През миналата година, например, знаете има и геодезисти, които тръгват

...
През миналата година, например, знаете има и геодезисти, които тръгват
Коментари Харесай

Въпреки, че има сложени табели е страшно: Ето какво се случва по родните магистрали, докато се работи!

През предходната година, да вземем за пример, знаете има и геодезисти, които потеглят да мерят веднъж или автомагистрала, когато тя би трябвало да бъде ремонтирана и се прави снимане, и част от тяхната задача, според условията и нормите, е на всеки 10 м да се поставят йодезични пирони. Те се забиват в асфалта и маркират избрани точки по този начин нужни след това за измерването. И те на високо натоварените наши пътища и автомагистрали с какви ли не коли и тежки, леки с високи скорости, дебнат в избран интервал от секунди да вървят там, с цел да забият пирончето. Въпреки че има поставени краткотрайни табели, оказващи, че се работи, да се понижи скоростта и по този начин нататък, дисциплината на водачите е отвън всякаква рецензия и имаме за предходната година четири индивида починали, блъснати от коли на място починали – геодезисти. Това сподели за предаването " Визия нула "  професор Чавдар Колев от Висшето техническо учебно заведение " Тодор Каблешков “.

" 4 индивида и доколкото разбирам това е близо един % от всички починали от пътни катастрофи в България. В името на какво? Че всички положителни планове водят към пъкъла. И това по какъв начин може да се преодолее? Ето в наши дни с високи технологии, които всички, всички експерти, непрофесионалисти да речем се чували за тях – дрон. Дронът минава със съответната стратегия, снима територията, точността е доста добра, присъщи точки също са снимани, чийто координати се знаят и отсам натам се получава един модел, за който изобщо не е належащо някой да върви там да го блъскат колите и да забива пирончета. Нещо, което, обаче, би трябвало да отпадне от нормативната уредба, да ги задължават тези хора да бият тези пирони. Нали две неща - едното е да се въведете технологията и второ да се анулира това обвързване. Или пък измерването - ето различен фактор, доста значим механически за сигурността ", разяснява професорът.

" Много рядко мисля, че единствено за автомагистралите и то за избрани сектори биват възлагани поръчки на профилирани лаборатории, които в България са две, три най-много, най-много, само че въпреки всичко са задоволителни да мерят параметрите на съществуващия път. Това са носимоспособност, равност, гладкост и други такива да не занимавам аудиторията, която става инструментално с едни профилирани коли, вътре с много електроника и по този начин нататък, съвременни, които като минат има и георадари също по този начин, които да снимат каква е настилката, какъв брой е дебела, какви пластове има и по този начин нататък. И всичко това е изцяло първо безвредно, тъй като огромен автомобил върви си и не пречи никому, на второ място става доста бързо, доста тъкмо премерване и дава резултати за куп физически и механичен параметри на структурата, по които грамотният инженер доста елементарно може да направи разбор и да оцени положението на настилката и степента, до която тя е износена и още какъв брой живот й остава на нея. Тези неща не се вършат на по-ниските категории пътища, да речем втори и трети клас и по този начин нататък, доколкото знам прочее, с изключение на по някакво изключение и моето мнение е, че в случай че тази процедура, която е естествена за естествения свят, бъде прилагана годишно или там на избраните експлоатационни интервали за всички пътища, то ние към този момент ще имаме една много по-различна картина. И планирането на ремонтите, и поддържането на пътищата към този момент ще бъде в действителност на една строга научна математическа основа, а не на политическите визии на някои ", акцентира Чавдар Колев.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР