През месец февруари ще стартира инициативата на ЕС за безплатен

...
През месец февруари ще стартира инициативата на ЕС за безплатен
Коментари Харесай

Български градове и села ще могат да ползват безплатен Wi-Fi по евроинициатива

През месец февруари ще започва самодейността на Европейски Съюз за безвъзмезден безжичен интернет, от която ще могат да се възползват и българските градове и села. Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел пред Нова телевизия.

" Имаме 120 милиона евро бюджет. Нашата цел е безвъзмезден интернет на публични места за сред 6 и 8 хиляди общини в цяла Европа ", посочи тя. И добави, че самите общини ще показват местата, които считат за значими и за които ще желаят безвъзмездна връзка с мрежата.

" Нашите данни демонстрират, че сега в Европейски Съюз имаме дефицит от 300 хиляди IT експерти. А до 2020-а година дефицитът ще бъде половин милион. Това не са единствено програмисти. Статистиката включва всички тези, които имат цифрови умения ", разяснява еврокомисарят по цифровата стопанска система и цифровото общество.

Габриел обърна внимание и на проблема с подправените вести: " Те не са нов феномен. Те към този момент не са софтуерен, а политически и публичен проблем. Те могат директно да ни уязвят като народна власт и общество ".

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР