През месец май се очакват температури до 33 градуса, прогнозират

...
През месец май се очакват температури до 33 градуса, прогнозират
Коментари Харесай

Времето през май: Чакат ни температури до 33 градуса

През месец май се чакат температури до 33 градуса, предвиждат от Националния център по метеорология и хидрология (НИМХ) за Българска национална телевизия.
Като цяло май се обрисува естествен съгласно Национален институт по метеорология и хидрология. Средната месечна температура ще бъде към нормата, която в по-голямата част от страната е сред 16 и 19 градуса, по Черноморието и по високите полета - към 15-16 градуса, във високите елементи на планините над 2 000 метра - от 2 до 5 градуса, а в подножията - към 13 градуса.
Най-ниските температури през месеца ще са най-вече сред 5 и 10 градуса, по-ниски в края на първото десетдневие, изключително в котловините и по високите полета на Западна България. Най-високите температури през май ще бъдат сред 28 и 33 градуса.
Месечната сума на преваляванията ще бъде към и над нормата в западната половина от страната и към нормата в източната. Месечна норма на преваляванията е сред 50 и 70 mm, по Черноморието и долината на р. Струма - сред 30 и 50 mm, в планинските и припланински региони - от 70 до 140 mm, изясняват метеоролозите.
Първите 10 дни от май ще бъдат релативно по-хладни от нормалните. Облачността ще е по-често забележителна и тук-там ще има краткотрайни превалявания и гръмотевици. Към 3-4-ти се чака стопляне, ще има и повече слънчеви часове. Купеста облачност ще се развива, основно над планинските региони, само че единствено на обособени места ще превали и прегърми, предвиждат метеоролозите.
През идващите дни до края на интервала температурите ще се намаляват. Облачността ще е постоянно забележителна и на доста места ще има превалявания и гръмотевични стихии. В края на десетдневието, при изясняване и намаляване напразно. По високите полета и в котловините ще се основат и условия за слани.
В началото на второто десетдневие се чака усъвършенстване на времето и постепенно покачване на температурите. В средата и в края на десетдневието още веднъж ще е неустойчиво с развиване на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни превалявания, гръмотевични стихии и градушки. Температурите ще бъдат близки до нормалните.
През третото десетдневие температурите релативно ще се покачат. Ще се задържи неустойчиво, с повече слънчеви часове преди обяд и с краткотрайни валежи и гръмотевични стихии след обяд и преди среднощ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР