През май миналата година археолозите обявили, че в подводна пещера

...
През май миналата година археолозите обявили, че в подводна пещера
Коментари Харесай

Човешки останки на 10 000 години хвърлят светлина върху човешките миграции

През май предходната година археолозите оповестили, че в подводна пещера в Тулум, Мексико, е открит цялостен човешки скелет от ледниковия интервал, написа Ancient Origins.

Оттогава повече от 9 добре съхранени скелета на възраст от 9000 до 13 000 години са извадени от естествени кладенци (сеноте) в Мексико и в този момент учените се пробват да разгадаят тайната на техния генезис в вярата това да помогне в последна сметка да се обясни по какъв начин за първи път е била заселена Америка.

El Universal оповестява, че трите скелета са били открити в сенотетата Нахарон, Лос Палмас и Храм. От осем души, един съгласно откривателите е паднал инцидентно в сенотето – естествена яма с подпочвени води – вследствие на сриване на варовиковите скали. Два скелета са съзнателно сложени там. Сенотетата по-късно били употребявани от античните маи за жертвоприношения.


Сенотето в Кинтана Роо, Тулум, Мексико. Wikipedia

Служителите от Института за антропологични проучвания (IIA) при Националния самостоятелен университет на Мексико са анализирали човешките остатъци, открити в подводни пещери и кладенци в Тулум. Те настояват, че това са свидетелства за антични човешки селища на полуостров Юкатан. Всички осем скелета, съгласно разбора, се отнасят към вида хора, които са живели в този район в края на ледниковия интервал.

9000-годишни човешки остатъци в подводна пещера в Тулум. © Eugene Acevez, the Institute of American prehistory

Изследователите сравнили черепите на хората от ледниковия интервал, открити в подводните пещери, с черепите на актуалните коренни поданици на района и разкрили ясни разлики.

„ Черепите на актуалните индианци нормално са кръгли, с плоско лице и изпъкнало чело. Те припомнят на актуалните китайци – споделя Алехандро Торасас от Мексиканския университет. – Древните черепи са тесни и високи. Това не би трябвало да ни учудва, тъй като са минали повече от 9000 години и популацията се е изменила през този интервал. “

Бил извършен относителен разбор с други остатъци от антични хора от същия интервал, открити в Мексико, по-конкретно черепа от Чималуакан. Независимо от някои разлики всички антични черепи има тясна, продълговата и висока форма.

Черепът на индивида от Чималуакан, Мексико. Фото: © La Opcion

Въз основа на разликите във формата на черепите на античните хора и актуалните коренни поданици на Мексико, някои учени настояват, че коренните американци се явяват по-късни мигранти, в сравнение с античните поданици, които са пристигнали от други места.

Според тази доктрина първата вълна хора (палеоамериканци) е принадлежала към азиатската група и е пристигнала преди повече от 15 000 години през Беринговия пролив, от източния завършек на Сибир и Аляска, до момента в който втората вълна на миграция е била преди 8000-9000 години. Това са били предците на актуалните коренни американци.

За удостоверение на тази доктрина са нужни спомагателни доказателства. По-нататъшните проучвания на ДНК на откритите остатъци могат да оказват помощ в разгадаването на тази загадка.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР