През месец април 2023 година Окръжна прокуратура-Плевен е била сезирана

...
През месец април 2023 година Окръжна прокуратура-Плевен е била сезирана
Коментари Харесай

Окръжна прокуратура – Плевен с данни от разследването на Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в с. Изгрев

През месец април 2023 година Окръжна прокуратура-Плевен е била сезирана от мъж, за това, че 94-годишната му майка е умряла в обществен дом в село Изгрев, общ. Левски, където не са били полагани съответни грижи за нея. С Разпореждане на ОП-Плевен било предоставено осъществяването на инспекция на способената административна институция, а точно Агенцията за надзор на качеството на обществените услуги. В хода на същата е открито, че Центърът не е разполагал с лиценз за реализиране на активност по ЗСУ. Същият е бил преустановен на 15.06.2020 година. Тъй като даването на този тип обществена услуга без съществуване на лиценз съставлява административно нарушаване на наредбите на Закона за обществените услуги е формирано досъдебно произвеждане с различен предмет на следствие, а точно - определяне аргументите за гибелта на 94-годишната жена. Към сегашния миг от ОП-Плевен се събират и данни за вероятно осъществени данъчни закононарушения от сдружението, което стопанисва Центъра в с. Изгрев.

По мотив реализиране на даване на обществени услуги от същия център в село Изгрев през 2020 година от РП-Плевен, ТО-Левски е била осъществявана инспекция, предметът на която е бил неспазването на стандартите и критериите за даване на услугата. По време на инспекцията е било налице годно издадено уверение за регистрация за даване на обществена услуга „ Център за настаняване от фамилен вид за пълнолетни лица с деменция “ от дата 09.08.2019 година. Дружеството е било вписано и в Регистъра по Закона за общественото подкрепяне като снабдител на обществена услуга, както е изисквало законодателството към началото на 2020 година. При по този начин откритото РП-Плевен - Търговско отделение Левски е приела, че не са на разположение задоволително данни за осъществено закононарушение от общ темперамент, а казусът касае осъществено административно нарушаване по ЗСП, заради което е предписан отвод да се образува досъдебно произвеждане от дата 03.04.2020 година. По мотив изявления в медиите преписката е изискана за реализиране на длъжностен надзор от страна на ОП-Плевен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР