През миналата година бонусите в данъчната администрация са били общо

...
През миналата година бонусите в данъчната администрация са били общо
Коментари Харесай

Заради постигнати резултати, бонусите в данъчната администрация са скочили до 31.844 млн. лв.

През предходната година бонусите в данъчната администрация са били общо 31.844 млн. лева, като те са с към 2 млн. лева повече по отношение на предишни години, когато също са раздадени сходни бонуси, само че това е, тъй като вследствие на работата на тази администрация са събрани рекордно количество дължими налози. Това разгласи по време на парламентарния надзор министърът на финансите Асен Василев. Той цитира и данни, съгласно които през 2020 година бонусите са били за общо 30.3 млн. лева, а през 2019 - за 30.150 млн. лева.

В отговор на въпрос от Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) министърът посочи, че през 2021 година парите са разпределени сред 7863души, или по 337 лева на чиновник на месец. За централното ръководство на Национална агенция за приходите сумата е общо 10 млн. лева и е приблизително по 517 лева на чиновник на месец. Василев изясни, че тези средства всяка година се плануват със закона за бюджета като в допълнение материално стимулиране (ДМС) и са част от възнагражденията на чиновниците, чийто размер зависи и от оценката за осъществената от тях действителна активност.

За рекордния общ размер на
бонусите заяви в средата на януари сдружението БОЕЦ, което получи тези данни по Закона за достъп до социална информация.

Атанасова разгласи в имитация, че в никакъв случай не е била срещу стимулирането на чиновниците, когато добре правят своята работа, само че употребява случая да напомни включване онлайн във " Facebook от 2019 година на водача на " Да, България " Христо Иванов пред постройката на Национална агенция за приходите в София, което тя интерпретира като искане на оставката на тогавашния шеф на данъчната администрация за раздадени високи
бонуси и попита дали министърът не счита, че в този случай сегашният шеф би трябвало да си подаде оставката. Обяви, че единствено през второто и третото тримесечие управлението на организацията е взело бонуси сред 28 хиляди и 38 хиляди лева с уточнението, че това нямало да е неприятна вест, в случай че организацията се фокусирала върху събираемостта, има преизпълнение на бюджета и не се постанова кабинетът " съвсем всяка седмица " да тегли нов дълг. Тезата за поемането на ненужно количество дълг ГЕРБ стартира настойчиво от есента.

В отговор финансовият министър цитира данни за рекордните резултати на данъчните през предходната година, като уточни и че допреди да стане длъжностен министър на финансите приходите са вървели съгласно проекта, а за седемте месеца по-късно те са надхвърлили с 3 милиарда лева проекта, а дружно с резултатите на митниците и всички останали приходи събраното над проекта е за над 8 милиарда лева.

За поемането на дълг изясни, че през предходната година е стихотворец с 800 млн. лева по-малко дълг от заложения в бюджета на ГЕРБ. " А като махнем 3 милиарда лева от планувания за тази година, който ще отиде за рефинансиране на действителен дълг, тази година планираме да поемем 4.3 милиарда лева при 4.5 милиарда лева през предходната година ", разгласи министърът. Падежът на външен дълг за към 3 милиарда лева е през март - на еврови облигации в размер на 1.25 милиарда евро.

Трактовката за новия дълг и покриването на остарял разгласи в понеделник и министър председателят Кирил Петков след изключителното съвещание на кабинета, на което бе утвърден проектобюджетът, както и тактика за ръководството на дълга за 3 години. В проектобюджета е записано оптималният размер на новия дълг, който може да поеме страната през тази година, да е 7.3 милиарда лева По думите на финансовия министър по-голямата част от тази сума ще се търси на външните пазари. Въпреки това държавният дълг ще остане надалеч под лимита по европейските правила (60% от БВП) и се чака да доближи 24.8% от Брутният вътрешен продукт.

Василев употребява случая да подсети на предходните ръководещи, че по тяхната прогноза съотношението на дълга към Брутният вътрешен продукт е трябвало да бъде по-високо тази година. Допълни на обвиняванията, че кабинетът предлага разточителни разходи, че ще влага повече в няколко сфери, което е допустимо тъкмо поради по-добрата събираемост и на прекъсването на течовете, което продължава.

Христо Иванов взе думата, с цел да изясни, че цитираното му включване онлайн пред постройката на Национална агенция за приходите е било в подтекста на позволен теч на персонални данни на жители и " голямото крушение " с Наредба Н-18, която вкара бизнеса в непотребни разноски и " ги направи на маймуни ", а условията бяха анулирани по-късно. Иванов уточни, че тези две условия не могат да се дефинират като положителни резултати, та администрацията да получава
бонуси, и уточни, че Атанасова има изборна памет и прикани да се работи " по-полека с връщането в предишното ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР