогашни американски представители, които поддържат Алианса. През 2018 година екипът по национална сигурност на Тръмп, включващ съветника по националната сигурност Джон Болтън и тогавашния министър на защитата Джим Матис, е съумял да резервира тактиката на Съединени американски щати непроменена, без да се загатва опцията за излизане от блока - което би понижило внезапно въздействието на Вашингтон в Европа и би насърчило съветската политика в продължение на десетилетия, отбелязва в. "Ню Йорк таймс ". Сега обаче американските специалисти по националната сигурност се тормозят от завръщане към тематиката. Притеснения провокират и опитите на Тръмп да резервира в загадка даже от личните си помощници какво е било обсъждано на срещите му с Путин, както и следствието на ФБР за връзките сред администрацията и Русия.

"Всякакви възможни дейности за евакуиране от основания през 1949 година съюз биха били едни от най-разрушителните за ползите на Съединени американски щати решения, които може да вземе който и да е американски президент ", акцентира Мишел Флорной, която беше заместник-военен министър при ръководството на президента Барак Обама. "Подобни дейности биха унищожили резултатите от над 70 години упорита работа на доста президенти на Съединени американски щати, както от Републиканската, по този начин и от Демократическата партия, които са работили за построяването на евентуално най-могъщия и авторитетен съюз в международната история ", предизвестява тя. "Това би било и най-големият триумф, на който може да се надява съветският президент Владимир Путин ", прибавя Флорной.

"Дори разискването на концепцията за излизане от НАТО, да не приказваме, в случай че в действителност го създадем, би било подаръкът на века за Путин ", склонен е пенсионираният адмирал от американския военноморски флот и някогашен висш главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа Джеймс Ставридис.

Неприязънта на Тръмп към съюзите и поемането на задължения към интернационалните организации не е загадка за никого. Президентът на Съединени американски щати изтегли страната от Парижкото съглашение за климата и обществено е поставял под въпрос военните съюзи с Япония и Южна Корея. Той разгласи и изтеглянето на американските войски от Сирия, без да се съветва със съдружниците си от обединението за битка с Ислямска страна, напомня в. "Ню Йорк таймс ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР