През месец май Американската агенция по храните и лекарствата разреши

...
През месец май Американската агенция по храните и лекарствата разреши
Коментари Харесай

Изненада: хиляди хора искат мозъчния чип на Neuralink, а компанията ще може да оперира 22 000 желаещи до 2030 година

През месец май Американската организация по храните и медикаментите позволи на Neuralink да стартира да тества своето устройство върху хора. Мъск го назова „ Fitbit във вашия череп„. През март Агенцията за надзор на храните и медикаментите отхвърли заявката на Neuralink за тестване върху хора, като изрази опасения за сигурността: твърди се, че кабелите, свързани с мозъчния чип, могат да се движат в главата и чипът може да прегрее.

През септември Neuralink стартира да набира доброволци за тестванията. Компанията търси хора, които имат парализа на четирите крайника в резултат на увреждане на гръбначния мозък или склероза.

Впоследствие Neuralink се надява да сътвори устройство, което ще сътвори опция за симбиоза сред хората и машините и ще разреши на хората да изпращат известия или да играят игри, употребявайки единствено мисли. Но на първо място компанията има за цел да помогне на хората с неврологични болести.

Въпреки че хиляди евентуални пациенти са показали голям интерес, компанията към момента търси първия доброволец, който „ желае да му бъде отстранено парче от черепа, с цел да може профилиран робот да вкара в неговия мозък няколко електрода и ултратънки проводници„.

Биографът на Мъск споделя, че са нужни няколко часа за осъществяване на краниотомията от хирург, а по-късно към 25 минути, с цел да може роботът да сложи устройството дружно с ултратънък набор от към 64 разнообразни извънредно тънки проводника. Устройството ще размени отстранената част от черепа.

Neuralink е направила 155 вградения благодарение на робота на разнообразни животни, в това число свине и маймуни. Но в типичния за Мъск жанр милиардерът продължава да упорства роботът да работи по-бързо и интервенцията да се прави без човешка помощ.

Мъск се притеснява от конкуренцията на другите стартъпи, работещи върху свои лични мозъчни чипове, като да вземем за пример Synchron и Onward, които към този момент са почнали проби с хора.

„ Сега те безусловно ни ритат в задника„, сподели Мъск, откакто Synchron вгради първото си устройство на пациент в Съединени американски щати през месец юли 2022 година През декември 2021 година пациент на Synchron в Австралия беше първият човек, който изпрати туит, употребявайки единствено личните си мисли.

Милиардерът изисква от Neuralink да форсира темпото, „ като че ли наближава краят на света “, с цел да е в крайник с ИИ и опцията за появяването на изкуствен интелект, който няма да е другарски надъхан към хората.

Макар че „ маниакалното възприятие за неотложност “ на Мъск може да е свършило работа в Tesla или SpaceX, където той е инициирал работни спринтове и е спал в заводския завод, с цел да съблюдава крайните периоди, най-малко един от ръководителите на Neuralink избира да бъде внимателен.

„ Не можем да провалим първите три. Тук това не може да се направи “, споделя Шивон Зилис, шеф на специфичните планове в Neuralink и майка на две от децата на Мъск, като си спомня за детонацията на първите три ракети на SpaceX.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР